Οι διαδρομές σε... ένα βιβλίο - Μονοπάτια και καλντερίμια του Πηλίου

Εφ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 

Ο Γερμανός Ράινερ Σέπελμαν, λάτρης της περιοχής και ο Τσαγκαραδιώτης Γιώργος Γιαννάκαρος, «συναντήθηκαν» στα μονοπάτια και κατέγραψαν φυτά, λουλούδια και βότανα

Η αγάπη του Γερμανού Ράινερ Σέπελμαν από το Αμβούργο για το Πήλιο, τον οδήγησαν μαζί με τον Γιώργο Γιαννάκαρο από την Τσαγκαράδα, δρ. Χημικό Μηχανικό - Βοτανολόγο, να «περπατήσουν», διαδρομές, μονοπάτια και καλντερίμια, καταγράφοντας σε μία πολύ καλόγουστη έκδοση, δέντρα, λουλούδια, φυτά και βότανα του Πηλίου, αφού εκτός από το ενημερωτικό κομμάτι είναι γραμμένη με πολύ αγάπη και μεράκι.

Ο Ράινερ Σέπελμαν είναι η δεύτερη φορά, που μέσα από μία πρωτοβουλία του, εκφράζει έμπρακτα την αγάπη του για το Πήλιο. Η πρώτη - όπως είχε γράψει οΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣτον Αύγουστο του 2015- είχε να κάνει με την ηλεκτρονική ιστοσελίδα που έφτιαξε μαζί με τη γυναίκα του www.damouchari.info για την προβολή του Πηλίου. Μία ιστοσελίδα που εδώ και ορισμένα χρόνια αποτελεί «πρεσβευτή» της περιοχής στη Γερμανία και όχι μόνο αφού όσοι την επισκέφτηκαν δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στις ομορφιές του βουνού των Κενταύρων και πλέον κάθε χρόνο επισκέπτονται την περιοχή.

 Διαδρομές, φυτά και βότανα του Πηλίου

Ανήσυχο πνεύμα ο Ράινερ Σέπελμαν ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα το οποίο τελικά αποφάσισε να κάνει μαζί με τον Γιώργο Γιαννάκαρο από την Τσαγκαράδα, δρ. Χημικό Μηχανικό - Βοτανολόγο. Ξεκίνησαν να καταγράφουν δέντρα, φυτά, βότανα και λουλούδια σε διαδρομές, μονοπάτια και καλντερίμια του Πηλίου. Ο ένας από το Αμβούργο και ο άλλος από το Βόλο είχαν καθημερινή επικοινωνία μέσω του διαδικτύου και όταν έκριναν ότι το υλικό που είχαν συγκεντρώσει μπορεί να αποτελέσει μία χρήσιμη έκδοση, χωρίς δεύτερη κουβέντα το αποφάσισαν.

Το βιβλίο έχει εκδοθεί στα Γερμανικά, τα αγγλικά, ενώ οι τίτλοι διαφόρων φυτών , βοτάνων και ζώων είναι γραμμένοι στα Λατινικά και τα Ελληνικά και πωλείται προς το παρόν μέσω του internet.

Υπερήφανοι και οι δύο για το έργο τους, δέχτηκαν με μεγάλη χαρά να παρουσιάσουν αυτό το εγχείρημά τους μέσα από τονΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εκτιμώντας το γεγονός ότι και η πρώτη πρωτοβουλία του ζεύγους Σέπερμαν «ταξίδεψε» μέσα από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟκαι το www.taxydromos.gr σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους να επισκεφτούν το Πήλιο. «Γνώρισα το Γιώργο και συνειδητοποίησα ότι μπορούμε μαζί να κάνουμε αυτό το βιβλίο. Να καταγράψουμε όμορφες διαδρομές, φυτά, λουλούδια, βότανα και να αναδείξουμε τις ομορφιές που υπάρχουν και μπορεί ο καθένας να βρει στο Πήλιο» ανέφερε ο Ράινερ Σέπελμαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο κ. Σέπελμαν με λύπη παρατηρεί ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να αναδειχτεί ο ελληνικός τουρισμός, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, ειδικά στον τομέα που έχει να κάνει με την προσέλκυση περισσότερων ξένων τουριστών που μπορούν να στηρίξουν με τον τρόπο τους το τουριστικό προϊόν και κατ’ επέκταση την οικονομία.

Οσον αφορά το βιβλίο ο κ. Σέπελμαν εκτιμά ότι θα αγκαλιαστεί από τους ξένους τουρίστες διότι αποτελεί ένα εγχειρίδιο που τους βοηθάει να «μάθουν» πολλά για το Πήλιο, τις όμορφες διαδρομές του αλλά και τη φύση. «Ο τόπος διαθέτει σπάνια χλωρίδα, λέει ο ίδιος. Είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις των σπάνιων βοτάνων. Αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και τουριστικά. Και παρεμπιπτόντως μια τέτοια ιδέα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί και από την Ε.Ε. Το Πήλιο είναι ασυνήθιστα πράσινο». Ο κ. Γιαννάκαρος από την πλευρά του ως βοτανολόγος, είναι γνώστης και έχει καταγράψει επίσης την μανιταροχλωρίδα του Πηλίου για την οποία κάποια στιγμή θα ακολουθήσει σχετική έκδοση. Ο ίδιος ασχολείται και με την παραγωγή φαρμάκων από βότανα και η προσπάθειά του επικεντρώνεται πλέον στην αναζήτηση προγραμμάτων που μπορούν να στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Οσον αφορά το βιβλίο που εκδόθηκε λέει «είναι μία πρώτη προσπάθεια. Δεν περιλαμβάνει όλα τα φυτά. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις όπου θα βελτιωθούν οι πληροφορίες και το υλικό που έχουμε. Αλλωστε υπάρχει ύλη για μία ακόμη τουλάχιστον έκδοση. Είναι μία αρχή που έχει στόχο αφενός να ενημερώσει τους επισκέπτες του Πηλίου και αφετέρου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο να αγαπάει και να προστατεύει το περιβάλλον», δήλωσε από την πλευρά του για το βιβλίο στονΤΑΧΥΔΡΟΜΟο κ. Γιώργος Γιαννάκαρος.

«Το περιβάλλον - σημειώνει επίσης - είναι εξοικείωση και αρμονική συμβίωση. Δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση. Αυτό οφείλουμε να το γνωρίζουμε και να το σεβόμαστε εμείς οι άνθρωποι».

 Πρεσβευτής του Πηλίου

Ο Ράινερ Σέπελμαν και η σύζυγός του διαμένουν μόνιμα στο Αμβούργο. Τα τελευταία όμως 12 χρόνια κάνουν κάθε χρόνο ανελλιπώς διακοπές στο Πήλιο και ειδικότερα στην Νταμούχαρη.

Επί σειρά δεκαετιών ο Ράινερ Σέπελμαν διετέλεσε επικεφαλής σε πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες του Αμβούργου, καταγράφοντας μια μακρά διαδρομή στη γερμανική δημόσια διοίκηση. Ο ίδιος δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι αγαπά πολύ την Ελλάδα και το Πήλιο για αυτό και δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια βλέποντας ότι ο τουρισμός της περιοχής μπορεί να προβληθεί περισσότερο και αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί ώστε να βοηθήσει όσο μπορεί από την πλευρά του τον τόπο ενεργοποιώντας την προσωπική του εμπειρία, το διαδίκτυο. Ετσι δημιούργησε μια ιστοσελίδα με στόχο να διαφημίσει την περιοχή και να προωθήσει διάφορες δράσεις, στις οποίες συμμετέχει και ο ίδιος.

«Μέσα από την ιστοσελίδα μου έρχονται αποδεδειγμένα κάθε χρόνο στην περιοχή περίπου 80 με 90 επιπλέον τουρίστες, κυρίως Γερμανοί και Ισραηλινοί», εκτιμά ο Σέπελμαν. Ετσι έχει πετύχει να κάνει γνωστές τις ομορφιές του Πηλίου σε Γερμανούς ταξιδιώτες που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα.

Ετσι μέσα από την ιστοσελίδα www.damouchari.info, προσφέρει στους διαδικτυακούς επισκέπτες μια ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τις δυνατότητες διαμονής στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου.

Είναι δε τόση η αγάπη του για την Ελλάδα, που ο Ράινερ έχει μάθει και μιλάει σπαστά ελληνικά. Εμαθε τα ελληνικά μέσα από τη μουσική και το τραγούδι, όπως είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Του αρέσει να παίζει μπουζούκι αλλά και κιθάρα και πολλά βράδια το καλοκαίρι στην Νταμούχαρη μαζί με παρέες ντόπιων ξημερώνονται τραγουδώντας λαϊκά και νησιώτικα τραγούδια.

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr