Εφ. ΜΑΓΝΗΣΙΑ 25/10/2022
Σε όλη την Ευρώπη, 700 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 46 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη.
Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο διάστημα από 26-28 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια διάχυσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+KA3 με τίτλο «Teachers4Europe: setting an Agora for Democratic Culture», ο Τ4Ε Πολλαπλασιαστής ΠΕ Μαγνησίας κ. Πασχάλης Δήμου με Τ4Ε της περιοχής με βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησαν μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ζητήματα της γλωσσικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης, καθώς και την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, με στόχο την πλήρη και δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών της στην διατήρηση της πολυπολιτισμικής της ιδιαιτερότητας.
Σε αυτή την προσπάθεια καθοριστικός ήταν ο ρόλος του συμπολίτη μας Θανάση Σταθόπουλου, ο οποίος για περισσότερα από 40 χρόνια ζει στο Λουξεμβούργο και υπήρξε Εισηγητής στο Δικαστήριο της Ευρ. Ένωσης.
Με λόγο πηγαίο ο Θανάσης Σταθόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε στον Βόλο τον Ιούλιο του 1949 μας ταξίδεψε από τα παιδικά του χρόνια στο μετεμφυλιακό Βόλο στην καρδιά της Ένωσης και στα κέντρα αποφάσεων. Τόνισε το σημαντικό ρόλο της εγκύκλιας εκπαίδευσης, που έλαβε αρχικά στο 11ο Δημ. Σχ. Βόλου και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο φοιτώντας στην Παράγκα τα πρώτα χρόνια και στη συνέχεια στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου έχοντας ως συμμαθητή του τον καλό του φίλο, ως σήμερα, Αχιλλέα Παπαρσένο. Ξεχωρίζει τον αείμνηστο Γιάννη Βουλγαρίδη, φιλόλογο, ως ένα από τους εκπαιδευτικούς που τον επηρέασε στον τρόπο σκέψης και μελέτης. Μεταξύ αυτών είναι και ο γυμνασιάρχης του Δημήτριος Οικονομίδης που ενέπνεε εμπιστοσύνη στους μαθητές του .
Παιδικά χρόνια με αθωότητα και πολύ παιχνίδι αλλά και δύσκολες αναμνήσεις ,όπως οι καταστροφικοί σεισμοί και πλημμύρες από το 1954 έως το 1957 που πλήττουν την περιοχή και την κρατούν σε κατάσταση ανάγκης διαρκείας και επηρεάζουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Σε αυτή τη μικρή ηλικία ξεκινά ιδιαίτερα μαθήματα γαλλικών αναγνωρίζοντας μέχρι και σήμερα τη σημασία που είχαν στην εξέλιξή του αν και τότε δυσανασχετούσε καθώς η εκπαιδευτικός τον “έπαιρνε” κυριολεκτικά από το δρόμο, όπου έπαιζε με τα άλλα παιδιά.
Ως μαθητής είχε πολύ καλή σχέση με τα μαθηματικά αλλά προτίμησε τις νομικές σπουδές, αφού ο νομικός θείος του τον είχε πείσει για τις πολλές και μεγάλες προοπτικές, που θα άνοιγαν στη ζωή του με τη λήψη του σχετικού πτυχίου.
Φοιτητικά χρόνια κάτω από δύσκολες στιγμές, αφού συνέπεσαν με τη δικτατορία (1967-72) και την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής στην καθημερινότητα ενός νέου ανθρώπου. Ορκίστηκε πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κι ακολούθησε η στρατιωτική του θητεία, διάρκειας 30 μηνών. Με την ολοκλήρωσή της έγινε μέλος, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών από τον Ιούνιο του 1976.
Συνειδητά όμως ο Θανάσης Σταθόπουλος, πνεύμα ανήσυχο, δεν επαναπαύτηκε κι επέλεξε να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τα έτη 1976-1979.
Όπως σημειώνει, ο ίδιος, είχε προηγηθεί το 1975 η αίτηση για πλήρη ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ ακολουθώντας το 1976 η δημοσίευση της γνώμη της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και ΕΟΚ, στοιχεία που συνέτειναν στην απόφασή του να ασχοληθεί συνειδητά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας. Πάντα με τη διαδικασία εξετάσεων αλλά με τη δυνατή θέληση και τα πλούσια γνωστικά εφόδια επιλέγεται τον Ιανουάριο του 1980, Εισηγητής στο Δικαστήριο της Ευρ. Ένωσης μια θέση που διατήρησε ως τον Σεπτέμβριο του 2016, συμπληρώνοντας μια ευδόκιμη προϋπηρεσία 35 χρόνων. Σε αυτή την πορεία απέκτησε την ικανότητα σύγκρισης αλλά και διάκρισης νομικών συστημάτων, εθνικών και της Ένωσης τονίζοντας ότι ακόμα και σήμερα σε αρκετά άτομα υπάρχει άγνοια για το τι ισχύει.
Σε μια τέτοια θέση θα πρέπει να διακρίνεσαι από αυτοσυγκράτηση στις εκφράσεις σου καθώς ο Δικαστής είναι ένα πολιτικό πρόσωπο. ”Μαθαίνεις να ακούς τα πάντα και να μιλάς λίγο και πάντα προσεκτικά. Αποφεύγεις τις γενικεύσεις και τις κρίσεις προσώπων και καταστάσεων”.
Σημειώνει επίσης τη σημασία της Ε.Ε. , ως ενός διεθνούς οργανισμού, μοναδικού , ως προς τον τρόπο λειτουργίας του, στον οποίο τα μέλη είναι “δεμένα “ , πολιτικοοικονομικά και νομικά λειτουργώντας ως Ευρώπη των πολιτών, οι οποίοι μπορούν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Επιτεύγματα της Ένωσης η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών με το δελτίο της αστυνομικής ταυτότητας μεταξύ των χωρών μελών χωρίς την ανάγκη διαβατηρίου. Η δυνατότητα των σπουδών, η εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου εκπαίδευσης, που επιτρέπουν την όσμωση πολιτών, εργαζομένων και μαθητών/τριών μιλώντας πλέον για Ευρωπαίους με την ιδιαίτερη εθνική τους καταγωγή και φυσικά την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, του ευρώ. Χρήσιμος επίσης θεσμός υπήρξε και η δημιουργία της Frontex για την περιφρούρηση των συνόρων της Ένωσης.
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών ο κ. Σταθόπουλος τόνισε το σεβασμό και την έμφαση που δίνει η Ένωση στην γλώσσα κάθε μέλους της ενισχύοντας την πολυγλωσσία έχοντας στελεχωμένο ένα μεγάλο μεταφραστικό τμήμα, ώστε το αίτημα κάθε φυσικού προσώπου, οργανισμού να κατατίθεται στη μητρική γλώσσα και στη συνέχεια να μεταφράζεται σε όλες τις υπόλοιπες. Δεν παραλείπει όμως να αναφέρει ότι σε κάποια όργανα πχ Κομισιόν υπάρχουν οι “γλώσσες εργασίες” , αλλά οι αποφάσεις τους με ταφράζονται σε όλες τις γλώσσες. Αντίθετα όμως στις συνεδριάσεις Επιτρόπων, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη χρήση όλων των γλωσσών.
Σίγουρα η δημιουργία της Ε.Ε. υπήρξε τομή στην ευρωπαϊκή ιστορία αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν επιδέχεται βελτιώσεις ή υπάρχει ανάγκη από άλλες πολιτικές ενέργειες. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να θυμόμαστε ότι ή Ένωση έχει την εξουσία που της παραχωρούν τα μέλη της.
Ο κ. Σταθόπουλος τονίζει την ανάγκη απλούστευσης στη λήψη αποφάσεων κάτι που μπορεί ενδεχομένως να επιτευχθεί με την υιοθέτηση ενισχυμένης πλειοψηφίας αντί της ομοφωνίας με την οποί πολλές φορές φορές “μπλοκάρονανται” για μεγάλο χρονικό διάστημα κρίσιμα ζητήματα.
Είναι αναγκαίος ένας καλύτερος συντονισμός των κρατών μελών μαζί με μια “δεσμευτικότητα” για θέματα όπως η προστασία των συνόρων του κάθε μέλους υιοθετώντας μια “ρήτρα αλληλεγγύης” στα οικονομικά ζητήματα ή αυτά της ενέργειας που είναι δυστυχώς τραγικά επίκαιρα.
Η τελευταία χρονικά ένταξη χωρών, οι οποίες δεν είχαν υιοθετήσει τη δυτική κοσμοθεωρία, δεν είχαν λύσει ζητήματα “δημοκρατικής” αντίληψης για τη διακυβέρνησή τους και προβλήματα με γειτονικές τους χώρες θα πρέπει να απασχολήσει τα ευρωπαϊκά όργανα, ώστε η Ε.Ε. των 450 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων να συνεχίσει το ταξίδι της για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της και να μην μετατραπεί σε ένα “δυσκίνητο καράβι”…