Στη Γη του Απολλώνιου Φωτός

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ στερεο συμβατικ. ΑΦΙΣΑ Στη Γή του Απολλώνιου Φωτός 3.2

 

ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ

Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων

www.koinonmagniton.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 19.00, στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, ανοίγει τις πόρτες της η Έκθεση «Στη Γη του Απολλώνιου Φωτός». όπου εκτίθενται παλαιές στερεοσκοπικές και πανοραμικές φωτογραφίες αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδος στις αρχές του περασμένου αιώνα,

Πρόκειται για ανέκδοτες φωτογραφίες που ελήφθησαν το 1907 σύμφωνα με τα διαθέσιμα τεκμήρια, από τον  JeanHatzfeld (1886-1947) Γάλλο ελληνιστή και αρχαιολόγο, κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας που πραγματοποιήθηκε το 1907 με τη συμμετοχή Γάλλων περιηγητών που είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και επισκέφτηκαν  αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος.

Η Έκθεση συμπληρώνεται από ανέκδοτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες του γνωστού Βολιώτη φωτογράφου Κώστα Ζημέρη (1886-1980) από τους χώρους της Ακρόπολης, του Βόλου-Γορίτσας και Μετεώρων, που επισκέφθηκαν οι Γάλλοι περιηγητές, αλλά δεν βρέθηκαν στο κουτί των φωτογραφιών του Hatzfeld.

Σήμερα οι πιο πάνω φωτογραφίες (αρνητικά σε γυάλινες πλάκες) ανήκουν στον Ευστάθιο Αθ. Ζαφραντζά, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων.

Η Έκθεση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μάγνητων,  σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας (ΕΦΑ Μαγνησίας), το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Η Έκθεση υποστηρίζεται από τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου και τον Σύλλογο Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν πόλεις, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους από τις περιοχές Αίγινα, Ακρόπολη των Αθηνών, Άργος, Βόλο και Γορίτσα, Δελφούς, Δήλο, Επίδαυρο, Κνωσό, Μυκήνες, Μετέωρα,  Ολυμπία, Σαντορίνη, Σούνιο, Χανιά. 

Η Έκθεση απευθύνεται στο ευρύ κοινό κάθε ηλικίας, στους αρχαιολόγους, τους ιστορικούς, τους αρχαιόφιλους, τους μαθητές και σπουδαστές του εκπαιδευτικού συστήματος όλων των βαθμίδων.

Χώρος και διάρκεια της Έκθεσης

  • Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο  Ντέ  Κίρικο», Μεταμορφώσεως 3 (πεζόδρομος), Βόλος
  • Περίοδος: Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου – Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023.
  • Ωράριο επίσκεψης: Δευτέρα έως Παρασκευή,11.30-14.00 και 18.00-20.30.
  • Πληροφορίες για ομαδικές επισκέψεις και σχολεία, με προσυνεννόηση στα τηλέφωνα 2421 031701 και 24210 82870

Είσοδος ελεύθερη


2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ στερεο συμβατικ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Στη Γή του Απολλώνιου Φωτός 3.2

 


 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 

2023 KOINON έναρξη ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟ Στάθης ΧΡΥΣΑ καλωσορισμα 15.2.2023 IMG 0229

Καλωσόρισμα Χρύσας Δραντάκη, προϊσταμένης Δ/νσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΠ=ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου

 

2023 KOINON έναρξη ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟ 15.2.2023 Μπατζιου χαιρετισμό Σοφία IMG 0366

Aνθή Μπάτζιου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας  

 

Στα τέλη του 17ου αιώνα παρατηρείται αύξηση του ρεύματος ταξιδιωτών - επισκεπτών στον τουρκοκρατούμενο ελλαδικό χώρο, υπό την επήρεια των ιδεών του Διαφωτισμού. Εκείνη την εποχή η Ευρώπη ανακαλύπτει τον φιλελευθερισμό και την ανάγκη της αυτοδιάθεσης των λαών. Οι πρώτοι μορφωμένοι Ευρωπαίοι περιηγητές με γνώση των αρχαίων πηγών και κυρίως του περιηγητή Παυσανία, όπως ο Γάλλος γιατρός Jacques Spon (1645-1685) και ο φυσιοδίφης Sir George Wheler (1650-1724), που έφτασαν μαζί στην Eλλάδα το 1675/6, περιέγραψαν με ιδιαίτερη  επιμέλεια τα μνημεία βασισμένοι σε προσωπικές σημειώσεις.  

  

Ο περιηγητισμός ξεκίνησε από την αναζήτηση μιας νέας Ευρωπαϊκής ταυτότητας βασισμένης στην Ουμανιστική παιδεία και τις κλασικές σπουδές. Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της γεωγραφικής και οικονομικής επέκτασης Ευρωπαϊκών χωρών, δραματικών πολιτικών γεγονότων και τεχνολογικών αλλαγών.

Η άνοδος των εισοδημάτων στο  Βορρά, τα νέα καταναλωτικά πρότυπα, η βελτίωση των μεταφορών, και η επιμήκυνση του ελεύθερου χρόνου διεύρυναν την εμβέλεια των περιηγήσεων. Αρχαιολάτρες ταξιδιώτες επιθυμούσαν να ακολουθήσουν τα βήματα των αρχαίων συγγραφέων/περιηγητών, του Παυσανία, του Ηροδότου, του Πλίνιου. Παρατηρούσαν τη φύση, θαύμαζαν αρχαία ερείπια και μνημεία, έδειχναν ενδιαφέρον για τις παραδόσεις και συμπεριφορές των πληθυσμών που συναντούσαν, εμπνέονταν από την ελληνική φιλοσοφία και γοητεύονταν από την ελληνική μυθολογία.

Στα τέλη του 18ου αι. πραγματοποιούνται οι πρώτες, αποτυχημένες, εξεγέρσεις των Eλλήνων κατά του Tουρκικού ζυγού, αφενός με με τη βοήθεια της Aικατερίνης B΄ της Pωσίας, κυρίως στην Πελοπόννησο (1770) και λίγο αργότερα των Σουλιωτών στην Ηπειρο (1787-1792). Οι αγώνες αυτοί χάρισαν ρομαντική αίγλη στους υποδουλωμένους κατοίκους της Eλλάδας και προκάλεσαν τις πρώτες εκδηλώσεις Φιλελληνισμού.

 Οι περιηγητές κατά τους 18ο -19ο  αιώνα πραγματοποιούσαν τη «Μεγάλη Περιοδεία», οργανωμένα ταξίδια, όπου συμμετείχαν νέοι, εύποροι αριστοκράτες περιόδευαν συνοδευόμενοι από φίλους, υπηρέτες, δασκάλους, γιατρούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Σκοπός τους ήταν να ζήσουν  έντονες συγκινήσεις,  να μύηθούν στον εξωτισμό της μυστηριακής Ανατολής, να γνωρίσουν την Ελλάδα. Περιέγραφαν τα τοπία, τις αρχαιότητες, τον πληθυσμό, τα σπίτια, τις συνήθεις των ανθρώπων και τα απεικόνιζαν σε σχέδια ή ζωγραφικούς πίνακες. Από τους περιηγητές που περιέγραψαν το ελληνικό τοπίο, ύμνησαν και στήριξαν τον αγώνα για την ανεξαρτησία, πολλοί υπήρξαν  Φιλέλληνες  που με τη δράση τους  άσκησαν  βαθιά και θετική επίδραση στην  Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη του 19ου αιώνα υπέρ της Ελλάδας.

 H αρχαιολατρία και ελληνομανία είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους προς τα τέλη του 18ου αιώνα και τις αρχές του 19ου. Η επίσκεψη στην Ελλάδα για τους μορφωμένους Ευρωπαίους είχε γίνει τρόπος ζωής καθώς το αρχαίο ελληνικό κλασικό στυλ  ασκούσε ιδιαίτερη γοητεία. Η επίσκεψη στην Eλλάδα, η μύηση στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τις γεύσεις και τον τρόπο ζωής, χάριζαν κύρος και ακτινοβολία. Παράλληλα ωστόσο οι εύποροι και φωτισμένοι της Eυρώπης είχαν αρχίσει από τον 17ο αιώνα να συλλέγουν κλασικές αρχαιότητες. Ο συνταγματάρχης, τοπογράφος William Martin Leake (1777-1860) πέρασε και  από τη  Θεσσαλία και έχει αποτυπώσει σχεδιαστικά την περίφημη Υπέρεια Κρήνη των αρχαίων Φερών στο  Βελεστίνο.

Tο Φιλελληνικό κίνημα κορυφώθηκε φυσικά με το ξέσπασμα της Eπανάστασης του '21 και σφραγίστηκε από την έντονη παρουσία του ποιητή Byron (George Gordon Noël VI, Baron of Byron, 1788-1824) που συμμετείχε στον Aγώνα και έχασε τη ζωή του στην έξοδο του Mεσολογγίου το 1824. Η Αθήνα μετά την απελευθέρωση αποτέλεσε σημαντικό πόλο έλξης των περιηγητών. 

Ως τις αρχές του 20υ αι. συνεχίστηκε  ο οργανωμένος περιηγητισμός. Σ΄αυτό το κλίμα εντάσσεται το ταξίδι που απεικονίζεται στη φωτογραφική Έκθεση του Στάθη Ζαφραντζά  «Στη Γη του Απολλώνιου Φωτός», με αρχαιολόγο διευθυντή και ξεναγό και με αρχαιολόγο φωτογράφο, με την περιήγηση σε γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε όλη την Ελλάδα, αλλά και με χαρακτηριστικές φωτογραφίες που αποτελούν πολύτιμες πληροφορίες αφενός για μνημεία και τοπία που δεν διατηρούνται πια, αλλά και για τη ζωή στις αρχές του 20ου αι., ενδυμασία, μεταφορικά μέσα,  τοπιογραφία κλ.π.   

Ευχαριστούμε θερμά τη Σοφία και τον Στάθη Ζαφραντζά για την ευκαιρία που προσέφεραν στην πόλη του Βόλου και σ΄εμάς να μυηθούμε στο κλίμα του αρχαιολογικού περιηγητισμού, άλλοι να μάθουμε και άλλοι να θυμηθούμε.

Δρ Ανθή Μπάτζιου

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας


 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ  ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ

Αγαπητοί φίλοι

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στα εγκαίνια της Έκθεσης με θέμα « Στη γη του Απολλώνιου φωτός».

Το ενδιαφέρον αυτής της Έκθεσης έγκειται στην ανάδειξη του αποφασιστικού ρόλου των αρχαιοτήτων της Ελλάδας και του διαχρονικού γαλλικού φιλελληνισμού για την υποστήριξη του νεαρού Ελληνικού κράτους. Με ανέκδοτες σπάνιες φωτογραφίες, παρουσιάζεται ένα οργανωμένο ταξίδι ( κρουαζιέρα) στην Ελλάδα, με πλοίο που αναχώρησε από την Μασσαλία για τη χώρα μας το 1907 με Γάλλους περιηγητές. Σκοπός της κρουαζιέρας ήταν η επίσκεψη και η μελέτη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδος και η επιτόπια γνωριμία με τον τόπο όπου άνθισε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, η κοιτίδα του σύγχρονου Δυτικού πολιτισμού. Η επαφή με το απαράμιλλο φως και το κάλλος των τοπίων της χώρας μας ήταν επίσης σημαντικό κίνητρο για πολλούς απο τους περιηγητές.

Η Έκθεση περιέχει ανέκδοτες επιλεγμένες πανοραμικές και στερεοσκοπικές φωτογραφίες του Jean Hatzfeld, αναγνωρισμένου ελληνιστή, κλασικού αρχαιολόγου, και μελετητή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Συμπληρωματικά περιέχει επίσης ανέκδοτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες του Κώστα Ζημέρη ( 1896-1980 ) γνωστού Βολιώτη φωτογράφου και καλλιτέχνη, από την Ακρόπολη των Αθηνών τα Μετέωρα τον Βόλο και τη Γορίτσα. Τα μέρη αυτά επισκέφθηκαν οι περιηγητές αλλά δεν βρέθηκαν οι σχετικές φωτογραφίες στο πακέτο των φωτογραφιών του Jean Hatzfeld, που αγοράστηκαν από παλαιοπωλείο των Βρυξελλών.

Σήμερα οι πιο πάνω φωτογραφίες με τα αρνητικά τους (σε γυάλινες πλάκες), ανήκουν στον Ευστάθιο Αθ. Ζαφραντζά, ενεργό μέλος του κοινού των Μαγνήτων, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την εκδήλωση αυτή και τον οποίο ευχαριστώ θερμά.

Η Έκθεση πραγματοποιείται με την στενή συνεργασία του Κοινού των Μαγνήτων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, στους οποίους απευθύνω τις ευχαριστίες μου για τη σημαντική συμβολή τους στην πραγματοποίηση της όλης εκδήλωσης και για την άψογη και δημιουργική συνεργασία μας. Επίσης ευχαριστώ τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου, που από κοινού με τον Σύλλογο Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου, υποστηρίζουν την εκδήλωση.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω, εκτός απο τους συντελεστές της πρωτότυπης αυτής Έκθεσης, και όλους εσάς για την παρουσία σας. Είμαι σίγουρος ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού και εύχομαι να αξιοποιηθεί όσο γίνεται καλύτερα για την ανάδειξή του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας. Πρόθεση του Κοινού των Μαγνήτων και των άλλων οργανωτών είναι να περιοδεύσει και σε αλλά μέρη της Ελλάδος, ιδίως σε περιοχές τις οποίες επισκέφθηκαν οι περιηγητές, εφ όσον και οι τοπικοί φορείς δείξουν σχετικό ενδιαφέρον.

Νικος Πράντζος

Προέδρος του Κοινού των Μαγνήτων, Παρίσι 15 Φεβρουαρίου 2023


 2023 KOINON έναρξη ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟ 15.2.2023 Λώλος χαιρετισμός IMG 0374 2

Χαιρετισμός Γιάννη Λώλου, Καθηγ. αρχαιολογίας, ΙΑΚΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 


 

Στιγμιότυττα από την έναρξη της Έκθεσης στις 15 Φεβρουαρίου 2023

2023 KOINON έναρξη ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟ 15.2.2023 Σ ακροατ. βάθος χαιρετ. Σοφία Μπάτζιου IMG 0364

2023 ΚΟΙΝΟΝ έναρξη ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΟ ΦΩΤΟ 15.2.23 ακροατ Μπάτζιου Σπανού Λώλος Σκοτινιωτης IMG 0236

2023 KOINON έναρξη ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟ 15.2.2023 Στάθης παρουσίαση προς κοινό IMG 0234

2023 ΚΟΙΝΟΝ έναρξη ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΟ ΦΩΤΟ 15.2.23 Στάθης ξεναγηση κοινό Έλσα Ευμορφία κλπ. IMG 0225IMG 0246

2023 ΚΟΙΝΟΝ έναρξη ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΟ ΦΩΤΟ 15.2.23 Μ Ιγνάτιος με Τσούκα σάλα της Έκθεσης MG 0226

2023 ΚΟΙΝΟΝ έναρξη ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΟ ΦΩΤΟ 15.2.23 κοινό εισρχ. καθημενοι Έλενη IMG 0225

2023 KOINON έναρξη ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟ 15.2.2023 Μπατζιου χαιρετισμό Σοφία IMG 0366

2023 ΚΟΙΝΟΝ έναρξη ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΟ ΦΩΤΟ 15.2.23 Μ Ιγνάτιος αρχή ξενάγησης Στάθης πίσω Λώλος IMG 0223

2023 ΚΟΙΝΟΝ έναρξη ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΟ ΦΩΤΟ 15.2.23 Μαυρομάτης IMG 0225 IMG 0238

 2023 KOINON έναρξη ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟ 15.2.2023 ορθιο κοινό Χρύσα Γαβαλά κλπ IMG 0228

2023 ΚΟΙΝΟΝ έναρξη ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΟ ΦΩΤΟ 15.2.23 κοινό ξεναγηση Έκθεση Σπανού κλπ MG 0249

2023 ΚΟΙΝΟΝ έναρξη ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΟ ΦΩΤΟ 15.2.23 κοινό Σκοτινιώτης Θάλεια γραφείο Λιουπη IMG 0248

2023 ΚΟΙΝΟΝ έναρξη ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΟ ΦΩΤΟ 15.2.23 κοινό στην αρχή IMG 0233


Ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας (ΕΦΑ)  

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Στη Γη του Απολλωνίου Φωτός», στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο.

Το κοινό «ταξίδεψε» στον χώρο και στον χρόνο. Με τη ματιά του Jean Hatzfeld, Γάλλου ελληνιστή και αρχαιολόγου το κοινό αντίκρυσε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας όπως τις είχε δει εκείνος το 1907 όταν συνόδευσε εύπορους περιηγητές σε μια κρουαζιέρα, διάρκειας 27 ημερών, που είχε ξεκινήσει από τη Μασσαλία.

Η έκθεση συμπληρώνεται από ανέκδοτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες του γνωστού Βολιώτη φωτογράφου Κώστα Ζημέρη από τους χώρους της Ακρόπολης, του Βόλου- Γορίτσας και Μετεώρων, που επισκέφθηκαν οι Γάλλοι περιηγητές, αλλά δεν βρέθηκαν στο κουτί των φωτογραφιών του Hatzfeld.

Το ταξίδι στον χωροχρόνο δεν θα ήταν εφικτό εάν ο κ. Ευστάθιος Αθ. Ζαφραντζάς, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, δεν είχε αγοράσει τις φωτογραφίες (αρνητικά σε γυάλινες πλάκες) τις οποίες επεξεργάστηκε και το εκπληκτικό αποτέλεσμα είναι μια σειρά πανοραμικών και στερεοσκοπικών φωτογραφιών. Η θέαση των τελευταίων χρειάζεται τα ειδικά δίχρωμα γυαλιά τα οποία δανείζονται στην έκθεση.

Η εμπειρία είναι μοναδική και αξίζει να επισκεφθείτε την έκθεση που θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 10 Μαρτίου.

Ωράριο επίσκεψης: Δευτέρα έως Παρασκευή,11.30-14.00 & 18.00-20.30.

Στιγμιότυπα επισκέψεων: σωματείων, σχολείων και νηπιαγωγείων, ιδρυμάτων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, φοιτητών και διδασκόντων του ΙΑΚΑ, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου καθώς και ατόμων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Έκθεση. Υπήρχε κάλυψη συνεχούς ξενάγησης από τον Ευστάθιο Ζαφραντζά. 

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ στέρεο και πανορ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ Εφορεία Αρχαιοτητ Μαγνησ ΟΜΑΔΑ DSCF6947 3

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ στέρεο και πανορ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ Εφορεία Αρχαιοτητων Μαγνησιας ΜΠΑΤΖΙΟΥ κλπ DSCF6952 2

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ στέρεο και πανορ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ Εφορεία Αρχαιοτητων Μαγνησιας ΜΠΑΤΖΙΟΥ κλπ DSCF6955 2

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ στέρεο και πανορ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ Εφορεία Αρχαιοτητων Μαγνησιας ΜΠΑΤΖΙΟΥ ΔΡΑΝΤΑΚΗ κλπ DSCF6953 2

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ στέρεο και πανορ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ Εφορεία Αρχαιοτητων Μαγνησιας ΜΠΑΤΖΙΟΥ κλπ DSCF6950 2

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ στέρεο και πανορ. ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΒΟΛΟΥ Ομάδα Ανάγνωσης DSCF7011

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ στέρεο και πανορ. ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΒΟΛΟΥ Ομάδα Ανάγνωσης DSCF7032

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ στέρεο και πανορ. ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΒΟΛΟΥ Ομάδα Ανάγνωσης DSCF7017 2

 2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ ΣΤΕΡΕΟ 15.2.23 επισκέπτες ΟΜΑΔΑ ΚΑΣΤΡΙ Στάθης Κουτσουβέλη κλπ 8.3.23 DSCF6983 2

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ ΣΤΕΡΕΟ 15.2.23 επισκέπτες ΟΜΑΔΑ ΚΑΣΤΡΙ Κουτσουβέλη κλπ 8.3.23 DSCF6981 2

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ ΣΤΕΡΕΟ 15.2.23 επισκέπτες ΟΜΑΔΑ ΚΑΣΤΡΙ Κουτσουβέλη Λιλή κλπ 8.3.23 DSCF6977 2

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΟ ΦΩΤΟ 15.2.23 ξενάγ επισκεπτών Φλετορίδου Κουτσούκου DSCF6973 3

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΟ ΦΩΤΟ 15.2.23 ξενάγ επισκεπτών Μπαρτζιωκα Φίλοι Αρχαιολ. Μουσείου Στάθης DSCF6990 1

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΟ ΦΩΤΟ 15.2.23 ξενάγ επισκεπτών Μπαρτζιώκα Φίλοι Αρχαιολ. Μουσείου Μάρω DSCF6993

2023 ΚΟΙΝΟΝ έναρξη ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΟ ΦΩΤΟ 15.2.23 κοινό ξεναγηση Έκθεση Σπανού κλπ MG 0249

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ DSCN6381

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ DSCN6377

Μαθητες και μαθητριες του Δημοτικού Σχολείου Saint Joseph 

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ ΣΤΕΡΕΟ 1907 ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ σχολείο 2ης Ευκαιρίας Πακισταν 15.2.2023 DSCF7054 2

Σχολείο 2ης Ευκαιρίας Πακισταν

 

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ DSCN6383

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ DSCN6387

 


 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η Έκθεση «Στη Γη του Απολλώνιου Φωτός» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από 15 Φεβρουαρίου μέχρι 10 Μαρτίου 2023, στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, μετά από μια διαδρομή προετοιμασίας περίπου τριών ετών, από τότε που η πρόταση του Κοινού των Μαγνήτων προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Μαγνησίας για συνδιοργάνωση εκδήλωσης με θέμα την παρουσίαση στερεοσκοπικών και πανοραμικών φωτογραφιών αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδος, που ελήφθησαν από τον Γάλλο αρχαιολόγο και ελληνιστή Jean Hatzfeld κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας το 1907, βρήκε θερμή ανταπόκριση από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Ανθή Μπάτζιου. Το θέμα με αναφορά στον γαλλικό φιλελληνισμό σχετίζονταν με τον εορτασμό "ΕΛΛΑΔΑ 2021", λόγω όμως της πανδημίας του COVID-19. με τις γνωστές συνέπειες και τους διαρκείς περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις, μπόρεσε να πραγματοποιηθεί τελικά μόνο ένα βασικό μέρος της εκδήλωσης που ήταν η Έκθεση των Στερεοσκοπικών και Πανοραμικών φωτογραφιών αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδος των αρχών του περασμένου αιώνα, στην οποία περιλήφθηκαν και στερεοσκοπικές φωτογραφίες του γνωστού Βολιώτη φωτογράφου Κώστα Ζημέρη.

Στην επιτυχία της Έκθεσης συνέβαλε σημαντικά η άψογη συνεργασία μεταξύ των φορέων της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό και εκπροσωπείτο από την Σοφία Ζαφραντζά-Vermeulen, γραμματέα του Κοινού των Μαγνήτων και Ευστάθιο Ζαφραντζά, μέλος του Κοινού των Μαγνητών, από τους: Ανθή Μπάτζιου, προϊστάμενη και Έλσα Νικολάου, αναπληρώτρια προϊστάμενη της ΕΦΑ Μαγνησίας, τον Δημήτρη Παλαιοθόδωρο, πρόεδρο του ΙΑΚΑ (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την έναρξη δε της Έκθεσης, από την άτυπη ενεργητική παρουσία του σημερινού προέδρου του ΙΑΚΑ, Γιάννη Λώλου. Επίσης, την Χρύσα Δραντάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ.

Η Έκθεση υποστηρίχθηκε από τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου και τους Αποφοίτους της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου.

Το ΙΑΚΑ ως συνδιοργανωτής της Έκθεσης ανέλαβε να διοργανώσει μια Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πάνω στο θέμα της Έκθεσης που θα περιλάμβανε και τον Γαλλικό Φιλελληνισμό, για την οποία έγιναν διάφορες ενέργειες από τον κ. Παλαιοθόδωρο. Η εν λόγω Ημερίδα δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα, ευελπιστούμε όμως ότι αυτή θα λάβει χώρα σε εύθετο χρόνο.

Η Έκθεση, αν και είχε προγραμματιστεί για τις 8 Φεβρουαρίου 2023, τελικά λόγω των τότε δυσμενών καιρικών συνθηκών, άνοιξε τις πόρτες της στις 15 Φεβρουαρίου και περατώθηκε στις 10 Μαρτίου 2023. Φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο του Δήμου Βόλου.

Περισσότερα για την Έκθεση βλέπε στο συνημμένο έντυπο.

Στην έναρξη της Έκθεσης απεύθυναν χαιρετισμό οι εκπρόσωποι της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής της Έκθεσης

  • Νίκος Πράντζος, πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων. Τον χαιρετισμό ανέγνωσε η Σοφία Ζαφραντζά-Vermeulen, γραμματέας του Κοινού των Μαγνήτων
  • Ανθή Μπάτζιου, Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων ( ΕΦΑ) Μαγνησίας
  • Γιάννης Λώλος, Πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  • Χρύσα Δραντάκη, προϊστάμενη της Διεύθυνσης πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, Δήμου Βόλου.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην Έκθεση από την αρχαιολόγο Έλσα Νικολάου, αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΕΦΑ Μαγνησίας και τον Ευστάθιο Ζαφραντζά, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων.

Την Έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαγνησίας και Αλμυρού Ιγνάτιος, βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Συνολικά στο διάστημα της 20ήμερης λειτουργίας της Έκθεσης την επισκέφθηκαν περίπου 800 άτομα, μαθητές σχολείων και νηπιαγωγείων, φοιτητές και διδάσκοντες του ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ομάδα ατόμων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, μέλη του Συλλόγου της Βέσπας, μέλη των Φίλων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου, ομάδα αρχαιοφίλων, μέλη του Λυκείου Ελληνίδων, του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου, των Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας καθώς και μεμονωμένοι επισκέπτες, που ενδιαφέρονται για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Η ξενάγηση έδωσε έμφαση στα κίνητρα και το έντονο ενδιαφέρον των Γάλλων περιηγητών, που συμμετείχαν στην κρουαζιέρα του 1907, να γνωρίσουν από κοντά την Ελλάδα και να μελετήσουν τους αρχαιολογικούς χώρους με τα Μνημεία τους, ως τα τεκμήρια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που ανέδειξε τις αιώνιες αξίες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.

Οι επισκέπτες έμειναν εντυπωσιασμένοι από τη δομή και το στήσιμο της Έκθεσης καθώς και την πρωτοτυπία των φωτογραφιών, ιδιαίτερα των στερεοσκοπικών/τρισδιάστατων, από τις οποίες ο επισκέπτης απεκόμιζε την εντύπωση ότι ήταν εκεί, δίπλα στο φωτογράφο την ώρα που αυτός έπαιρνε την φωτογραφία.

Μερικές εντυπώσεις από το βιβλίο επισκεπτών της έκθεσης

«Θερμές ευχαριστίες που μας ανοίξατε αυτά τα τρισδιάστατα παράθυρα στο πολιτιστικό παρελθόν του τόπου μας».

«Μια πολύ ενδιαφέρουσα Έκθεση που διαφέρει από άλλες».

«Πρωτότυπο, δύσκολο να το συναντήσεις, εμπειρία μεγάλη».

«Έργο καταπληκτικό άρα και διδακτικό. Σας απευθύνω τα θερμά συγχαρητήριά μου».

«Εντυπωσιακή και πολύ ενδιαφέρουσα Έκθεση. Ο τρόπος έκθεσης των φωτογραφιών σε 3D ήταν διαδραστικός και μου άρεσε πολύ».

«Πρώτη φορά στη ζωή μου σε ηλικία 58 ετών με ιδιότητα πολιτικού μηχανικού είδα Έκθεση φωτογραφική που παρουσιάζει το επίπεδο στο χώρο. Αισθάνθηκα σαν να ήμουν την ώρα που φωτογραφίζονταν τα εκθέματα».

«Αξίζει να το δεις. Θα την ξανά έβλεπα άλλες 10.000.000 φορές « Γιώργος Ρ. 10 ετών.

«Ένιωσα σαν παιδί που βρήκε παιγνίδι σήμερα !! Εικόνες μαγικές μέσα από τις φωτογραφίες, τόποι, πρόσωπα, εκφράσεις να ζωντανεύουν. Ένα ααα!!! να συνοδεύει κάθε αποκάλυψη»

 Εντυπώσεις επισκεπτών


 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Magnisianews.gr «Στη Γη του Απολλώνιου Φωτός»: Έκθεση φωτογραφίας στο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr