"Η Παιδεία στους χρόνους της Τουρκοκρατίας και το Κρυφό Σχολειό"

2018 ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΕΛΙΚΗ ΑΦΙΣΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

"Η παιδεία στους χρόνους της τουρκοκρατίας
και το Κρυφό Σχολειό"

Ομιλία
του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου,
Αστέριου Αργυρίου

Συνεργασία του
Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων,
«ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ» και
του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων

2018 ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Αργυρίου ομιλών 15.10.2018 DSCN0359

Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, στις 7.00 το απόγευμα, στη μεγάλη αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κτίριο "Ματσάγγου"(28ης Οκτωβρίου 78, 2ος όροφος, Βόλος), το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ» και ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων πραγματοποιούν την πρώτη τους συνεργασία, που έχει επιστημονικό χαρακτήρα. Πρόκειται για μια διάλεξη με θέμα: "Η παιδεία στους χρόνους της τουρκοκρατίας και το Κρυφό Σχολειό".

Ομιλητής είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου Αστέριος Αργυρίου, διακεκριμένο μέλος του Κοινού των Μαγνήτων και πρώην τρόφιμος της Παιδόπολης Λαρίσης, της Παιδόπολης Αγριάς Βόλου «Αγία Σοφία» και της Θεσσαλονίκης από το 1948 έως το 1956. Τον περασμένο Οκτώβριο, αναδείχθηκε «Παιδοπολίτης της Χρονιάς» από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, το οποίο τιμά κάθε χρόνο ένα πρόσωπο που με τις ενέργειές του, «…αποτελεί τιμή για τους Αποφοίτους Παιδοπόλεων, συνετέλεσε στην προβολή του Συλλόγου, στην εξυπηρέτηση και στην προοπτική στόχευσης των Αποφοίτων Παιδοπόλεων για το μέλλον». Η διάκριση αυτή θα του απονεμηθεί στη διάρκεια της εκδήλωσης την 15η Οκτωβρίου.

Πέρυσι στον ίδιο χώρο το «ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ» σε συνεργασία με τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργάνωσε διάλεξη του καθηγητή Αργυρίου με θέμα την Αργοναυτική Εκστρατεία και την ενότητα της ελληνικής φυλής ανά τους αιώνες, όπως αναδεικνύεται από χριστιανικά αφηγήματα.


2018 ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Τσούκας Αργυρίου DSCN0344

 Χαιρετισμός του Νίκου Πράντζου, Προέδρου του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων»

2018 ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Σοφια Χαιρετ. Πράντζου 15.10.2018 DSCN0355(Ανάγνωση από την Σοφία Ζαφραντζά-Vermeulen, γραμματέα του Κοινού των Μαγνήτων)

 

Αγαπητοί φίλοι,

Εκ μέρους του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην αποψινή εκδήλωση.

Στόχοι του συλλόγου μας είναι η συσπείρωση των συμπατριωτών μας που ζουν η έχουν ζήσει για μεγάλο διάστημα στο εξωτερικό, η αξιοποίηση τους προς όφελος του τόπου μας και η προβολή της Μαγνησίας στις χώρες διαμονής των μελών μας.

Παρά τη νεαρή του ηλικία, το Κοινόν των Μαγνήτων έχει επιτύχει να συμβάλει ουσιαστικά στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας, μέσα από την κύρια εκδήλωση του κάθε καλοκαίρι, αλλά και με άλλες επί μέρους εκδηλώσεις. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πολλές από τις εκδηλώσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς της περιοχής μας, δυναμώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τους δεσμούς των ξενιτεμένων με την πατρίδα μας.

Η σημερινή εκδήλωση συνδιοργανώνεται απο το Κοινόν των Μαγνήτων και τον Σύλλογο Αποφοίτων Παιδοπόλεων, ένα σύλλογο με πανελλήνια εμβέλεια. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι αυτή τη συνεργασία, που μας επιτρέπει να τιμήσουμε απο κοινού ένα ξεχωριστό μέλος και των δύο συλλόγων: τον διακεκριμένο επιστήμονα Αστέριο Αργυρίου, ομότιμο καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Το επιστημονικό του έργο έχει αναγνωριστεί στον διεθνή χώρο εδώ και καιρό.

Θα ήθελα να τον συγχαρώ για τη συνεχή και αδιάλειπτη προσφορά του στο κοινό της πόλης μας, μέσα από τις τεκμηριωμένες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες του. Η αποψινή σχετίζεται με ένα θέμα που έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα του στις μαθητικές μας μνήμες : το θρύλο του Κρυφού Σχολειού που αποδιδόταν παραστατικά απο το αξέχαστο ποίημα « Φεγγαράκι μου λαμπρό ». Το θέμα αυτό απασχολεί ακόμη και σήμερα τους ιστορικούς και είμαι σίγουρος ότι ο εκλεκτός ομιλητής θα φωτίσει τις πολλαπλές πτυχές του, βοηθώντας μας να ξεχωρίσουμε τον μύθο απο την ιστορική πραγματικότητα. Τον ευχαριστώ θερμά, όπως ευχαριστώ και όλους εσάς για την παρουσία σας στην αποψινή την εκδήλωση !  


2018 ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 15.10.2018 DSCN0356

Χαιρετισμός Κλεοπάτρας Τσακίρη - Χατζηαγγέλου, Προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων


 2018 ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Χαιρετ. Μπουκώρου 15.10.2018 DSCN0357

Χαιρετισμός Χρήστου Μπουκώρου, βουλευτού Ν. Μαγνησίας


Περίληψη ομιλίας “Ἡ παιδεία στα χρόνια τής Τουρκοκρατίας καὶ τὸ Κρυφό Σχολειό”

«Τὸ ἐνδιαφέρον μας γιὰ τὴν ἑλληνικὴ παιδεία στὰ χρόνια τῆς Τουρκοκρατίας παρουσιάζει σημαντικὴ αὔξηση τὶς τελευταῖες δεκαετίες, ἀπὸ τότε ποὺ ἔκανε τὴν ἐμφάνισή του τὸ πρόβλημα τῆς ὕπαρξης ἢ ὄχι τοῦ Κρυφοῦ Σχολείου. Οἱ μελέτες πάνω στὸ ἕνα ἢ τὸ ἄλλο θέμα εἶναι σήμερα ἀρκετές· ὅμως οἱ πηγές, μὲ τὸν τρόπο ποὺ χρησιμοποιοῦνται, στοχεύουν συχνὰ στὴν ἐξυπηρέτηση ἰδεολογικῶν τοποθετήσεων.

Ἡ διάλεξη θὰ ἐπιχειρήσει μιὰ διαφορετικὴ προσέγγιση τοῦ θέματος τῆς παιδείας τῶν ραγιάδων. Ἡ Τουρκοκρατεία ὑπῆρξε μιὰ περίοδος τῆς ἱστορίας τοῦ Ἑλληνισμοῦ κατὰ τὴ διάρκεια τῆς ὁποίας οἱ μὴ μουσουλμάνοι πολίτες τῆς Ὀθωμανικῆς Αὐτοκρατορίας, οἱ γκιαούρηδες, δὲν εἶχαν οὔτε τὰ ἴδια δικαιώματα οὔτε τὰ ἴδια καθήκοντα μὲ τοὺς μουσουλμάνους πολίτες. Γιὰ νὰ ὲπιβιώσουν, ὤφειλαν ὑποταγὴ στοὺς νόμους μιᾶς θεοκρατικῆς, τρομερὰ πιεστικῆς γι’ αὐτούς, ὀργάνωσης τῆς κοινωνίας.

Στοὺς τέσσερεις περίπου αἰῶνες (1453-1821) τῆς ἱστορίας της, ἡ ἑλληνικὴ παιδεία γνώρισε χρόνια ἰδιαιτέρως ζοφερά, ὅπως ἡ περίοδος τῶν πρώτων δεκαετιῶν μετὰ τὴν Ἅλωση, καὶ χρόνια λάμψης καὶ μεγαλείου, ὅπως ἡ περἰοδος τοῦ Νεοελληνικοῦ Διαφωτισμοῦ (1750-1820). Πῶς οἱ ραγιάδες στάθηκαν ἱκανοὶ νὰ ἀπαντήσουν στὶς ἀντιξοότητες τῆς καθημερινῆς τους ζωῆς, ὥστε νὰ μπορέσουν σιγὰ σιγὰ νὰ ὀργανώσουν τὴν ἑλληνική τους παιδεία; Ἔστω κι ἂν ὕπαρξη ἑλληνικῶν σχολείων δὲν ἀπαγορευόταν, οἱ ραγιάδες δὲ μποροῦσαν νὰ περιμένουν ἀπὸ τὸν Κατακτητὴ κάποια βοήθεια ἢ στήριξη γιὰ τὴ λειτουργία τους. Ποιοὶ λοιπὸν ὑπῆρξαν οἱ κύριοι φορεῖς, οἱ «δυνάμεις» τοῦ Ἑλληνισμοῦ, ποὺ συνόδεψαν καὶ στήριξαν τὴν ἑλληνικὴ παιδεία στὴν πορεία της; Ποὺ τῆς πρόσφεραν τὰ ἀπαραίτητα ἐφόδια καὶ ἐργαλεῖα γιὰ τὴν ὅσο τὸ δυνατὸ καλύτερη λειτουργία της (μαθητές, διδασκάλους, κτιριακὲς ἐγκαταστάσεις, βιβλία, κ.λπ.);

Οἱ ραγιάδες ζοῦσαν τότε κάτω ἀπὸ συνθῆκες μιᾶς ἀπερίγραπτης δυστυχίας, μέσα σὲ μιὰ ἀτμόσφαιρα συνεχοῦς φόβου καὶ τρόμου γιὰ τὴ ζωή τους καὶ τὰ ὑπάρχοντά τους, μὲ μέσα πενιχρά, ἀνεπαρκῆ καὶ ἀνασφαλῆ γιὰ τὴν παιδεία. Κάτω ὅμως ἀπὸ τέτοιες συνθῆκες ποιὸ μπορεῖ νὰ εἶναι τὸ νόημα τοῦ ὅρου «Κρυφὸ Σχολειό»; Εὶναι ὀρθὸ νὰ μιλᾶμε γιὰ κρυφὰ σχολεῖα τὴν ἐποχὴ ἐκείνη; Ὑπῆρξαν ὄντως «κρυφὰ σχολεῖα» στὰ χρόνια τῆς Τουρκοκρατίας ἤ, στὴν πραγματικότητα καὶ μέχρις ἑνὸς ὁρισμένου σημείου, ὅλα τὰ σχολεῖα τοῦ τουρκοκρατούμενου ἑλληνικοῦ χώρου ἦταν «κρυφά»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ


 

 

Φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης
 
 

 

Πρόγραμμα/πρόσκληση της εκδήλωσης

2018 ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΕΛΙΚΟ TRIPTYXO ΕΝΤΟΣ

2018 ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΕΛΙΚΟ TRIPTYXO ΕΞΩ

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

«Κρυφά σχολειά σε Μακρινίτσα, Μηλιές, Ζαγορά» – Ενδιαφέρουσα ομιλία του καθηγητή Αστέριου Αργυρίου
e-thessalia, 16/10/18

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη μεγάλη αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο κτίριο «Ματσάγγου» η διάλεξη με θέμα «Η παιδεία στους χρόνους της τουρκοκρατίας και το Κρυφό Σχολειό», σε διοργάνωση από το «Κοινόν των Μαγνήτων» και τον Σύλλογο Αποφοίτων Παιδοπόλεων, ενώ ομιλητής ήταν ο κ. Αστέριος Αργυρίου.
Ο κ. Αστέριος Αργυρίου, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, τόνισε ότι «τα κρυφά σχολεία, υπό την έννοια που τα εννοούμε σήμερα, δεν υπήρχαν. Όλα όμως τα σχολεία ήταν κρυφά, δηλαδή έξω από το μάτι του κατακτητή».
Ο ίδιος σημείωσε ότι υπήρχαν πάρα πολλοί λόγοι, για τους οποίους δεν μπορούσαν τα σχολεία να είναι φανερά όπως είναι σήμερα.  Όσον αφορά στον ρόλο των κρυφών σχολειών ο ίδιος ανέφερε ότι ήταν να μορφώσουν τους ανθρώπους. «Καταρχάς η Εκκλησία είχε ανάγκη από ανθρώπους να ξέρουν να διαβάζουν, ώστε να κάνουν τη Θεία Λειτουργία. Και οι έμποροι, οι πραγματευτάδες κ.ά. είχαν ανάγκη να μορφωθούν. Όσοι μπορούσαν πήγαιναν στο κρυφό σχολειό».
Στη Μαγνησία υπήρχαν και λειτουργούσαν κρυφά σχολειά. «Ξέρουμε ότι υπήρχε στη Μακρινίτσα, στις Μηλιές, στη Ζαγορά που ήταν το μεγάλο σχολείο του Ιωάννη Πρίγκου, αλλά και σε άλλες πόλεις» επισήμανε ο κ. Αστέριος Αργυρίου για να συμπληρώσει: «Μόνο που οι πληροφορίες, τις οποίες έχουμε, είναι πολύ σποραδικές. Δηλαδή ότι από το μέρος αυτό πέρασε ένας δάσκαλος και έκανε μαθήματα, αλλά πόσο καιρό έκανε, πού ακριβώς και σε ποια ακριβή χρονιά δεν τα ξέρουμε». Ο ίδιος σημείωσε ότι μέσω της διάλεξης σημαντικό είναι να τονιστεί το πρόβλημα των συνθηκών κάτω από τις οποίες λειτουργούσαν τα σχολεία. «Ποιες ήταν οι συνθήκες στην τουρκοκρατία και πώς μέσα στις συνθήκες αυτές μπορούσε να λειτουργήσει ένα σχολείο και τι είδους σχολείο ήταν αυτό» κατέληξε ο κ. Αστέριος Αργυρίου.
Την ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του κ. Νικόλαου Πράντζου, προέδρου του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» και της κ. Κλεοπάτρας Τσακίρη – Χατζηαγγέλου, προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, ενώ την παρουσίαση του ομιλητή και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Νίκος Τσούκας, γενικός γραμματέας Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων.

https://e-thessalia.gr/quot-kryfa-scholeia-se-makrinitsa-milies-zagora-quot-endiaferoysa-omilia-toy-kathigiti-asterioy-argyrioy/

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr