Στο Πανεπιστήμιο Κάρντιφ για την καταπολέμηση του καρκίνου * Εξηγεί, για λογαριασμό συναδέλφων της, πώς δρα κύτταρο, που αναγνωρίζει και καταπολεμά τα καρκινικά, χωρίς να επηρεάζονται τα υγιή
Τη χαρά της ιστορικής ανακάλυψης, που έκαναν συνάδελφοί της στο Πανεπιστήμιο Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο, βίωσε από κοντά Βολιώτισσα. Πρόκειται για την 36χρονη Εύη Βλαχάβα, που βρίσκεται στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο εργαστηριακής έρευνας για τον ερπητοϊό και η οποία εξουσιοδοτήθηκε από τους συναδέλφους της να μεταφέρει στο ελληνικό κοινό, λόγω γλώσσας, την ιστορική ανακάλυψη, που αναμένεται να μετατρέψει τον καρκίνο σε μακροχρόνια ασθένεια.
Η Εύη Βλαχάβα μοριακή βιολόγος, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου έκανε το μεταπτυχιακό της στη μοριακή ιατρική και το διδακτορικό της στη κλινική ιολογία, φιλοξενήθηκε μέσω skype στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου στον ΣΚΑΪ και μοιράστηκε με τους Ελληνες τον ενθουσιασμό που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ερευνητική κοινότητα του Cardiff, ενός πανεπιστημίου τα ερευνητικά εργαστήρια του οποίου εξειδικεύονται στον τομέα των ερευνών στο ανοσοποιητικό που χαρακτηρίζεται «κλειδί» στην αντιμετώπιση ασθενειών και νοσημάτων όπως ο καρκίνος.
Οπως εξήγησε η κ. Βλαχάβα, το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από διαφορετικές ομάδες κυττάρων. Η ερευνητική ομάδα λοιπόν βρήκε ένα κύτταρο που αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα και τους επιτίθεται για να τα πολεμήσει χωρίς να πειράζει τα υγιή κύτταρα. Πρόκειται για ένα Ταυ - κύτταρο (T-Cell) που ανακαλύφθηκε μέσα από τη χρήση νέων εξειδικευμένων τεχνικών. «Είναι ένα κύτταρο – τροχονόμος που εντοπίζει τον… οδηγό που έχει πιει», είπε εκλαϊκευμένα η Βολιώτισσα επιστήμονας.
Ηδη αυτό το κύτταρο έχει δοκιμαστεί σε πειραματόζωα τα οποία θεραπεύτηκαν έως 80%. Δοκιμάστηκε επίσης και σε αίμα καρκινοπαθή με μελάνωμα με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
«Πλέον γίνονται έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί ότι είναι απόλυτα ασφαλές να εφαρμοστεί σε ασθενή με καρκίνο», τόνισε η κ. Βλαχάβα. Ουσιαστικά οι επιστήμονες μιλούν για μία επαναστατική βιολογική καταπολέμηση του καρκίνου χωρίς χημειοθεραπείες.
«Στο Πανεπιστήμιο επικρατεί ενθουσιασμός. Τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα ερευνών είναι αρνητικά. Καταλαβαίνετε λοιπόν το κλίμα που υπάρχει», σχολίασε η Βολιώτισσα ερευνήτρια.