ΤΑΧΥΔΡOΜΟΣ 8/3/2021
Ο γνωστός πυρηνικός αστροφυσικός του Βόλου Νικόλαος Πράντζος, που διαπρέπει στο Παρίσι, θα μιλήσει σε δυο διαδικτυακά σεμινάρια αστρονομίας, την Τετάρτη 10 και 17 Μαρτίου στη 1 το μεσημέρι. Πρόκειται για δυο σεμινάρια στα ελληνικά, που θα τα διοργανώνει, καλεσμένος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα σεμινάρια αφορούν την ιστορία της Πυρηνικής Αστροφυσικής, της ειδικότητας του και απευθύνονται σε φοιτητές των Τμημάτων Φυσικής όλων των Ελληνικών Πανεπιστημίων καθώς και σε διδακτορικούς φοιτητές και ερευνητές.
Ο σύνδεσμος των σεμιναρίων είναι: https://www.youtube.com/channel/UCMfUfuH8xhzVhDImz4G5mkA
Συγκεκριμένα τα δύο σεμινάρια θα ασχοληθούν με μια σύντομη ιστορία της Πυρηνικής Αστροφυσικής, την «πηγή ενέργειας του Ηλίου και των άστρων» και την «προέλευση των χημικών στοιχείων στο Σύμπαν».
Οι δύο ομιλίες θα παρουσιαστούν ζωντανά στο κανάλι YouTube του ΙΑ-ΙΤΕ: Τα Facebook events για τις δύο ομιλίες είναι: 10 Μαρτίου στις 13:00 https://www.facebook.com/events/855987448514892 και 17 Μαρτίου στις 13:00 στην διαδικτυακή διεύθυνση https://www.facebook.com/events/810797473116941
Στο 1ο μέρος θα γίνει περιήγηση στα μονοπάτια στα οποία περιπλανήθηκαν οι φυσικοί μέχρι να καταλάβουν τους μηχανισμούς παραγωγής της αστρικής ενέργειας στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Στο 2ο μέρος θα γίνει παρακολούθηση των διαδοχικών εναλλαγών του επικρατούντος προτύπου όσον αφορά την παραγωγή των χημικών στοιχείων στο Σύμπαν, μέχρις ότου οι αστρονομικές παρατηρήσεις πείσουν την επιστημονική κοινότητα για την ορθότητα της θεωρίας της αστρικής προέλευσης.
Ο Νίκος Πράντζος είναι θεωρητικός αστροφυσικός και διευθυντής ερευνών του CNRS στο Institut d’ Astrophysique de Paris, Γαλλία. Τελείωσε το 1ο Γυμνάσιο Βόλου, έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το διδακτορικό του από το Univ. de Paris VII. Είναι διεθνώς γνωστός για την έρευνά του σε θέματα αστρικής πυρηνοσύνθεσης, εκρήξεις υπερκαινοφανών, χημική εξέλιξη γαλαξιών και αστροφυσικής ακτίνων-γ. Εχει ασχοληθεί ενεργά με τη διάχυση της επιστήμης και είναι συγγραφέας βραβευμένων εκλαϊκευτικών βιβλίων, εκ των οποίων «Η περιπέτεια του μέλλοντος», έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.