e-thessalia.gr 31 Αυγούστου 2021
Ο Απόστολος Δημητρούλιας, ορθοπεδικός χειρουργός, από τον Ιανουάριο του 2016 εργάζεται στο Jacobi Medical Center, ένα δημόσιο νοσοκομείο στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα με την οικογένειά του στις ΗΠΑ, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να ειδικευθεί σε όλες τις πτυχές του ορθοπεδικού τραύματος. Ο Βολιώτης ιατρός, ο οποίος μέχρι προχθές ήταν στην Ελλάδα για τις διακοπές του, μίλησε για τη ζωή του στην Αμερική, αλλά και το επίπεδο της ιατρικής στο Jacobi και τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν στην καριέρα του.
Από την εποχή που ξεκίνησε να σπουδάζει Ιατρική σε αγγλόφωνο πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης – στο τρίτο έτος έκανε μετεγγραφή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο ολοκλήρωσε τις σπουδές του – μέχρι σήμερα που ζει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μεσολάβησαν μεγάλα άλματα προόδου για τον απόδημο επιστήμονα, ο οποίος είναι επίσης μέλος στο «Κοινό των Μαγνήτων», όπως και πολλοί άλλοι συντοπίτες του που διαπρέπουν εκτός ελληνικών συνόρων. «Με είχε ενημερώσει σχετικά η κ. Μαρία Σπανού, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων του Βόλου. Έκανα εγγραφή με μεγάλη χαρά, αφού στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί το «Κοινό των Μαγνήτων» γνώρισα και αντάλλαξα απόψεις με αξιόλογους ανθρώπους», σημείωσε για τη συμμετοχή του στον φορέα που συσπειρώνει τους Μάγνητες της διασποράς.
Ο κ. Δημητρούλιας προτού μετοικίσει στις ΗΠΑ, ξεκίνησε την ειδίκευσή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού στην Ελλάδα η αναμονή ήταν μεγάλη και δεν ήθελε να χάσει πολύτιμο χρόνο. Έπειτα από ενάμιση χρόνο στην Αγγλία, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για τη διατριβή του και το 2004 πραγματοποίησε το υπόλοιπο μέρος της ειδικότητάς του στην Ορθοπεδική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Η 1η Αυγούστου 2007 είναι μία ημερομηνία που χαράχθηκε στη μνήμη του, αφού τότε βρέθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ. «Ο αρχικός σκοπός μου ήταν να κάνω δύο χρόνια εξειδίκευση και να επιστρέψω στην Ελλάδα», εξομολογήθηκε, αλλά στη συνέχεια αποκάλυψε πως η οικονομική κρίση που ήταν πλέον ορατή στη χώρα μας το 2009, τον επηρέασε καταλυτικά στο να παρατείνει την παραμονή του στο εξωτερικό. «Τότε μπήκα σε σκέψεις, εξαιτίας των όσων γίνονταν στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή μου παρουσιάστηκε μία ευκαιρία να εργαστώ σε νοσοκομείο στην Πενσυλβάνια, μετά στο Κεντάκι και τα τελευταία 5,5 χρόνια βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη», είπε.
Η Ορθοπεδική περιλαμβάνει ευρύ φάσμα παθήσεων, αλλά ο Βολιώτης επιστήμονας έχει εστιάσει στις κακώσεις των άκρων, αλλά και στις επιπλοκές μετά από κατάγματα. Με βάση δε τη δομή του αμερικανικού συστήματος υγείας και την αξιολόγηση του εκάστοτε περιστατικού, το Jacobi Medical Center εξειδικεύεται ως κέντρο τραύματος, ανήκοντας στην υψηλότερη βαθμίδα: «Για παράδειγμα, οι πολυτραυματίες καταλήγουν σ’ εμάς. Το νοσοκομείο αναλαμβάνει τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, αφού είμαστε στο «Επίπεδο Ένα», όσον αφορά στη διαβάθμιση των περιστατικών».
Βέβαια, η συνεργασία με ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, που προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες αιχμής, σημαίνει συνεχή αξιολόγηση του προσωπικού, το οποίο υποχρεούται να βελτιώνει συνεχώς τις δεξιότητές του με τη διά βίου εκπαίδευση. «Περνάμε από διαρκή αξιολόγηση. Πέρα των άλλων, σε εβδομαδιαία βάση συγκεντρώνεται όλη η επιστημονική ομάδα και αναλύουμε καθετί που έκανε ο καθένας μας στα περιστατικά που χειρουργούμε. Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη νοσηλεία», τόνισε για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το συμβόλαιο που ανανεώνει κάθε διετία.
Στο ερώτημα για το εάν σκέφτεται το ενδεχόμενο του επαναπατρισμού, ο κ. Δημητρούλιας είπε: «Αυτό είναι κάτι που χτυπάει κατ’ ευθείαν στην καρδιά κάθε Έλληνα που ζει στο εξωτερικό. Το σκέφτομαι, παρότι στις ΗΠΑ δημιούργησα οικογένεια (σ.σ. η κόρη του είναι εννέα ετών, έχοντας γεννηθεί στην Αμερική). Στο ζήτημα των συνθηκών εργασίας, δεν νομίζω πως θα μπορούσα να ζητήσω κάτι περισσότερο. Το περιβάλλον στη Νέα Υόρκη είναι ιδανικό και οι Ευρωπαίοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να εργαστούν εκεί. Οι εμπειρίες που αποκόμισα στις ΗΠΑ είναι πολύτιμες. Από την άλλη, το να γυρίσεις στην Ελλάδα, μου προκαλεί προβληματισμό. Όχι μόνο για τις οικονομικές απολαβές, αλλά κυρίως για το ότι δεν υπάρχει ένα πιο οργανωμένο σύστημα υγείας στην Ελλάδα, που θα επέτρεπε στους ιατρούς να εργαστούν καλύτερα».
Πηγή: https://e-thessalia.gr/