Εφ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 28.11.2010
Άξιος πρεσβευτής των ελληνικών και δη των τοπικών χρωμάτων διεθνώς είναι ο διαπρεπής Βολιώτης επιστήμονας Γιώργος Γκέκος, ο οποίος είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και πρόεδρος του Συλλόγου που έχουν συστήσει οι απανταχού της Ελβετίας Θεσσαλοί. Ο διεθνούς φήμης επιστήμονας, ο οποίος πραγματοποίησε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προ τριετίας, δραστηριοποιείται με πολύ μεγάλη επιτυχία στο ερευνητικό πεδίο, δίνοντας μάλιστα σημαντική ώθηση στην εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών.
Έχοντας ως αντικείμενο σπουδών την Μικροηλεκτρονική με ακτίνες λέιζερ, εργάστηκε επί σειρά ετών πάνω στον συνδυασμό των ακτίνων λέιζερ και των οπτικών ινών, που εφαρμόζεται πλέον ανά την υφήλιο, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Απόφοιτος του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Βόλου, συνέχισε στην πορεία τις σπουδές του στην Λωζάννη και την Ζυρίχη με αντικείμενο την Ηλεκτρονική, εκπονώντας μάλιστα την Διδακτορική του διατριβή στην Ζυρίχη, στο πεδίο της Κβαντικής Ηλεκτρονικής, η οποία είναι το αντικείμενο της έρευνάς του, μέχρι σήμερα.
Παρότι έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις τόσο για το ήθος και την επιστημονική του κατάρτιση, όσο και για το ερευνητικό του έργο, εντούτοις ουδέποτε κομπάζει αλλά, αντίθετα, υπογραμμίζει ότι «η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών είναι το αποτέλεσμα πολυετών ερευνών που διεξάγονται από πολλές ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο. Η έρευνά μου, προσθέτει, η οποία ήταν εφαρμοσμένη έρευνα, αποτέλεσε μια ψηφίδα στο ψηφιδωτό της μοντέρνας τηλεπικοινωνίας, όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Είναι μια ώθηση την οποία έδωσα με την ομάδα μου, στο Πολυτεχνείο, μαζί όμως και με άλλους ανθρώπους. Δεν είμαι ο μόνος που έδωσε αυτή την ώθηση» διευκρινίζει, μιλώντας στο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ». Όπως ομολογεί μάλιστα με περισσή σεμνότητα ο ίδιος «είναι μεγάλη ικανοποίηση για έναν επιστήμονα, όταν δημιουργεί ένα έργο που μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο».
Οι ερευνητικές δραστηριότητες του κ. Γκέκου ξεκίνησαν την δεκαετία του ΄60 και συνεχίζονται με την ίδια πάντα προσήλωση, θέτοντας στο επίκεντρο τον συνδυασμό των ακτίνων λέιζερ με τις οπτικές ίνες και εμπλούτισαν, ως εκ τούτου, με νέες ιδέες την εξέλιξη των οπτικών τηλεπικοινωνιών. Όπως εξηγεί ο κ. Γκέκος «οι οπτικές ίνες είναι λεπτές ίνες που έχουν μικρότερο πάχος από μια τρίχα του κεφαλιού, είναι φτιαγμένες από γυαλί, έχουν μήκος από αρκετά μέτρα έως χιλιάδες χιλιόμετρα, διευκολύνουν την ενσύρματη επικοινωνία και έχουν αντικαταστήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα καλώδια από μέταλλο». Η παραπάνω έρευνα έδωσε κατ’ ουσίαν «καινούργιες ιδέες στην δεκαετία ‘60 και ‘70 για να αρχίσει η πιο πλατιά έρευνα στις οπτικές τηλεπικοινωνίες» προσθέτει ο κ. Γκέκος.
Το όφελος που προκύπτει από την χρήση των ακτίνων λέιζερ και των οπτικών ινών συνοψίζεται στην φράση «σήμερα έχουμε εύκολη, γρήγορη πρόσβαση στις πληροφορίες που δίνονται μέσω του ίντερνετ, στις τηλεπικοινωνίες, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες, αλλά και στην μετάδοση πληροφοριών μέσω της τηλεοράσεως. Όλα τα παραπάνω έχουν επιτευχθεί, εξηγεί ο κ. Γκέκος, διότι περίπου το 90% των συνδιαλέξεων, της μετάδοσης, δηλαδή, σημάτων, γίνεται σήμερα μέσω οπτικών ινών, οι οποίες διευκολύνουν την ενσύρματη επικοινωνία και έχουν αντικαταστήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα γνωστά μας καλώδια από μέταλλο που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν». Οι πολυετείς έρευνες που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και όσες προηγήθηκαν ανά τον κόσμο, άνοιξαν, όπως είναι προφανές, ένα νέο κεφάλαιο στο πεδίο των επιστημών, γράφοντας σελίδες εξέλιξης και προόδου στις τηλεπικοινωνίες, διότι οι οπτικές ίνες μπορούν να μεταφέρουν σήματα με πολύ μεγάλο εύρος ζώνης σε μεγάλες αποστάσεις με πολύ μικρή εξασθένιση του σήματος, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην βελτίωση των σύγχρονων τηλεπικοινωνιών.
Μνήμες από το Βόλο
Ο διαπρεπής Βολιώτης επιστήμονας συνεχίζει το πεδίο των ερευνών στις Τηλεπικοινωνίες και παράλληλα συνεργάζεται ως ελεύθερος επιστήμονας με διάφορα Πανεπιστήμια και ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού. Το αντικείμενο της έρευνάς του είναι «οι πολύ γρήγορες τηλεπικοινωνίες, όπου τα σήματα στέλνονται σε κλάσματα όχι του δευτερολέπτου, αλλά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Όσο πιο γρήγορα μεταφέρεται μια πληροφορία από ένα σημείο σε ένα άλλο, τόσο πιο εύκολη είναι η διακίνηση σημάτων και ιδεών μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι αυτή η διακίνηση να γίνεται με γρήγορο και ασφαλή τρόπο» επισημαίνει ο διεθνούς φήμης επιστήμονας. Ο διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης ζει στην Ελβετία αλλά και στην Αθήνα, διατηρώντας, παράλληλα, άρρηκτους δεσμούς και με την γενέτειρά του, τον Βόλο, τον οποίο επισκέπτεται αρκετά συχνά.
«Το πατρικό μου σπίτι βρίσκονταν στην συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Αλεξάνδρας και ως παιδιά παίζαμε με τους φίλους μου στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου», θυμάται. Οι μνήμες που έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στο μυαλό του σκιαγραφούν μια διαφορετική εικόνα όπου κυριαρχούν «ωραίοι κήποι, νεοκλασικά σπίτια, η ανθρώπινη επικοινωνία, λιγοστά αυτοκίνητα, η γειτονιά, οι ξέγνοιαστες βόλτες στην παραλία του Βόλου και φυσικά το Πήλιο». Οι αρχές που του εμφύσησαν οι γονείς του Γιάννης και Μαρία Γκέκου, με ρίζες από την Μακρινίτσα και το Κατηχώρι αντίστοιχα, αποτέλεσαν την βάση για την μετέπειτα πορεία του. Τις ίδιες αρχές μετέδωσε και στα παιδιά του, Αλέξανδρο-Γιάννη, ο οποίος σπούδασε θεωρητική Φυσική, και Ηλέκτρα-Μαρία, η οποία είναι καθηγήτρια κλασικού χορού στην Αγγλία.
Υπέρμαχος της προσφοράς σε όλα τα πεδία, συνεχίζει τις έρευνές του και πραγματοποιεί διαλέξεις σε όλα τα σημεία του πλανήτη, στην Ευρώπη αλλά και την Αμερική, εκπροσωπώντας επάξια τον Βόλο διεθνώς. Ως πρόεδρος του Συλλόγου που έχουν δημιουργήσει οι Θεσσαλοί οι οποίοι ζουν στην Ελβετία, προάγει τους δεσμούς σε επίπεδο ανθρώπων, καθιστώντας, παράλληλα, ευρύτερα γνωστή την Μαγνησία στο εξωτερικό. Έχοντας ως εφαλτήριο τις πολύτιμες γνώσεις και τα εφόδια που του προσέφερε η γενέτειρά του, ο κ. Γκέκος υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με αισιοδοξία τις θετικές πλευρές της περιοχής τους αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό οι συμπολίτες μου» επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η ύπαρξη Πανεπιστημιακής υποδομής στο Βόλο είναι καθοριστικής σημασίας παράγοντας για να γίνει ευρύτερα γνωστή η περιοχή».
Ο κορυφαίος Βολιώτης επιστήμονας δηλώνει «ευγνώμων» για τα βιώματα που έχει αποκομίσει από την πατρίδα του, είναι υπέρμαχος του έργου της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών και δεν παραλείπει μέσω της ποικιλόμορφης δράσης που αναπτύσσει στο εξωτερικό να καθιστά ευρύτερα γνωστή τη Μαγνησία, τη Θεσσαλία και τις πολιτιστικές τους καταβολές, που μετρούν χιλιάδες δημιουργικά χρόνια.