ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ «ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ : ΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ και ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ»

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΤ. ΕΚΔ. ΤΕΧ. ΝΟΗΜ. ΑΦΙΣΑ Koinon Poster 2023 1

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ

«ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ : ΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ και ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 4  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023, ΩΡΑ 20:15

ΑΘΑΝΑΣΑΚΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Tο θέμα της φετινής κεντρικής εκδήλωσης του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, με έδρα το Βόλο. Είναι «Τεχνητή Νοημοσύνη: Τάσεις, Προκλήσεις  και Ευκαιρίες». Η εκδήλωση πραγματοποιείται  σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στον αύλειο  χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου την Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2023, ώρα 20:15, με είσοδο ελεύθερη.

Ομιλητές θα είναι : ο Δρ. Ηλίας Χούστης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη: Μύθοι, Πραγματικότητα και Προοπτικές»,

ο Δρ. Βασίλειος Συργκάνης, Επίκουρος Καθηγητή, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο του Stanford (HΠΑ),με θεμα « Γενετική τεχνητή νοημοσύνη: Πιθανές Θετικές και Αρνητικές Επιπτώσεις» και

 η Δρ. Ιωάννα Τόπα  Ελέγκτρια Πληροφοριακών Συστημάτων  στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (Λουξεμβούργο), Ερευνήτρια στην Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, με θέμα «Τεχνητή  Νοημοσύνη: Ασφάλεια και Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί». 

Στην αρχή της εκδήλωσης θα απονεμηθούν βραβεία αριστείας στον  Αντώνη Σκιαθίτη, φοιτητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στον  Σεραφείμ Κατσαρό, φοιτητή του  Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και στον Παναγιώτη Σουλικιά, φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο  κλάδος της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης  συμπεριφοράς σχετιζομενα  με την ευφυΐα: μάθηση, επίλυση προβλημάτων, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κλπ. Μπήκε απότομα στις ζωές μας την περασμένη χρονιά, παρουσιάζοντας εντυπωσιακά επιτευγματα, και φέρνοντας μεγάλες ελπίδες αλλά και εξίσου μεγάλες ανησυχίες. Θα κατασκευαστούν μηχανές που να λειτουργούν, να σκέφτονται ή και να αισθάνονται όπως οι άνθρωποι;  Θα βοηθήσουν απλά τον άνθρωπο ή θα τον αντικαταστήσουν στις περισσότερες από τις δραστηριότητες του προξενώντας μαζική ανεργία; Θα παραμείνουν για πάντα στην υπηρεσία του ανθρώπου ή θα αποκτήσουν αυτονομία, ξεφευγοντας τον ανθρώπινο έλεγχο και καθορίζοντας δικούς τους στόχους;

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΟΜΙΛΙΩΝ

Ο ομότιμος καθηγητής Ηλίας Χούστης, από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα παρουσιάσει μια εμπεριστατωμένη επισκόπηση της Τεχνικής Νοημοσύνης (TN) και την ένταξής της στην καθημερινή μας ζωή μέσω εφαρμογών και υπηρεσιών. Θα επικεντρωθεί στις πραγματικές δυνατότητες της ΤΝ, οι οποίες απέχουν σημαντικά από τις επεκτάσεις της ΤΝ στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας,  θα αναφερθεί επίσης σε κάποιες από τις προκλήσεις που η ΤΝ βάζει στη σύγχρονη επιστήμη της τεχνολογίας όπως π.χ. την εκπαίδευση συστημάτων ΤΝ.

Ο επίκουρος καθηγητής Βασίλης Συργκάνης, από τη Σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Stanford, θα παρουσιάσει μια επισκόπηση των νέων τεχνικών Τεχνικής Νοημοσύνης (TN) που συχνά αναφέρονται με τον όρο GenerativeArtificialIntelligence. Θα αναφερθεί σε τρόπους που αυτές οι νέες τεχνικές, ήδη επηρεάζουν και πιθανώς θα επηρεάσουν στο άμεσο μέλλον, την καθημερινότητα μας, τη βιομηχανία και την ανάπτυξη επιστημονικής γνώσης. Θα αναλύσει τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει η χρήση τους και τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει.

Η Ιωάννα Τόπα θα παρουσιάσει τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και στους κινδύνους. Συγκεκριμένα θα παρουσιάσει χρήσεις και εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή, θα αναφερθεί σε ζητήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας, καθώς και σε ηθικά ζητήματα που προκύπτουν. Τέλος θα αναφερθεί στο νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να ρυθμιστεί η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο Ηλίας Χούστης κατάγεται από την Πορταριά Πηλίου, έχει σπουδάσει μαθηματικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ, και είναι ομότιμος καθηγητής των Πανεπιστημίων Purdue και Θεσσαλίας. Το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Purdue, όπου υπηρέτησε ως τακτικός καθηγητής και πρόεδρος στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και διευθυντής του προγράμματος Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου. Έχει υπάρξει Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας και έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υπηρέτησε ως Πρόεδρος και διδάσκων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη διδασκαλία και την έρευνα αλγορίθμων και τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης για την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data).

Ο Βασίλης Συργκάνης είναι Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, και του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών (bycourtesy) του Πανεπιστημίου Stanford. Η έρευνά του έγκειται στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, της θεωρίας παιγνίων και της θεωρίας των αλγορίθμων, με απώτερο στόχο τη βέλτιστη λήψη αποφάσεων με τη χρήση δεδομένων.Έωςτο 2022, εργαζόταν ως  κύριος ερευνητής στο ερευνητικό τμήμα της Microsoft, όπου ηγούνταν της ομάδας Automated  Learning and Intelligence for Causationand Economics (ALICE). Έλαβε το  διδακτορικό  του  το 2014 στο τμήμα επιστήμης υπολογιστών του Πανεπιστημίου Cornell και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές το 2009 στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η έρευνά του έχει τιμηθεί με πολλαπλά βραβεία καλύτερης εργασίας σε διεθνή συνέδρια, το βραβείο Amazon Research Award 2023  και το βραβείο Distinguished Young Scientist του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

H Iωάννα Τόπα είναι Ελέγκτρια Πληροφοριακών Συστημάτων (ΙΤ Αuditor)στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στο Λουξεμβούργο. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίουκαι ερευνήτρια στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων. Είναι κάτοχος διπλώματος Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και μεταπτυχιακού (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και UniversityofBristol).  Έχει εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε ιδιωτικές εταιρείεςστο Λουξεμβούργο όπως η EYκαι η SESSatellites ως υπεύθυνη για την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων με πιστοποίηση CISM (certified  information security  manager). Έχει συμμετάσχει σε παγκόσμια συνέδρια ασφάλειας Π.Σ. σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Πρόσφατα παρουσίασε την έρευνα της σε συνέδριο HICSSστο Mauiτων Η.Π.Α, η οποία ήταν υποψήφια για καλύτερη ερευνητική εργασία.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Απονομή βραβείου «Μαρία Ζουπανιώτη»

Το βραβείο «Μαρία Ζουπανιώτη» θα απονεμηθεί στον Αντώνη Σκιαθίτη, που αρίστευσε κατά το σχολικό έτος 2021-2022 με βαθμό απολυτηρίου 20 (1ο Λύκειο Βόλου) και εισήχθη πέρυσι πρώτος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό πρόσβασης 19.250 μόρια..

Το βραβείο αυτό απονέμεται για ενδέκατο συνεχές έτος από τον Δρ. Δημήτριο Ηλιόπουλο, ιδρυτή και πρόεδρο δυο φαρμακευτικών εταιριών, της AthosTherapeuticsInc., με έδρα τις ΗΠΑ και την AtticaSciences, με έδρα την Ελλάδα, αντιπρόεδρο του Κοινού των Μαγνήτων, σε αριστούχο μαθητή/μαθήτρια της Μαγνησίας που διακρίθηκε στις εξετάσεις του Γενικού Λυκείου για εισαγωγή σε ιατρική σχολή της χώρας και συνοδεύεται από ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, που προσφέρουν ο κ. Ηλιόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του σωματείου Απόστολος Ζουπανιώτης στη μνήμη της συζύγου του οποίου αφιερώνεται αυτό το βραβείο.

Απονομή βραβείου «Χαράλαμπος Τσιμάς»  

Το βραβείο "Χαράλαμπος Τσιμάς"   θα απονεμηθεί στον  Σεραφείμ Κατσαρό που αρίστευσε κατά το σχολικό έτος 2022-2023 με βαθμό απολυτηρίου 19,4 (2ο Επαγγελματικό Λύκειο Ν. Ιωνίας) και εισήχθη στο Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με βαθμό πρόσβασης 18,220  μόρια.

Το Βραβείο  απονέμεται από την οικογένειά του στη μνήμη  του ευεργέτη της Μαγνησίας και μέλους  του Κοινού των Μαγνήτων Χαράλαμπο Τσιμά και συνοδεύεται από ένα χρηματικό ποσό για την στήριξη αριστούχου φοιτητή/φοιτήτριας της Μαγνησίας που συνήθως  προέρχεται από  οικογένεια πολυτέκνων.

 

Απονομή βραβείου “Γ.Γκέκου, Α.Σταθόπουλου, Α. Παπαρσένου και Γ. Βλαχάβα”

 

Θα απονεμηθεί το βραβείο “Γ.Γκέκου, Α.Σταθόπουλου, Α.Παπαρσένου και Γ.Βλαχάβα” στον Παναγιώτη  Σουλικιά, που αρίστευσε κατά το σχολικό έτος 2021-2022 με βαθμό απολυτηρίου 19,4 (Γενικό Λυκείο Αγριάς) και εισήχθη πρώτος στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, με βαθμό πρόσβασης 18.353 μόρια. Το βραβείο, που απονέμεται εφέτος για πρώτη φορά, χρηματοδοτείται από τα μέλη του Κοινού των Μαγνήτων Γεώργιο Γκέκο, Αθανάσιο Σταθόπουλο, Αχιλλέα Παπαρσένο και Γεώργιο Βλαχάβα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ

To Κοινόν των Μαγνήτων, είναι παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων με έδρα το Βόλο. Βασικοί σκοποί του είναι η συσπείρωση των απανταχού Μαγνήτων με σημείο αναφοράς τον τόπο καταγωγής τους και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων της Μαγνησίας στον πολιτιστικό, οικονομικό και τουριστικό τομέα. Τα μέλη του, που κατάγονται από τη Μαγνησία, ζουν και εργάζονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού ή έχουν παλιννοστήσει στη γενέτειρά τους.

Με την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών το «Κοινόν των Μαγνήτων» συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στις επιστημονικές, πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις της Μαγνησίας, με τη διοργάνωση συνεδρίων, επιστημονικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την παροχή επιστημονικών συμβουλών και τη γνώση καλών πρακτικών από τις χώρες, όπου δραστηριοποιούνται οι απόδημοι Μάγνητες.

Το σωματείο αναπτύσσει επίσης δράση κοινωνικής αλληλεγγύης ενισχύοντας ιδρύματα κοινωνικής προστασίας στη Μαγνησία.

Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Μαγνησίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

 

2023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΤ. ΕΚΔ. ΤΕΧ. ΝΟΗΜ ΠΡΟΣΚΛ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛ Α χ.α. Koinon 2023 Triptuxo A 250x405mm 12023 ΚΟΙΝΟΝ ΕΤ. ΕΚΔ. ΤΕΧ. ΝΟΗΜ ΠΡΟΣΚΛ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛ Β χ.α. Koinon 2023 Triptuxo B 250x405mm 1

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr