Ο μαέστρος Γιώργος Κουρίτας διαπρέπει στις Αμερική

 Εφ. ΘΕΣΣΑΛΙΑ 27.7.2015

 

 

koyritas1

Σε ηλικία 36 ετών έχει καταφέρει να διαπρέπει στις ΗΠΑ ως μαέστρος και ως καθηγητής μουσικής σε Πανεπιστήμια ανοίγοντας νέους δρόμους στον όμορφο αυτό χώρο της τέχνης. Ο Βολιώτης κ. Γιώργος Κουρίτας πραγματοποιεί τη δική του ξεχωριστή επαγγελματική πορεία, διευθύνοντας συμφωνικές ορχήστρες, συνεργαζόμενος με καταξιωμένους μαέστρους, αλλά και διδάσκοντας σε φημισμένα Πανεπιστήμια. Με τα πνευματικά εφόδια που αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια, κερδίζει την αναγνώριση και τις διακρίσεις σε κοινωνίες απαιτητικές και ανταγωνιστικές, όπως αυτή των ΗΠΑ, όπου ναι μεν οι ευκαιρίες για καριέρα προσφέρονται, αλλά θα πρέπει κανείς να αγωνιστεί πάρα πολύ για να εξελιχθεί και να παραμείνει εντός των στόχων του.

Ο Γιώργος Κουρίτας γεννήθηκε στο Βόλο και αποφοίτησε από το 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου. Το 1996 άρχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό, ειδικότερα αρχικά στο βιολί στην Αγγλία και ακολούθως στις ΗΠΑ με ειδίκευση στη διεύθυνση ορχήστρας. Ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό και διδακτορικό με επιτυχία ξεκίνησε στη συνέχεια να κάνει τα πρώτα επαγγελματικά βήματα. Πλέον κατέχει τη θέση του director of Instrumental Studies στο Saddleback College στην Πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, όπου μεταξύ άλλων διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα και το Σύνολο Πνευστών.
Για τρία χρόνια δούλεψε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Boise στο Αϊντάχο, όπως επίσης και με την Ορχήστρα Νέων της ίδιας πόλης, την οποία οδήγησε σε περιοδεία για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Έχει δουλέψει ως βοηθός μαέστρος με τη Συμφωνική Ορχήστρα, την Ορχήστρα Δωματίου και την Ορχήστρα Νέων του Σινσινάτι. Ακόμη έχει γίνει δεκτός σε πολλά masterclasses με διακεκριμένους μαέστρους και ορχήστρες στην Αμερική όπως οι Kurt Masur, Gerard Schwarz, Carl St. Clair, JoAnn Falletta, Alexander Mickelthwate και άλλους.
Το 2010 επιλέχθηκε μέσα από πολλούς υποψήφιους ως Conducting Fellow από το διάσημο Αμερικανό μαέστρο Lorin Maazel και πήρε πολύ καλές κριτικές από τις εφημερίδες Washington Post και Washington Times. Μεταξύ των πολυάριθμων διακρίσεων που έχει λάβει είναι το American Prize in Conducting και το Virginia Symphony Conducting Masterclass Outstanding Participant. Έχει διευθύνει πολλές ορχήστρες στην Ευρώπη και την Αμερική.

koyritas2

Συναντήσαμε το Βολιώτη μαέστρο πριν μερικές ημέρες, καθώς αυτή την περίοδο κάνει τις διακοπές του στην πόλη. Άλλωστε, όπως μας είπε, ποτέ δεν έχει χάσει τη σύνδεσή του με τον τόπο που γεννήθηκε και αγαπά, και κάθε χρόνο έρχεται στο Βόλο για να δει γονείς, συγγενείς και φίλους.
Σήμερα στη «Θ» μας μιλά για την επαγγελματική του σταδιοδρομία, τη μουσική, τις ευκαιρίες που δίνουν, αλλά και τις απαιτήσεις που έχουν οι ΗΠΑ, καθώς και για την ελληνική μουσική.
Τη μουσική την αγάπησε από μικρός κάνοντας τα πρώτα του βήματα στο βιολί με το μουσικό κ. Βλάση Μαστρογιάννη, ενώ σε ηλικία έντεκα χρόνων εγγράφηκε στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. «Είμαι γέννημα-θρέμμα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου» μας λέει με περηφάνια θέλοντας να τονώσει τη σημαντική αυτή υποδομή που υπάρχει στον τόπο μας.
Οι απαιτήσεις στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλες και ο ανταγωνισμός έντονος. Ενδεικτικά για τη θέση που κατέχει στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, υπήρχαν συνολικά 300 υποψήφιοι.
«Όλα τα Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ έχουν ένα υψηλό επίπεδο. Γι’ αυτό και εμείς ως καθηγητές αξιολογούμαστε και κρινόμαστε διαρκώς στο πλαίσιο του συνεχούς ανταγωνισμού των ΑΕΙ και αν έχουμε καλά αποτελέσματα, ενώ πολλές φορές κάνουμε διαλέξεις εκτός Πανεπιστημίου, παρουσιάσεις και συναυλίες, προκειμένου να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο το ίδρυμα και να προσελκύσουμε σπουδαστές μέσα από το έργο μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Και συμπλήρωσε πως «όταν κάνω κάτι καλό στη δουλειά μου μού το λένε, αλλά και όταν κάτι δεν πάει καλά, πάλι θα μου το πουν».

Σημαντική η τέχνη

Τη μουσική, αλλά και γενικότερα την τέχνη την αγαπά από μικρό παιδί. «Ως μουσικοί προσφέρουμε στον κόσμο χαρά και μια ουσιαστική ψυχαγωγία. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα που περνά δύσκολες στιγμές, η τέχνη έχει πολύ ιδιαίτερο ρόλο για να ξεφεύγει ο πολίτης από τη δύσκολη καθημερινότητα. Και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις για να παρακολουθήσει κάποιος μια συναυλία, μια θεατρική παράσταση».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει πλούσια μουσική παράδοση, την οποία δυστυχώς αγνοούμε.
Το Βόλο τον επισκέπτεται κάθε χρόνο, ενώ έχει επικοινωνία και με το Δημοτικό Ωδείο και τους καθηγητές. «Στην Ελλάδα οι νέοι θέλουν να φύγουν για το εξωτερικό για την ανεύρεση εργασίας. Και τους καταλαβαίνω απόλυτα. Αλλά και στο εξωτερικό δεν είναι εύκολο να ζήσεις. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, ενώ η νοσταλγία για την πατρίδα θα είναι συνεχής. Συνήθως όταν χάσεις κάτι, καταλαβαίνεις την αξία. Και ο Βόλος είναι μια πανέμορφη πόλη» μας επισήμανε.

Μας συμπονούν οι Αμερικανοί

Ο κ. Κουρίτας αναφέρθηκε και στην ιδιομορφία της οικονομίας των ΗΠΑ που πολύ γρήγορα ξεπέρασε την οικονομική κρίση. «Η οικονομία στις ΗΠΑ είναι πιο ευέλικτη σε σχέση με την αντίστοιχη της Ευρώπης και γι’ αυτό βγήκε πολύ πιο γρήγορα από την κρίση. Η οικονομία εκεί παίρνει στροφές γρήγορα, ενώ έχει τους δικούς της κανόνες. Εκεί δεν υπάρχει η γραφειοκρατία και όταν έχεις μια επιχειρηματική ιδέα, μπορείς να την υλοποιήσεις πολύ γρήγορα έχοντας στήριξη από τις κρατικές δομές» τόνισε.
Πώς βλέπουν οι Αμερικανοί όλα αυτά που περνούν οι Έλληνες με την κρίση; «Οι Αμερικανοί συμπονούν τους Έλληνες και την Ελλάδα για την κρίση που περνά και ελπίζουν ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα βελτιωθούν» μας απάντησε

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr