Αριάδνη- Φωτεινή Στελλου : Πρέσβειρα του ισπανικού πανεπιστημίου της Σαλαμάνκας στην Ελλάδα.

stelloujpg

Πρέσβειρα του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκας στην Ελλάδα ανακηρύχθηκε πρόσφατα η Βολιώτισσα Αριάδνη - Φωτεινή Στέλλου, η οποία είναι καθηγήτρια Ισπανικών, μέλος του «Κοινού των Μαγνήτων» και αναπτύσσει πολύ σημαντική δραστηριότητα στο πεδίο προώθησης της ισπανικής γλώσσας και κουλτούρας γενικότερα. Η κ. Στέλλου, η οποία επελέγη μεταξύ αρκετών συμμετοχών για τη συγκεκριμένη, ιδιαίτερα τιμητική θέση, έχει δημιουργήσει blog το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και συγκεντρώνει, σε καθημερινή βάση, το ενδιαφέρον 3.000 περίπου φίλων της ισπανικής γλώσσας από όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκας είναι το καλύτερο παγκοσμίως όσον αναφορά την ισπανική γλώσσα. Συνολικά σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 15 Πρέσβεις του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκας, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται στην Ευρώπη.

Το Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκας θεωρείται το αρχαιότερο στην Ισπανία και το 5ο αρχαιότερο στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1218 από τον Αλφόνσο IX και ήταν το πρώτο στην Ευρώπη που κράτησε τον τίτλο του Πανεπιστημίου με βασιλικό διάταγμα του Αλφόνσο X του Σοφού στις 9 Νοεμβρίου του 1252. Στεγάζει περισσότερους από 50.000 φοιτητές, οι οποίοι φροντίζουν να το διατηρούν νέο και γεμάτο ενέργεια. Λέγεται, μάλιστα, ότι στη Σαλαμάνκας ομιλούνται τα «καλύτερα» Ισπανικά. Το ίδιο Πανεπιστήμιο, σημειωτέον, είναι το μόνο αρμόδιο για την διεξαγωγή των διπλωμάτων DELE – Δίπλωμα Ισπανικής ως Ξένης Γλώσσας.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η Βολιώτισσα καθηγήτρια Ισπανικών, κόρη του Λάζαρου και της Συνοδής Στέλλου, χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα τιμητική» την ανακήρυξή της σε Πρέσβειρα του κορυφαίου Ισπανικού Πανεπιστημίου για την Ελλάδα, ενώ εξηγεί παράλληλα ότι στόχος της είναι να βοηθήσει, εφόσον της ζητηθεί, ξένους φοιτητές εάν θελήσουν να έρθουν στην Ελλάδα, για σπουδές ή αντίστροφα, Έλληνες που επιθυμούν να μεταβούν στο εξωτερικό για τον ίδιο λόγο.

Μέσω του συγκεκριμένου τίτλου τιμής ανοίγουν δρόμοι και δίαυλοι επικοινωνίας με οδηγό την ισπανική γλώσσα και κουλτούρα, ενώ παράλληλα η συγκεκριμένα ανακήρυξη αποτελεί την έμπρακτη αναγνώριση της επιστημονικής της δράσης, πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο.

«Αισθάνθηκα πάρα πολύ χαρούμενη, είναι τιμητικό αυτό για μένα και θεωρώ ότι τη δεδομένη στιγμή δεν υπήρχε κάτι καλύτερο που θα μπορούσε επαγγελματικά να μου συμβεί πάνω στις σπουδές μου», όπως υπογραμμίζει η ίδια.

Με επίκεντρο την ισπανική γλώσσα

Η δραστηριότητά της ως καθηγήτριας Ισπανικών εκτείνεται και ευρύτερα της διδασκαλίας, με ταξίδια στο εξωτερικό, συμμετοχή σε συνέδρια και γενικότερα σε δραστηριότητες που έχουν ως στόχο να προάγουν την ισπανική γλώσσα. «Προσπαθώ για το καλύτερο, προκειμένου να διευρύνω τις γνώσεις μου και να τις μεταλαμπαδεύσω στους μαθητές μου, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το blog που έχει δημιουργήσει «είναι μια προσωπική πρωτοβουλία, για να προωθήσω την ισπανική γλώσσα και γενικά την κουλτούρα παγκοσμίως», εξηγεί η ίδια και προσθέτει ότι μπορεί να το επισκεφτεί ο καθένας «είτε βρίσκεται στο διπλανό διαμέρισμα είτε στην Κίνα».

Βασικοί στόχοι της είναι να διευρύνει τις γνώσεις της, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή «μακάρι να πάνε όλα καλά στη ζωή μας γενικά, στην Ελλάδα, να προσχωρήσουμε και οι μαθητές μου συγχρόνως, να μάθουν σωστά την ισπανική γλώσσα».

Εκτός από μέλος του σωματείου «Το Κοινόν των Μαγνήτων» είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ισπανικής και Ιταλικής γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε τον τίτλο των μεταπτυχιακών σπουδών της με αντικείμενο τη διδασκαλία της Ισπανικής ως ξένης γλώσσας σε ηλικία 22 ετών, στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκας όπου και συνέχισε τις διδακτορικές σπουδές της. Παράλληλα είναι κάτοχος υποτροφιών.

Η πολυπράγμων Βολιώτισσα είναι τακτική συνεργάτρια του Ινστιτούτο Θερβάντες, αξιολογήτρια, διορθώτρια, εξετάστρια παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου, προάγει την Ισπανική και τον ισπανικό πολιτισμό σε όλες τις χώρες. Μια τέτοια προσπάθεια είναι το ιστολόγιό της http://mathainoispanika.blogspot.com.

Επιπρόσθετα, έχει εξειδικευτεί στη διδασκαλία ξένων γλωσσών σε μη βλέποντες μέσω του αναγνωρισμένου συστήματος γραφής Μπράιγ, ενώ μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε ενεργά με την υποστήριξη - διοίκηση επιχειρήσεων και με την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού.

Διαρκής γνώση

Η διδασκαλία ξένων γλωσσών, όπως σημειώνει η κ. Στέλλου, δεν θα εκλείψει ποτέ από την ζωή μας, αντίθετα είναι ένας από τους λίγους τρόπους που μπορούν να μας διευρύνουν νοητικά και πνευματικά. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η Ισπανική θεωρείται η πιο σημαντική γλώσσα παγκοσμίως και μαζί με την Αγγλική, που κατέχει τη θέση της Διεθνής Γλώσσας, είναι δεύτερη, όσο αναφορά τον αριθμό των φυσικών ομιλητών.

«Από τη θέση της πρέσβειρας του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκας», υπογραμμίζει ο Πασχάλης Δήμου, ταμίας στο Δ.Σ. του «Κοινού των Μαγνήτων», «είναι σίγουρο ότι θα μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και εμπειρίες της σε όποιον επιθυμεί να επεκτείνει τις γνώσεις του. Η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό της, της δίνει δύναμη και θέληση να κοιτάει μπροστά και, όπως αναφέρει η Eleanor Roosevelt: Το μέλλον ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους».

Διαβάστε το άρθρο στην Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ


Ακολουθεί κείμενο στην Ισπανική γλώσσα:

Ariadni Fotini Stellou estudió Lengua y Filología Española e Italiana en la universidad Nacional y Capodistriaca de Atenas. Posteriormente en 2006, viajó a España donde estudió Parte de Filología Hispánica en la Facultad de Filosofía y Letras en la Universidad de Valladolid.

Fue en 2008 cuando Ariadni decidió viajar a Salamanca para cursar el Máster oficial de “La Enseñanza del Español como Lengua Extranjera” en la Universidad de Salamanca donde actualmente se encuentra realizando su Doctorado “La Lengua Española: investigación y enseñanza” bajo la Tesis “Análisis de Errores de los estudiantes italianos y griegos en la gramática de los exámenes DELE”.

Ariadni ha realizado multitud de cursos para complementar su formación académica, además habla cinco idiomas, entre los que se encuentran el griego, el alemán, inglés, italiano y español.

πηγή: https://alumni.usal.es/embajadora-en-grecia/

 

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr