Βολιώτης καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας

Ταχυδρόμος, 05/11/18

1541422360468037128

Ενας Βολιώτης, ο καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης του Πανεπιστημίου του Τέξας Μίλτος Αλαμανιώτης, ερευνά έξυπνες μεθόδους για την εξοικονόμηση ενέργειας

Οι πόλεις με… τεχνητή νοημοσύνη, οι λεγόμενες «έξυπνες» πόλεις, δεν αποτελούν πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ούτε είναι κάτι μακρινό. Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης ήδη δοκιμάζονται πιλοτικά σε πόλεις χωρών ανά τον κόσμο. Στο Κάνσας των ΗΠΑ για παράδειγμα έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες μέτρησης ρύπων που όταν ανιχνεύουν συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια δίνουν «εντολή» τους οδηγούς να σταματήσουν να κυκλοφορούν με ΙΧ. Κοντινό στον Βόλο παράδειγμα «έξυπνης» πόλης είναι τα Τρίκαλα, όπου δρομολογήθηκε λεωφορείο χωρίς οδηγό. «Οι έξυπνες πόλεις δεν είναι κάτι μακρινό. Εκτιμάται ότι απαιτούνται περί τα 60 - 70 χρόνια έρευνας για την εξ ολοκλήρου λειτουργία μιας πόλης με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης. Νωρίτερα όμως έχουν ήδη αρχίσει να δοκιμάζονται εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε επιμέρους λειτουργίες των πόλεων με στόχο να γίνουν πιο λειτουργικές», αναφέρει ο Μίλτος Αλαμανιώτης, ο πρώτος Ελληνας και μάλιστα Βολιώτης που τον περασμένο Αύγουστο πήρε έδρα καθηγητή τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο.

Ο Βολιώτης επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο με ειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη, Μίλτος Αλαμανιώτης είναι αυτός που μαζί με δύο ακόμη καθηγητές υπό την «ομπρέλα» του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών των ΗΠΑ (IEEE) φέρνουν για πρώτη φορά στον Βόλο το παγκόσμιο συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη.

Το συνέδριο που διεξάγεται κάθε χρόνο από το ΙΕΕΕ σε διαφορετική πόλη και χώρα, έχει φιλοξενηθεί το 2011 στην Αθήνα και νωρίτερα το 2007 στην Πάτρα. Το 2016 είχε διεξαχθεί στην Καλιφόρνια και πέρυσι στη Βοστώνη.

Φέτος θα «χτυπήσει» στον Βόλο η «καρδιά» των εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη. Στο συνέδριο που ξεκινά αύριο Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Volos Palace», θα συμμετέχουν με ερευνητικά τους άρθρα περί τους 145 συνέδρους από κάθε γωνιά του κόσμου: Αμερική, Λατινική Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Κίνα, Ιαπωνία, Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Αυστρία, Σουηδία, Ιρλανδία και Ελλάδα. Επιστήμονες και φοιτητές θα παρουσιάσουν τις νέες εξελίξεις που υπάρχουν στην τεχνητή νοημοσύνη για πρώτη φορά στον Βόλο.

Οι έξυπνες πόλεις, οι πόλεις του μέλλοντος
Ο Μίλτος Αλαμανιώτης ασχολείται με τις «έξυπνες» πόλεις, μελετά δηλαδή την εφαρμογή μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης για να καταστούν οι πόλεις πιο λειτουργικές σε μια σειρά τομέων. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη έξυπνων μεθόδων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως εξηγεί στις πόλεις του μέλλοντος, η κυκλοφορία των οχημάτων δεν θα εξαρτάται από συμβατικούς φωτεινούς σηματοδότες αλλά από έξυπνα φανάρια με αισθητήρες που θα «πιάνουν» την κίνηση των οχημάτων και θα ρυθμίζονται ανάλογα με τον κυκλοφοριακό φόρτο.

Στις μελλοντικές πόλεις επίσης σημασία θα έχει η μείωση των ρύπων της ατμόσφαιρας μέσω της μείωσης του χρόνου που παραμένει ένα αυτοκίνητο στους δρόμους. Αυτό σημαίνει ότι θα δοκιμαστούν εφαρμογές που θα δείχνουν το πιο σύντομο δρομολόγιο προς κάθε προορισμό και με τον μικρότερο κυκλοφοριακό φόρτο.

Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στις έξυπνες πόλεις μπορούν επίσης να αφορούν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με την προσαρμογή αισθητήρων στον δημοτικό φωτισμό που θα επιτρέπουν στα φώτα να ανάβουν όταν υπάρχει παρουσία ή να σβήνουν όταν το σημείο είναι «νεκρό». Είναι το λεγόμενο smartlighting.

Στις «έξυπνες» πόλεις θα μειωθεί και ο χρόνος αναμονής και άρα ταλαιπωρίας των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες. Μέσω εφαρμογών ο πολίτης θα μπορεί να παραγγέλνει από το κινητό του ένα έγγραφο το οποίο θα τον «περιμένει» μόλις ο ίδιος φθάσει στην δημόσια υπηρεσία.

Τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει «έξυπνη» και την κατοικία. Τα «έξυπνα» σπίτια θα αντιλαμβάνονται από μόνα τους τις ανάγκες του εκάστοτε νοικοκυριού και θα τις καλύπτουν. Για παράδειγμα, το «έξυπνο» σπίτι θα μπορεί να αντιλαμβάνεται πότε τελειώνουν λόγου χάρη τα αβγά ή η ζάχαρη και να τα παραγγέλνει απευθείας από το σούπερ μάρκετ.

«Ηδη στην Αμερική δειλά- δειλά έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες έξυπνες συσκευές, όπως είναι το ψυγείο- κομπιούτερ που καταγράφει τα προϊόντα που υπάρχουν στο ψυγείο σου», αναφέρει ο κ. Αλαμανιώτης.

Από τον Βόλο στο Τέξας
Ο Μίλτος Αλαμανιώτης έλαβε το δίπλωμα του μηχανικού υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2005 και το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του στην πυρηνική τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Perdue το 2010 και το 2012 αντίστοιχα. Ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής, ενώ παράλληλα δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα από τον Οκτώβριο του 2012 έως και τον Αύγουστο του 2014. Η διεπιστημονική του έρευνα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ευφυών συστημάτων και προσεγγίσεων μηχανικής μάθησης για έξυπνα ενεργειακά συστήματα και έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα, έξυπνες πόλεις και για την ανίχνευση κρυμμένων ραδιενεργών υλικών. Η έρευνά του μάλιστα έχει χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ και από το Υπουργείο Ενέργειας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 εργασίες, έχει συγγράψει το βιβλίο Έξυπνη Ηλεκτρική Ενέργεια, ενώ τον Ιούνιο του 2015 ήταν μέλος της πρώτης ακαδημαϊκής ομάδας που διετέλεσε μετρήσεις και έρευνα στην περιοχή εθνικής ασφάλειας στην Νεβάδα των ΗΠΑ. Είναι ακόμη ενεργό μέλος της Αμερικανικής Πυρηνικής Κοινωνίας και του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών.
Εως και τον Ιούλιο του 2018 ήταν ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Perdue ενώ από την 1η Αυγούστου 2018 πήρε την έδρα του καθηγητή τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο. Είναι ο νεότερος και πρώτος Ελληνας και μάλιστα Βολιώτης καθηγητής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Φέτος συμπληρώνει 13 χρόνια στο εξωτερικό. «Δεν είμαι παιδί της κρίσης που αναγκάστηκα να φύγω στο εξωτερικό. Όταν πήρα την απόφαση κινήθηκα από προσωπική φιλοδοξία. Ηταν δύσκολα στην αρχή. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Βόλο, σπούδασα στον Βόλο και ουσιαστικά η πρώτη φορά που έφυγα εκτός οικογενειακής εστίας ήταν όταν αποφάσισα να βγω στο εξωτερικό να αναζητήσω την τύχη μου. Ακόμη και η προσαρμογή ήταν δύσκολη. Οι ρυθμοί σε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο και οι απαιτήσεις είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με την Ελλάδα. Πλέον βλέπω δύσκολη την επιστροφή στην Ελλάδα», εξομολογείται ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Αυτήν την περίοδο μένει στο Σαν Αντόνιο, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας του Τέξας. Στην Ελλάδα έρχεται δύο φορές τον χρόνο, τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι. Παρότι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, ο νόστος περιορίζεται λόγω του ελληνικού στοιχείου που υπάρχει στην πόλη αλλά και του… καιρού. «Ο καιρός θυμίζει Κρήτη. Και στην πόλη υπάρχουν ελληνικές οικογένειες. Εχουμε και ελληνικό μοναστήρι όπου η λειτουργία γίνεται στα ελληνικά», λέει ο ίδιος.

https://www.taxydromos.gr/m/m_article.php?id=314747

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr