ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 18.3.2019
Βολιώτισσα διακρίνεται στο εξωτερικό
H Χριστίνα Μιαρίτη κατέχει κομβικό ρόλο σε θέματα συμβουλευτικής και προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο του Sussex στην Αγγλία Βολιώτισσα με διεθνή εμβέλεια και αξιόλογη πορεία στον επιστημονικό χώρο είναι η Χριστίνα Μιαρίτη, δημοσιογράφος και μέλος του Συνδέσμου Επιστημόνων του ιδρύματος Ωνάση Public Benefit, η οποία διακρίνεται στην Αγγλία.
Η διακεκριμένη Βολιώτισσα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Sussex στην Αγγλία με επίκεντρο δράσης τα προγράμματα έρευνας και χρηματοδότησης, σε επίπεδο συμβουλευτικής και σχεδιασμού.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Η νεαρή Βολιώτισσα κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Διεθνείς Επικοινωνίες από το Πανεπιστήμιο του Λιντς (Ινστιτούτο Μελετών Επικοινωνιών) που ειδικεύεται στο πώς επηρεάζουν τα μέσα ενημέρωσης την εξωτερική πολιτική. Αρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος και προχώρησε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο SEERC, ένα ερευνητικό κέντρο του CITY College, της Διεθνούς Σχολής του Πανεπιστημίου του Sheffield, όπου απέκτησε δεκαετή εμπειρία στην ανάπτυξη της έρευνας και στις ερευνητικές επικοινωνίες, συμβάλλοντας στη σύνταξη προτάσεων και στη διαχείριση έργων, κυρίως χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδίως στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στα Δυτικά Βαλκάνια.
Στο παρελθόν έχει διατελέσει Communications Manager για μια σειρά ενώσεων και ΜΚΟ, ενώ όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο για να στηρίξω τους ερευνητές προκειμένου να αναπτύξουμε σχέδια επιπτώσεων για αιτήσεις επιδότησης σε εξωτερικούς χρηματοδότες. Παράλληλα διαχειρίζομαι το Ταμείο Επιρροής για την έρευνα, μια ειδική δεξαμενή κεφαλαίων για την πραγματοποίηση των επιπτώσεων που είναι διαθέσιμες σε όλους τους κλάδους» υπογραμμίζει.
Βόλος, η πόλη της Οι δεσμοί επικοινωνίας με τον Βόλο είναι ακατάλυτοι και σε κάθε ευκαιρία δεν παραλείπει να επισκεφτεί τα πάτρια. «Μεγάλωσα στο κέντρο του Βόλου, στην οδό Κουμουνδούρου. Οι αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια στον Βόλο παραμένουν δυνατές κυρίως για την ποιότητα και το χρώμα τους σε μια πόλη με δυνατότητες και γεωγραφικό πλεονέκτημα» αναφέρει για τον Βόλο.
Αποφοίτησε από το 3ο Γενικό Λύκειο Βόλου και σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (MME), ενώ διδάχτηκε την Αγγλική από τον δάσκαλό της Δημήτρη Αντωνίου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε στο ειδησεογραφικό τμήμα του τοπικού ραδιοσταθμού CI.TI International της Θεσσαλονίκης.
«Ταυτόχρονα κράτησα την επαφή με τα δρώμενα του Βόλου αρθρογραφώντας για το περιοδικό «Προφίλ» του Βόλου (των Χρόνη Μουστάκα και Αντώνη Αντωνίου) με ανταποκρίσεις από την τότε Πολιτιστική Πρωτεύουσα - Θεσσαλονίκη (1997). Ως υπότροφος του Ωνασείου Ιδρύματος πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Μελετών Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Leeds στην Αγγλία όπου εξειδικεύτηκα στα ΜΜΕ ως μέσο διπλωματίας κι εξωτερικής πολιτικής» υπογραμμίζει ανατρέχοντας στον ενδιαφέροντα κύκλο των σπουδών και τα πρώτα δημοσιογραφικά της βήματα.
Πνεύμα ανήσυχο και εξαιρετικά φιλομαθής, η νεαρή Χριστίνα εργάστηκε για δέκα χρόνια στο Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC) στην Θεσσαλονίκη, ένα ερευνητικό κέντρο του CITY College, του Πανεπιστημίου του Sheffield, στον τομέα της ανάπτυξης έρευνας και συγκεκριμένα σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα έργα με θέμα την εκπαίδευση και την καινοτομία.
Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς της πόλης σε θέσεις επικοινωνίας σε τομείς όπως η γυναικεία επιχειρηματικότητα και συνέχισε την κατάρτισή της σε θέματα διοίκησης, μεθόδων αξιολόγησης και συνεργασίας των Πανεπιστημίων με εξωτερικούς φορείς. Καριέρα στην Αγγλία Σήμερα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Sussex στην Αγγλία ως σύμβουλος στις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις κι επιδράσεις της ακαδημαϊκής έρευνας. Επικεντρώνεται στους στόχους της και προχωράει με σταθερά βήματα, εμπλουτίζοντας διαρκώς τις γνώσεις της.
Αναλύοντας το πεδίο δράσης που αναπτύσσει, η Χριστίνα Μιαρίτη εξηγεί: «Ασχολούμαι με το πώς μπορούμε να κινητοποιήσουμε και να επικοινωνήσουμε στοχευμένα τη γνώση που παράγεται στο Πανεπιστήμιο. Είμαι υπεύθυνη για τη χάραξη σχεδίων που να μεγιστοποιούν τις πιθανότητες να αξιοποιηθεί η έρευνα εκτός Πανεπιστημίου, σε ερευνητικά έργα που κατατίθενται για χρηματοδότηση».
Στην Αγγλία, όπως και στις περισσότερες χώρες πλέον, οι σκέψεις και τα σχέδια για τις πιθανές επιπτώσεις της έρευνας έχουν ενσωματωθεί στις ερευνητικές προτάσεις και έχουν επηρεάσει εν μέρει και τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται. Τα σχέδια αυτά είναι αποτέλεσμα μεθοδικής προσέγγισης και επαφών με εταίρους που συμβάλλουν στον σχεδιασμό της έρευνας. «Βασίζονται σε θεωρίες αλλαγής που συζητιούνται από το στάδιο σύλληψης της ιδέας για να δώσουν εικόνα του συνόλου των αλλαγών που ενδεχομένως θα προκύψουν από την νέα έρευνα και να ενημερώσουν δράσεις για να τις πετύχουν. Στόχος πέρα από την ανταλλαγή γνώσης και τεχνογνωσίας, είναι η διατύπωση κοινών ερευνητικών ερωτημάτων και ο κοινός στοχασμός εξαρχής πάνω στην εφαρμογή και τη χρήση των ερευνητικών αποτελεσμάτων», υπογραμμίζει.
Κοντά στην έρευνα
Η επαφή της με τον Βόλο είναι διαρκής και παρά το εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμά της δεν παραλείπει να επισκέπτεται τα πάτρια. «Επισκεπτόμαστε οικογενειακώς τον Βόλο μια με δύο φορές τον χρόνο, διατηρούμε την επαφή και χαιρόμαστε όχι μόνο με την ομορφιά και την ποιότητα ζωής που προσφέρει, αλλά και τους έξυπνους και δραστήριους ανθρώπους του» αναφέρει, ενώ προσθέτει ότι στόχος και επιθυμία της είναι να συνεχιστεί η διαδρομή στην πορεία της γνώσης κι επίσης «με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το παράδοξο του πώς μπορείς να σχεδιάσεις την «αλλαγή» που θέλεις να δεις γύρω σου. Προς το παρόν ο χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης καλύπτει και τα δύο.
Πιστεύω στην έρευνα ως μια δημιουργική διαδικασία με πολλαπλά οφέλη πέρα από την παραγωγή νέας γνώσης που από μόνη της είναι συγκλονιστική», επισημαίνει.