ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/05/2018
1.Canyoning με τους Κενταύρους
Ακούγεται πιο δύσκολο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Το canyoning, δηλαδή η διάσχιση φαραγγιού, είναι ένα σπορ που, αν έχεις καλό εκπαιδευτή και δεν το φοβηθείς, μπορείς να το ευχαριστηθείς πολύ. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις, ούτε να είναι κανείς αθλητής, απλώς να διατηρείται σε σχετικά καλή φυσική κατάσταση. To Mountain Escapes είναι ένα κέντρο canyoning πιστοποιημένο από την ICOpro (International Canyoning Organization for professionals), που έχει τη βάση του στην Τσαγκαράδα και διοργανώνει εξορμήσεις σε φαράγγια της ευρύτερης περιοχής. Υπεύθυνος είναι ο Σούλης Αποκρεμιώτης, με τον οποίο κάναμε μια κατάβαση στη διαδρομή «Φαράγγι των Κενταύρων Α».
Πρώτα απ’ όλα, φορέσαμε τον εξοπλισμό: στολή και καλτσάκια νεοπρέν, αντιολισθητικά μποτάκια, ειδικό κράνος, ζώνη canyoning, σχοινιά, καταβατήρα. Μετά κάναμε το –υποχρεωτικό– μάθημα για το πώς συμπεριφερόμαστε μέσα στο φαράγγι. Κι έπειτα ξεκίνησε η καταρρίχηση με τα σχοινιά (τα πόδια κάθετα στα βράχια, τα γόνατα λίγο λυγισμένα, το βλέμμα μπροστά και όχι στην άβυσσο πίσω...), οι τσουλήθρες και οι βουτιές στα παγωμένα νερά, το περπάτημα και η παρατήρηση της φυσικής ζωής: είδαμε σαλαμάνδρες με κίτρινες βούλες να κουλουριάζονται στη σχισμή ενός βράχου, μια ορδή βατραχιών να ξεσχίζει με λύσσα τις σάρκες ενός πεθαμένου μικρού ζώου.
Πέρα από τη συγκεκριμένη διάσχιση (διαρκεί 6 ώρες, συμμετέχουν 1-12 άτομα από 10 ετών και πάνω, από Μάρτιο έως Οκτώβριο), το Mountain Escapes διοργανώνει αρκετές ακόμα: στο φαράγγι Καθρέφτης με τον καταρράκτη των 90 μ. (διάρκεια 7 ώρες, συμμετέχουν 2-8 άτομα από 14 ετών και πάνω, όλο τον χρόνο), στο –πιο απαιτητικό– φαράγγι της Γαλανόπετρας (διάρκεια 7 ώρες, συμμετέχουν 2-6 άτομα, ιδανική περίοδος την άνοιξη μετά τις βροχές), κ.λπ.
• Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο mountainescapes.gr, τηλ. 6932-418001.
2.Πεζοπορία και μαθήματα ιστορίας
Αν έχει ένα μεγάλο ταλέντο ο Νικόλας Μέλης, αυτό είναι της ιστορικής αφήγησης. Όση ώρα ήμασταν μαζί, βάλθηκε να μας διηγηθεί λεπτομερώς την ιστορία του Πηλίου, από τα φεουδαρχικά χρόνια και την περίοδο του πλιατσικολογήματος από τους πειρατές μέχρι τα τέλη του 19ου-αρχές του 20ού αιώνα, όταν το Πήλιο άκμαζε (κυρίως λόγω των Πηλιορειτών που είχαν μεταναστεύσει στην Αίγυπτο και στήριζαν ποικιλοτρόπως την ιδιαίτερη πατρίδα τους). Επικεφαλής του γραφείου πεζοπορικών δραστηριοτήτων Hike Away in Pelion, το οποίο είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων (ΣΕΤΕΥΔ), ο Νικόλας διοργανώνει πεζοπορικές διασχίσεις στο ανατολικό Πήλιο, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και αφήγηση της ιστορίας της περιοχής.
Μία από τις πιο ωραίες διαδρομές του Hike Away in Pelion είναι η «Τσαγκαράδα – Νταμούχαρη – Φακίστρα», που εκτυλίσσεται σε ένα τοπίο με πλατάνια, καστανιές, λιόπουρνα και καρυδιές. Σημείο εκκίνησης είναι η πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών με τη μαρμάρινη βρύση. Η πεζοπορία συνεχίζεται προς την πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον χιλιόχρονο πλάτανο, την πλατεία της Αγίας Κυριακής με το λιθόκτιστο καμπαναριό, το Κρυφό Σχολειό με τη θαλασσοσπηλιά που τον χειμώνα μετατρέπεται σε καταφύγιο φώκιας και καταλήγει στο πάρκινγκ της Φακίστρας (διάρκεια περίπου 4½ ώρες με στάσεις). Σημειώστε ότι το Πήλιο έχει έντονη βλάστηση και πολλές πηγές, κι έτσι ενδείκνυται για περπάτημα τους καλοκαιρινούς μήνες.
• Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα Hike Away in Pelion στο Facebook και στο τηλ. 24260-49724.
3. Ιπποτουρισμός στις Μηλιές
Άλογο μπορεί να ιππεύσει ένα νήπιο 15 μηνών, αλλά κι ένας άνθρωπος 75 χρονών, «αρκεί να έχει διάθεση», μας λέει ο Θανάσης Βήτος, ιδρυτής του Ιππικού Φυσιολατρικού Ομίλου Μηλεών (ΙΦΟΜ). Ο όμιλος βρίσκεται στην Κορώπη, λειτουργεί όλο τον χρόνο και στόχος του είναι η διατήρηση της ελληνικής φυλής του αλόγου της Πίνδου. Στις εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται περί τα 50 άλογα (όχι μόνο Πίνδου, αλλά και Αραβικό, Ιπανικό, Λιπιζάνερ), που ανήκουν σε διάφορους ιδιοκτήτες. Οι δράσεις του ΙΦΟΜ περιλαμβάνουν ιππικά μαθήματα για την πρώτη επαφή με τα άλογα, περιηγήσεις στη φύση (από 1 έως 5 ώρες), ολοήμερες εξορμήσεις με πικνίκ, εκδρομή Σαββατοκύριακου με διανυκτέρευση. Υπάρχουν διαδρομές για αρχάριους (όπως αυτή που ξεκινάει από τον όμιλο, προχωράει παράλληλα με τον ποταμό Μπελεγρίνο, καταλήγει στα Καλά Νερά και πάλι πίσω, διάρκειας 1 ώρας) ή για έμπειρους αναβάτες (όπως αυτή με προορισμό την κορυφή Χάνια, περνώντας μέσα από ελαιώνες και δάσος οξιάς, διάρκειας 10 ωρών).
Εμείς επιλέξαμε μια σχετικά σύντομη ιππική βόλτα, από τη βάση του ομίλου μέχρι την παραλία της Κορώπης. Αν είναι κανείς άμαθος στην ιππασία, όπως εγώ, αξίζει να δει όλη τη διαδικασία προετοιμασίας. Η σχέση αναβάτη-αλόγου χτίζεται σιγά σιγά. Καλό είναι να υπάρχει λίγος χρόνος για να εξοικειωθείς με το άλογό σου, να το χαϊδέψεις και να παρακολουθήσεις τις αντιδράσεις του (π.χ. πώς συμπεριφέρεται όταν ο εκπαιδευτής προσπαθεί να του δέσει τη σέλα κάτω από την κοιλιά, μια διαδικασία που συχνά ενοχλεί τα ζώα).
Η φοράδα μου ήταν λίγο τσαμπουκαλού, είχε αρχηγικές τάσεις και επέμενε να περπατάει στη μέση και όχι πίσω από το μπροστινό άλογο, όπως έκαναν όλα τα υπόλοιπα. Απ’ ό,τι μου είπαν, το έκανε για να προστατεύσει την ομάδα. Φτάνοντας στην παραλία, βέβαια, ξέχασε εντελώς τον ηγετικό της ρόλο και –σε μια μάλλον ασυνήθιστη έκρηξη χαράς– λύγισε τα γόνατα, έπεσε πλαγιαστά στο έδαφος και άρχισε να τρίβεται στην άμμο. Τα υπόλοιπα άλογα δεν ακολούθησαν το παράδειγμά της – κάποια ήθελαν να πλατσουρίσουν στη θάλασσα, άλλα να τρέξουν ομαδικά, άλλα μόνα τους. Όπως ο κάθε αναβάτης, έτσι και το κάθε άλογο έχει τον χαρακτήρα του.
• Πληροφορίες για τις δράσεις του ομίλου θα βρείτε στο www.ifom.gr, τηλ. 6981-176160.
4.Σεμινάρια βοτανικής
Ο ξενώνας Αμανίτα, που δημιουργήθηκε το 2006 από τον Φιλάρετο Ψημμένο και τη γυναίκα του, Μαριάννα, βρίσκεται στην Τσαγκαράδα, σε ένα πολύ όμορφο, καταπράσινο κτήμα, γεμάτο αρωματικά φυτά: θυμάρι, δυόσμο, μαντζουράνα, βαλεριάνα, μέντα, λεβάντα, λαδανιά.
Οι πελάτες του Αμανίτα –αλλά και μεγάλα γκρουπ εξωτερικών επισκεπτών, που έρχονται κατόπιν επικοινωνίας με τους υπευθύνους– μπορούν να συμμετάσχουν σε μια σειρά από βιωματικού τύπου δραστηριότητες σχετικά με τα βότανα, τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και τις μαγειρικές τους χρήσεις.
Στο πρόγραμμα Herb garden, που πραγματοποιείται στο περιβόλι του ξενώνα, η ομάδα ξεναγείται στις καλλιέργειες των αρωματικών φυτών και δοκιμάζει βοτανικό τσάι (1½ ώρα).
Στο πρόγραμμα Herb walk η ξενάγηση δεν περιορίζεται στο περιβόλι, αλλά επεκτείνεται και στα μονοπάτια της Τσαγκαράδας, ενώ οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα αυτοφυή βότανα και τα φαρμακευτικά φυτά της εποχής (2-2½ ώρες). Όσο για το πρόγραμμα Culinary herbs, παρουσιάζει πώς χρησιμοποιούνται τα βότανα και τα χόρτα στην τοπική κουζίνα και οι επισκέπτες ετοιμάζουν –και τρώνε– ένα απλό πηλιορείτικο γεύμα με κρασί (4 ώρες).
• Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 24260-49707 και στο www.amanita.gr.
5.Καγιάκ και πικνίκ στην παραλία
Το Shakayak είναι ένα γραφείο ενοικίασης θαλάσσιων μέσων αναψυχής στην Νταμούχαρη. Υπεύθυνος είναι ο Θωμάς Όλκας, ο οποίος διοργανώνει ομαδικές εκδρομές με καγιάκ ή SUP στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Πηλίου (έχει πιστοποίηση από την αυστραλιανή Academy of Surf Instructors και τη βρετανική οργάνωση British Canoeing).
Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στο καγιάκ, η πιο κλασική εκδρομή, που απευθύνεται σε όλους (από οικογένειες με παιδιά μέχρι ηλικιωμένους σε καλή φυσική κατάσταση), είναι οι θαλασσοσπηλιές της Φακίστρας, μια διαδρομή από Νταμούχαρη προς Φακίστρα και πάλι πίσω, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και στάση για πικνίκ στην παραλία με ντάκο και παγωμένο τσάι (3-3½ ώρες/4,5 χλμ.).
Αν ενδιαφέρεστε περισσότερο για SUP (σ.σ. κωπηλασία σε όρθια στάση πάνω σε σανίδα), το Shakayak προσφέρει μαθήματα αρχαρίων, όπου μαθαίνει κανείς κινήσεις και τεχνικές έτσι ώστε να κωπηλατεί σωστότερα και να κουράζεται λιγότερο. Υπάρχουν και ομαδικές εκδρομές με SUP: μία από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι η κυκλική διαδρομή, που ξεκινάει στις 6 το πρωί και στην οποία οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δουν το μαγικό πηλιορείτικο ξημέρωμα πάνω στη σανίδα τους (1½ ώρα/1,5 χλμ.). Προσφέρεται και καφές... Τέλος, η ομάδα του Shakayak διοργανώνει ματς SUP polo μέσα στο λιμάνι της Νταμούχαρης: τρεις εναντίον τριών προσπαθούν να βάλουν γκολ στο αντίπαλο τέρμα.
• Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 24260-31644, www.shakayak.gr.
Φεστιβάλ Τσαγκαράδας
«Let’s go! Let’s escape!» είναι το μότο του Tsagarada Escape Festival, του 6ου φεστιβάλ ορεινών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων της Τσαγκαράδας, το οποίο περιλαμβάνει έντεκα υπαίθριες δραστηριότητες, από πεζοπορία, κατάβαση φαραγγιού, αναρρίχηση, θαλάσσιο καγιάκ και SUP μέχρι rappel, river trekking, ιππασία, τοξοβολία, flying fox και γιόγκα. Στο πρόγραμμα εντάσσονται, επίσης, μια θεματική βραδιά, όπου θα συζητηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης των μονοπατιών του Πηλίου, σεμινάρια ναυαγοσωστικής/πρώτων βοηθειών και live με τον Γιώργο Γάκη και τους Troublemakers. Στις 21-24/6, είσοδος δωρεάν.
http://www.kathimerini.gr/964933/gallery/ta3idia/sthn-ellada/phlio-stigmes-drashs