Ταχυδρόμος, 05/11/18
Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης πραγματοποιήθηκε προχθές το αφιέρωμα τιμής, στη μνήμη του κορυφαίου ερευνητή και λαογράφου Κίτσου Μακρή, 30 χρόνια μετά τον θάνατό του. Πλήθος κόσμου γέμισε το αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα μνήμης και τιμής σε μια μεγάλη προσωπικότητα, που σφράγισε την πόλη και την εποχή του, αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη στους μεταγενέστερους, μέσα από το έργο του.
Οικείοι και συγγενείς, όσοι τον γνώρισαν κι όσοι παρέλαβαν την σκυτάλη της διαδοχής, αναλαμβάνοντας να διαφυλάξουν το έργο και την κληρονομιά του στην πόλη, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, παραθέτοντας την δική τους μαρτυρία για τον κορυφαίο λαογράφο και ερευνητή της τοπικής παράδοσης.
Η μοναχοκόρη του Θάλεια Μακρή – Σκοτινιώτη, ο σύζυγός της Πάνος Σκοτινιώτης, πρ. δήμαρχος Βόλου και ο γιός τους Αντώνης, Ακαδημαϊκοί, προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης, εκπρόσωποι της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, φοιτητές και πλήθος κόσμου, ήταν εκεί, παρόντες στο αφιέρωμα καρδιάς και τιμής.
Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να τιμούμε ανθρώπους οι οποίοι σφραγίζουν την εποχή τους, παραδίδουν σημαντική παρακαταθήκη παράδοσης. Ο Κίτσος Μακρής διέσωσε τον θησαυρό του τόπου, την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση, αναδεικνύοντας μέσα από το τεράστιο έργο του αρχές και αξίες που αντέχουν στον χρόνο».
Στο τεράστιο έργο και την προσωπικότητά του αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για μια προσωπικότητα τεράστιου βεληνεκούς. Ενας λαογράφος ο οποίος πραγματικά τίμησε την χώρα μας, τίμησε την πατρίδα του και εμείς με την σειρά μας, του αποτείνουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής για όλα αυτά τα οποία έχει κάνει και στην επιστήμη της λαογραφίας και για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».
Ο Δρ. Ιωάννης Κλαψόπουλος, αν. προϊστάμενος Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε στο τεράστιο αρχείο του Κίτσου Μακρή, το οποίο έχει ψηφιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και αποτελεί, όπως είπε, σημαντικό κεφάλαιο του ιστορικού αρχείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η Μηλίτσα Καραθάνου, πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους των συνδιοργανωτών φορέων, αναφέρθηκε στο έργο, τις άοκνες προσπάθειες του Κίτσου Μακρή και της συζύγου του Κυβέλης, να διαφυλάξουν την παράδοση της περιοχής, της νεότερης ιστορικής περιόδου και την παρακαταθήκη θρυλικών δημιουργών, όπως ο Θεόφιλος.
Στο βήμα ανέβηκαν, στην συνέχεια, πλήθος εκλεκτών ομιλητών, οι οποίοι ανέλυσαν πτυχές μιας πολυδιάστατης, χαρισματικής προσωπικότητας, από τις πλέον σημαντικές της περιοχής.
Συνδιοργανωτές του προχθεσινού αφιερώματος τιμής ήταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, ο φορέας πολιτισμού της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός», το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, το Kέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» και το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων.
https://www.taxydromos.gr/m/m_article.php?id=314752