ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ
«ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. Η ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ»
ΔΕΥΤΕΡΑ, 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022, ΩΡΑ 20: 00
ΑΘΑΝΑΣΑΚΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Η Κλιματική κρίση, τα αίτια, οι συνέπειες και οι πολιτικές αντιμετώπισης της θα αποτελέσει το θέμα της φετινής κεντρικής εκδήλωσης του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, με έδρα το Βόλο, με τίτλο «Κλιματική Κρίση. Η Υπαρξιακή Πρόκληση του 21ου Αιώνα». Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στον αύλειο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου τη Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2022, ώρα 20:00, με είσοδο ελεύθερη.
Ομιλητές θα είναι : ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Απόστολος Δ. Παναγιώτου, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, με θέμα «Το Θερμοκήπιο Γή»
- η καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Όλγα Γ. Χριστοπούλου με θέμα «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Φυσικά Οικοσυστήματα, τη Γεωργία και το Αστικό Περιβάλλον» και
- ο ενεργειολόγος, Δρ. Γιώργος Παπαρσένος, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, με θέμα «Ευρωπαϊκές Πολιτικές για τον Μετασχηματισμό του Ενεργειακού Συστήματος».
Στην αρχή της εκδήλωσης θα απονεμηθούν βραβεία αριστείας στην Φιλάνθη-Φωτεινή Κυπαρισσοπούλου, φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και στον Ελευθέριο Α. Φιλίππου, φοιτητή του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα δρώμενο σύγχρονου χορού Ανάσα, με τη χορεύτρια-χορογράφο Rhiannon Efthymiou Morgan, σε μουσική MaxRichter.
Η Κλιματική Αλλαγή άρχισε να κάνει αισθητή την εμφάνισή της πριν 30 – 40 χρόνια. Δυστυχώς, οικονομικά συμφέροντα εταιρειών εξόρυξης, επεξεργασίας και χρήσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και κρατών με τα κοιτάσματα αυτά, απέρριψαν με κάθε τρόπο τις πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες, αρκετά νωρίς, έκρουσαν τον κώδωνα του επερχόμενου κινδύνου.
Τι κάναμε και φτάσαμε στη σημερινή και, φευ, στην αυριανή ζοφερότερη Κλιματική Κρίση;
- Κατασπατάληση πάσης μορφής ενέργειας που προέρχεται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
- Ανεξέλεγκτη παραγωγή αερίων θερμοκηπίου στην παραγωγή τροφών, ενέργειας και καταναλωτικών προϊόντων
- Ανεξέλεγκτη αποψίλωση δασών, των πνευμόνων της Γης.
- Απόρριψη χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών, όπως μέταλλα (αλουμίνιο, …), γυαλί, τα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και φυσικών πόρων στην πρώτη φάση της παραγωγής τους.
- Αλόγιστη παραγωγή, χρήση και απόρριψη πλαστικών.
Για τους επιστήμονες και τις οικολογικές οργανώσεις ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε μια κρίσιμη, υπαρξιακή κατάσταση για όλο τον πλανήτη. Και αυτό ακριβώς έχει συμβεί.
Τις συνέπειες της αρχής της Κλιματικής Κρίσης τις ζούμε σήμερα με έντονο τρόπο: Ανελέητα κύματα καύσωνα, εκτεταμένη ξηρασία και ερημοποίηση, μέγα-πύρινα μέτωπα, μαζικό λιώσιμο πάγων, πλημμύρες, τυφώνες, σφοδρές χιονοθύελλες, επάνοδος ασθενειών και λοιμώξεων που είχαν ξεχαστεί, καταστροφή οικοσυστημάτων και δεκάδες τρισεκατομμύρια ευρώ οικονομικό κόστος. Εκατομμύρια ανθρώπων θα οδηγηθούν σε ακραία φτώχια και στην προσφυγιά στα επόμενα 10 – 20 χρόνια.
Οι περισσότερες φυσικές και ανθρωπιστικές καταστροφές που σαρώνουν τον πλανήτη Γη έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την Κλιματική Αλλαγή.
Η υπαρξιακή αυτή πρόκληση στον 21ο αιώνα αποτελεί το θέμα της ετήσιας εκδήλωσης του ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ.
Η παγκόσμια κοινότητα έχει πλέον συνειδητοποιήσει το μέγεθος αυτής της υπαρξιακής απειλής. Λύσεις έχουν προταθεί με τις διεθνείς διασκέψεις για το κλίμα. Εναπόκειται σε όλους μας, συλλογικά και ατομικά, να δράσουμε πριν είναι πολύ αργά. Οι καιροί ου μενετοί.
ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΟΜΙΛΙΩΝ
*Ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Απόστολος Δ. Παναγιώτου, θα δώσει μια σφαιρική εικόνα της Κλιματικής Αλλαγής – Κρίσης, περιγράφοντας πως προκαλείται μέσω του «Θερμοκηπίου ‘Γη’». Θα αναφερθεί στις πολυδιάστατες και κρίσιμες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στη Βιωσιμότητα και Οικονομία, που μαζί οδηγούν σε Ανθρωπιστική Κρίση. Τέλος θα δώσει μία, εν δυνάμει, ελπίδα περιορισμού των επιπτώσεων μέσω παγκοσμίων και ατομικών δράσεων. "
* Η καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Όλγα Γ. Χριστοπούλου, θα εστιάσει στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα φυσικά οικοσυστήματα, στη γεωργία και στην παραγωγή τροφίμων, καθώς και στο αστικό περιβάλλον. Θα αναλύσει τις έννοιες της τρωτότητας και της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ενώ θα κάνει ειδική αναφορά στις πολιτικές που σχετίζονται με την αγροδιατροφή και την προστασία της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.
* Επειδή ο ενεργειακός τομέας, όπως λειτουργεί, είναι ο κύριος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου και κύριος παράγοντας της κλιματικής κρίσης, ο Δρ. Γιώργος Παπαρσένος θα παρουσιάσει τις ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές προς επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετριασμό των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και μηδενισμό τους μέχρι το 2050. Έκτακτα δυσμενή γεγονότα, όπως η πανδημία του κορονοϊού και η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την αναμενόμενη διακοπή των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από την Ρωσία, δεν ανέκοψαν τις πολιτικές αυτές. Eπιπρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αυτό του REPowerEU, εφαρμόζονται, αντίστοιχα, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις αυτών των γεγονότων
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Δ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Ο Απόστολος Δ. Παναγιώτου γεννήθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου και τελείωσε το 1ο Γυμνάσιο Βόλου. Σπούδασε Φυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Rutgers της Νέας Υερσέης (B. A. και M. S.), ΗΠΑ και πήρε το Διδακτορικό Δίπλωμα στην Πυρηνική Φυσική από το Πανεπιστήμιο Rochester της Νέας Υόρκης. Συνέχισε ως Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Αγγλία) και Orsay (Γαλλία). Από το 1975 μέχρι το 2010 υπήρξε Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής, Τομέας Πυρηνικής & Σωματιδιακής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατά περιόδους Διευθυντής του Τομέα και του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής. Τιμήθηκε με πολλές Ακαδημαϊκές διακρίσεις μεταξύ των οποίων “ΦΒΚ”, “SELMAN WAKSMAN SCHOLARSHIP” και ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΙΟ Βραβείο Φυσικής. Από το 1984 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης στο CERN, ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Κύπρου, Αμερικής, Γαλλίας. Υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε. Ε. σε θέματα Πυρηνικής Ενέργειας, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της “Επιτροπής κατά των Πυρηνικών Κινδύνων” του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ). Συνέγραψε το εκπαιδευτικό βιβλίο «Παραγωγή και Χρήση της Ενέργειας. Προστασία ή Καταστροφή του Περιβάλλοντος» που μεταφράστηκε στα Γαλλικά και Αγγλικά.
Έχει περισσότερες από 600 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας πανεπιστημιακών βιβλίων, καθώς και πολλών άρθρων εκλαϊκευμένης επιστήμης.
ΌΛΓΑ Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η Όλγα Γ. Χριστοπούλου, είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου Γεωγραφικών Ερευνών και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΤΜΧΠΠΑ (GreenPlan), ενώ διετέλεσε διευθύντρια του ΠΜΣ «Χωρικός Σχεδιασμός και Διαχείριση Περιβάλλοντος» (2014-2018) και του Διατμηματικού ΠΜΣ «Αειφορική Διαχείριση Περιβαλλοντικών Αλλαγών και Κυκλική Οικονομία» (2018-2021), το οποίο και ίδρυσε. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του ΤΜΧΠΠΑ για δύο θητείες (2013-2016), ενώ εκλέχτηκε πρόσφατα αναπληρώτρια πρόεδρος (2022-2024).
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, εστιάζονται στους εξής τομείς: Φυσικό Περιβάλλον, Αειφορική ανάπτυξη αγροτικού χώρου, Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι/φυσικές καταστροφές (ιδιαίτερα δασικές πυρκαγιές), ανθεκτικότητα σε περιβαλλοντικούς κινδύνους/κλιματική αλλαγή, τουριστική ανάπτυξη, Προστατευόμενες περιοχές, διαχείριση φυσικών πόρων, αγροτική και περιβαλλοντική πολιτική.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 120 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές και σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων, έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε 115 διεθνή και ελληνικά συνέδρια, έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, διδακτορικές διατριβές, καθώς και μεταδιδακτορικές έρευνες.
Είναι κριτής σε αρκετά διεθνή επιστημονικά περιοδικά, μέλος οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών Διεθνών και ελληνικών συνεδρίων, έχει συντονίσει και έχει συμμετάσχει σε ικανό αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων σε ζητήματα των ερευνητικών της ενδιαφερόντων. Εμπειρογνώμονας σε θέματα Αειφορίας (Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας/Sustainability Awards, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης ορεινών Περιοχών)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΣ
Ο Γιώργος Παπαρσένος σπούδασε Μηχανολογία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, από όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα. Επαγγελματικά και επιστημονικά απασχολείται στον ενεργειακό τομέα περισσότερο από 40 έτη,
- είτε ως διευθύνων σύμβουλος εταιρειών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στις εταιρείες αυτές συμπεριλαμβάνονται ο «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ)» (3/2010 - 10/2013), η «Planning Bulgaria Ltd», στην Σόφια (4/2008 - 2/2010) και η «ΑΣΠΡΟΦΟΣ Τεχνική Εταιρεία Α.Ε.», θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων (6/2002 - 6/2005).
- είτε ως επικεφαλής ομάδων ειδικών, όπως στην Διαχείριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενέργειας, Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (9/1996 - 6/2002), στην Επιτροπή του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης ΤΕ-35 «Ηλιακή Ενέργεια» (8/1989 - 11/1993), στην Επιστημονική Ομάδα του Ελληνογερμανικού Προγράμματος «Ηλιακό Χωριό-3» (9/1985 - 2/1987).
- είτε ως ενεργειακός εμπειρογνώμονας σε ευρύ φάσμα θεμάτων. Ειδική μνεία γίνεται στην υποστήριξη της μεταφοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κέντρο «Euro-Arab Mashreq Gas Cooperation Centre», με έδρα την Δαμασκό, Συρία (7/2006 – 4/2008).
Rhiannon Efthymiou Morgan
Η Rhiannon Efthymiou Morgan είναι μέλος του Κοινού των Μαγνήτων. Γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο και σπούδασε Μπαλέτο και Σύγχρονο χορό στο Rambert School of Dance (Bachelor of Arts) του Λονδίνου και συνέχισε με μετα πτυχιακές σπουδές (Master of Arts) στο London Contemporary Dance School.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς επιφανείς χορογράφους, όπως με τον Akram Khan στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου του 2012. Έχει εμφανιστεί με παραστάσεις της σε διάφορα Φεστιβάλ στην Ευρώπη. Στο Λουξεμβούργο συνεργάζεται με το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο TROIS CL (National Choreographic Centre of Luxembourg) και είναι ιδρύτρια της χορευτικής ομάδας LUCODA. Έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Στο Βόλο συνεργάζεται με τη Δημοτική Σχολή Χορού της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου παραδίδοντας σεμινάρια σύγχρονου χορού. Τα σεμινάρια αυτά, όπου αναπτύσσει τη δική της μεθοδολογία “Directing Circularity”, συνεχίζονται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές, στο Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ελλάδα και Φινλανδία.
ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
Απονομή βραβείου «Μαρία Ζουπανιώτη»
Θα απονεμηθεί το βραβείο «Μαρία Ζουπανιώτη» στην Φιλάνθη-Φωτεινή Κυπαρισσοπούλου, που εισήχθη πέρυσι μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό πρόσβασης 19.257.
Το βραβείο αυτό απονέμεται για δέκατο συνεχές έτος από τον Δρ. Δημήτριο Ηλιόπουλο, ιδρυτή και πρόεδρο δυο φαρμακευτικών εταιριών, της AthosTherapeuticsInc., με έδρα τις ΗΠΑ και την AtticaSciences, με έδρα την Ελλάδα, αντιπρόεδρο του Κοινού των Μαγνήτων, σε αριστούχο μαθητή/μαθήτρια της Μαγνησίας που διακρίθηκε στις εξετάσεις του Γενικού Λυκείου Βόλου για εισαγωγή σε ιατρική σχολή της χώρας και συνοδεύεται από ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, που προσφέρουν ο κ. Ηλιόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του σωματείου Απόστολος Ζουπανιώτης στη μνήμη της συζύγου του οποίου αφιερώνεται αυτό το βραβείο.
Η βραβευμένη φοιτήτρια θα έχει τη δυνατότητα να μετεκπαιδευθεί σε κλινικά και ερευνητικά κέντρα στην Αμερική, όταν ολοκληρώσει τις ιατρικές σπουδές της στην Ελλάδα.
Απονομή βραβείου «Χαράλαμπος Τσιμάς»
Θα απονεμηθεί το βραβείο "Χαράλαμπος Τσιμάς" στον Ελευθέριο Α. Φιλίππου που αρίστευσε κατά το σχολικό έτος 2020-2021 με βαθμό Απολυτηρίου Γενικού Λυκείου 19,9 και εισήχθη πέρυσι πρώτος στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών με βαθμό πρόσβασης 19.207.
Το Βραβείο απονέμεται από την οικογένειά του στη μνήμη του ευεργέτη της Μαγνησίας και μέλος του Κοινού των Μαγνήτων Χαράλαμπο Τσιμά και συνοδεύεται από ένα χρηματικό ποσό για την στήριξη αριστούχου φοιτητή/φοιτήτριας της Μαγνησίας που συνήθως προέρχεται από οικογένεια πολυτέκνων.
Στους βραβευόμενους ο Απόστολος Δ. Παναγιώτου θα δωρίσει το βιβλίο του με τίτλο «Παραγωγή και Χρήση της Ενέργειας. Προστασία ή Καταστροφή του Περιβάλλοντος». Ειδική έκδοση για Διδάσκοντες, Μαθητές και Γονείς από το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Αθήνα 2017 (μτφρ. αγγλικά και γαλλικά). Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο με υλικό εκπαιδευτικό-μορφωτικό που απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικότερα σε μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και μαθητές Γυμνασίου.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ
To Κοινόν των Μαγνήτων, είναι παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων με έδρα το Βόλο. Βασικοί σκοποί του είναι η συσπείρωση των απανταχού Μαγνήτων με σημείο αναφοράς τον τόπο καταγωγής τους και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων της Μαγνησίας στον πολιτιστικό, οικονομικό και τουριστικό τομέα. Τα μέλη του, που κατάγονται από τη Μαγνησία, ζουν και εργάζονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού ή έχουν παλιννοστήσει στη γενέτειρά τους.
Με την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών το «Κοινόν των Μαγνήτων» συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στις επιστημονικές, πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις της Μαγνησίας, με τη διοργάνωση συνεδρίων, επιστημονικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την παροχή επιστημονικών συμβουλών και τη γνώση καλών πρακτικών από τις χώρες, όπου δραστηριοποιούνται οι απόδημοι Μάγνητες.
Το σωματείο αναπτύσσει επίσης δράση κοινωνικής αλληλεγγύης ενισχύοντας ιδρύματα κοινωνικής προστασίας στη Μαγνησία.
Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Μαγνησίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Ανθή Μπάτζιου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας
Αγαπητοί φίλοι, αγαπητά μέλη του Κοινού των Μαγνήτων
Με χαρά το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου ανοίγει και πάλι την αγκαλιά του - μετά την υποχρεωτική σχεδόν διακοπή δύο ετών λόγω της πανδημίας - για να φιλοξενήσει την ετήσια συνάντηση του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων.
Κατά το διάστημα που μεσολάβησε ήταν τακτική η επικοινωνία μας με την Γραμματέα του Σωματείου, την αγαπητή Σοφία Ζαφραντζά και τον κ. Στάθη Ζαφραντζά για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της 200ης επετείου από την Ελληνική Επανάσταση. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα προγραμματίζαμε και η προγραμματιζόμενη δράση έχει μετατεθεί χρονικά. Ωστόσο στάθηκε δυνατή η συνδιοργάνωση από το Κοινόν των Μαγνήτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας της διαδικτυακής διάλεξηςτου Ομότιμου Καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, κ. Γεωργίου Γκέκου με τίτλο «Η Επιστροφή των Αγωνιστών του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στην Ελλάδα, 1822-1823» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Μαΐου 2021. Το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Καπόν στην Αθήνα, βραβεύτηκε το 2020 από την Ακαδημία Αθηνών.
Το θέμα της φετινής συνάντησης που αφορά την Κλιματική αλλαγή, δηλαδή το μέλλον του πλανήτη, απασχολεί και ανησυχεί όλη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, Κυβερνήσεις, Οργανισμούς και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.
Είναι αδιαµφισβήτητο και πλήρως τεκμηριωμένο ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες, οι κλιματικές μεταβολές, η γεωφυσική ποικιλομορφία, αποτελούν στοιχεία που καθορίζουν εν πολλοίς την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα.
Οι φυσικές καταστροφές που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, με μόνο 1,1° C μεσοσταθμική αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας από την προβιομηχανική περίοδο, όπως οι θανατηφόρες πλημμύρες στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυκλώνες στην Ασία, τυφώνες στην Κεντρική Αμερική και Καραϊβική, πρωτοφανείς καύσωνες και πυρκαγιές στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έχουν προκαλέσει, ανάμεσα στα άλλα, μεγάλες μετακινήσεις ανθρώπων.
Εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, σοβαρές και εκτεταμένες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον θα επηρεάσουν όλο και περισσότερες πτυχές της ζωής μας. Η κλιματική αλλαγή που συντελείται με επιταχυνόμενο ρυθμό και η υπερθέρμανση του πλανήτη, πέρα από τη δραματική επίπτωση που έχει στο περιβάλλον, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, θα έχει αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, μέχρι τον πολιτισμό. Το πολιτιστικό τοπίο είναι εύθραυστο και πολλά στοιχεία του κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα, καθώς η παραμόρφωση του φυσικού τοπίου επιδρά καταλυτικά στην ακεραιότητα και στην ταυτότητα της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοβουλίες για την καταγραφή των κινδύνων από την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο πολιτιστικό και φυσικό τοπίο. Σχέδια διαχείρισης για όλα τα μνημεία και τις τοποθεσίες που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ προετοιμάζονται δράσεις στο πλαίσιο του «Εθνικού σχεδίου προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή».
Αναμένουμε συνεπώς να ακούσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους εκλεκτούς ειδήμονες ομιλητές.
Θα ήθελα πριν τελειώσω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου:
στο Δ.Σ. του Κοινού των Μαγνήτων και ιδιαίτερα στην κ. Σοφία Ζαφραντζά για την άψογη συνεργασία,
στο προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας που εργάστηκε για τη σημερινή διοργάνωση
και σε όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας.Ανθή Μπάτζιου
8 Αυγούστου 2022
Νίκος Πράντζος, Πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων
Ζήσης Μαμούρης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ανθή Μπάτζιου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας
Από αριστερά Δρ. Απόστολος Δ. Παναγιώτου, Δρ. Όλγα Γ.Χριστοπούλου, Δρ. Γιώργος Παπαρσένος
ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ
"Δύο άνθρωποι στην εκδήλωση του «Κοινόν Μαγνήτων» ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι. Η σύζυγος του αείμνηστου Χαράλαμπου Τσιμά, Ελένη, και ο ομογενής δημοσιογράφος Απόστολος Ζουπανιώτης. Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής έγινε ιδιαίτερη μνεία στους αγαπημένους τους συντρόφους, που δεν είναι πλέον στη ζωή, θα «ζούνε» όμως πάντα «μεταξύ των ομογενών της Μαγνησίας», για την προσφορά τους, αφού στη μνήμη τους κάθε χρόνο δίνονται δύο υποτροφίες σε φοιτητές από τη Μαγνησία" (Δημοσίευμα).
ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ "ΜΑΡΙΑ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗ"
Βραβείο Δημήτρη Χ. Ηλιόπουλου "Μαρία Ζουπανιωτη" στην Φιλάνθη-Φωτεινή Κυπαρισσοπούλου, πρωτοετή φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Το βραβείο αυτό απονέμεται για δέκατο συνεχές έτος από τον Δρ. Δημήτριο Ηλιόπουλο, ιδρυτή και πρόεδρο δυο φαρμακευτικών εταιριών, της Athos TherapeuticsInc., με έδρα τις ΗΠΑ και την Attica Sciences, με έδρα την Ελλάδα, αντιπρόεδρο του Κοινού των Μαγνήτων, σε αριστούχο μαθητή/μαθήτρια της Μαγνησίας που διακρίθηκε στις εξετάσεις του Γενικού Λυκείου Βόλου για εισαγωγή σε ιατρική σχολή της χώρας και συνοδεύεται από ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, που προσφέρον ο κ. Ηλιόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του σωματείου Απόστολος Ζουπανιώτης στη μνήμη της συζύγου του οποίου αφιερώνεται αυτό το βραβείο.
Η βραβευμένη φοιτήτρια θα έχει τη δυνατότητα να μετεκπαιδευθεί σε κλινικά και ερευνητικά κέντρα στην Αμερική, όταν ολοκληρώσει τις ιατρικές σπουδές της στην Ελλάδα.
ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ "ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΙΜΑΣ"
Βραβείο "Χαράλαμπου Τσιμά" στον Ελευθέριο Απ. Φιλίππου, πρωτοετή φοιτητή στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών
Το Βραβείο απονέμεται από την οικογένειά του στη μνήμη του ευεργέτη της Μαγνησίας και μέλος του Κοινού των Μαγνήτων Χαράλαμπο Τσιμά και συνοδεύεται από ένα χρηματικό ποσό για τη στήριξη αριστούχου φοιτητή/φοιτήτριας της Μαγνησίας που συνήθως προέρχεται από οικογένεια πολυτέκνων.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
Εκδήλωση του “Κοινού των Μαγνήτων”: Η κλιματική κρίση πιο επικίνδυνη και από έναν Γ΄ παγκόσμιο πόλεμο
Την άποψη ότι η κλιματική κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε τεράστιο κίνδυνο για τον πλανήτη, μεγαλύτερο και από τον κίνδυνο ενός τρίτου πυρηνικού παγκοσμίου πολέμου, εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Απόστολος Δ. Παναγιώτου, ο οποίος μίλησε σήμερα στην ετήσια εκδήλωση του «Κοινού των Μαγνήτων» στον Βόλο, με κεντρικό θέμα “Κλιματική κρίση, η υπαρξιακή πρόκληση του 21ου αιώνα”.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και κατά τη διάρκειά της απονεμήθηκαν τα βραβεία αριστείας «Μαρία Ζουπανιώτη» στην Φιλάνθη-Φωτεινή Κυπαρισσοπούλου, φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών από τον Δρ Δημήτρη Ηλιόπουλο, και «Χαράλαμπος Τσιμάς» στον Ελευθέριο Α. Φιλίππου, φοιτητή του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών από την οικογένειά του, στη μνήμη του ευεργέτη της Μαγνησίας.
Ο κ. Παναγιώτου μίλησε με θέμα «Το Θερμοκήπιο Γη» και έδωσε μια σφαιρική εικόνα της κλιματικής αλλαγής – κρίσης, περιγράφοντας πώς προκαλείται μέσω του “Θερμοκηπίου Γη”. Αναφέρθηκε στις πολυδιάστατες και κρίσιμες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στη βιωσιμότητα και την οικονομία, που μαζί οδηγούν σε ανθρωπιστική κρίση.
Όπως είπε, επειδή η κλιματική κρίση θα μας συνοδεύει για πολλές εκατοντάδες χρόνια, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, να περιοριστούν τα αέρια του θερμοκηπίου τα οποία είναι το αίτιο της δημιουργίας του θερμοκηπίου που τελικά δημιουργεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ακόμη και την επαναφορά ασθενειών που είχαν εκλείψει.
«Ελπίζω να διαισθανθεί ο κόσμος ότι η κλιματική κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μακρσκοπικά αλλά και μικροσκοπικά, δηλαδή συλλογικά αλλά και ατομικά. Πρέπει να υπάρχει ατομική συνείδηση και ατομική ευθύνη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μετριάσουμε αυτό που συμβαίνει και να μην το αφήσουμε ανεξέλεγκτο, που θα είναι ό,τι χειρότερο για τον πλανήτη. Θεωρώ ότι θα είναι εξίσου, αν όχι πιο επικίνδυνο, από έναν τρίτο πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο. Πρόκειται για μια παγκόσμια κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί παγκόσμια αλλά και ατομικά. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά, διότι είναι αυτά που θα υποφέρουν στο μέλλον», τόνισε ο καθηγητής.
Στη συνέχεια η καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Όλγα Γ. Χριστοπούλου, ανέπτυξε το θέμα «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Φυσικά Οικοσυστήματα , τη Γεωργία και το Αστικό Περιβάλλον». Μεταξύ άλλων, ανέλυσε το πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των συστημάτων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πράσινη συμφωνία, όσον αφορά την προστασία της βιοποικιλότητας και την πολιτική «από το χωράφι στο πιάτο». Όπως η ίδια τόνισε, υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά από το απλό ενδιαφέρον μέχρι το να γίνουμε συνειδητοποιημένοι πολίτες και να κάνουμε πράγματα που θα μειώσουν το αποτύπωμά μας στον πλανήτη, χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά.
Από την πλευρά του ο ενεργειολόγος, Δρ. Γιώργος Παπαρσένος, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, μίλησε με θέμα «Ευρωπαϊκές Πολιτικές για τον Μετασχηματισμό του Ενεργειακού Συστήματος», υπογραμμίζοντας ότι η κλιματική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη μας, αποτελεί ένα σχεδόν υπαρξιακό πρόβλημα.
Ο πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων κ. Νίκος Πράντζος υπογράμμισε ότι η κλιματική κρίση είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα της σύγχρονης περιόδου, το οποίο αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. «Σκοπός μας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και να δώσουμε μια αίσθηση του τι διακυβεύεται και τι πρέπει ο καθένας από εμάς να κάνει», είπε. Σε ερώτηση για το θέμα της καύση σκουπιδιών σημείωσε πως όταν γίνεται καλά, τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά. Ωστόσο, επειδή δεν γίνεται πάντα με τον σωστό τρόπο, χρειάζονται συνεχείς έλεγχοι από την Πολιτεία.
Το «Κοινό των Μαγνήτων» συμπληρώνει 12 χρόνια δράσης στον Βόλο, έχοντας μέλη στην Αμερική, στην Αυστραλία και σε όλη την Ευρώπη. «Προσπαθούμε να συσπειρώσουμε τους απόδημους όπου γης και να βοηθήσουμε τον τόπο μας με διάφορους τρόπους», κατέληξε ο κ. Πράντζος.
Error
ΕΤΗΣΙΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ
Όπως κάθε χρόνο, μετά την ετήσια καλοκαιρινή εκδήλωση, ακολούθησε στις 24 Αυγούστου 2022 το καθιερωμένο ετήσιο δείπνο του Κοινού των Μαγνήτων, αυτή τη φορά στην μεγάλη σάλα του Xenia Βόλου λόγω κακοκαιρίας. Το φετινό δείπνο είχε την ιδιαιτερότητα να συνδυαστεί και με το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, πολύ επίκαιρο και εξαιρετικά ενδιαφέρον για τα 32 παρόντα μέλη μας και όχι μόνον. Το μέλος μας Λευτέρης Καρμίρης, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, έκανε μια σύντομη παρουσίαση του θέματος και μας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα αυτό, τη σπουδαιότητα που έχει η επιστροφή αυτών των γλυπτών για την Ελλάδα και τον ρόλο της Διεθνούς Επιτροπής. Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά που τη χάρηκαν όλοι.
Το μέλος του ΚΟΙΝΟΥ Μαριέττα Καραμανλή, βουλευτής στη Γαλλία, που δεν μπόρεσε να είναι παρούσα, εξέφρασε το ενδιαφέρον της να συμβάλει από τη Γαλλία στη διεθνή κινητοποίηση.
Σχετικές με το θέμα, εκτέθηκαν ορισμένες στερεοσκοπικές φωτογραφίες/διαφάνειες των γλυπτών του Παρθενώνα που ελήφθησαν από το μέλος του ΚΟΙΝΟΥ Ευστάθιο Ζαφραντζά, από το Μουσείο της Ακρόπολης και από το Βρετανικό Μουσείο.
Error
Στιγμιότυπα από το δείπνο
Error
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ
Εισαγωγή στο θέμα "Κλιματική Κρίση" με δρώμενο σύγχρονου χορού σε μουσική Max Richter.
Ανάσα
Rhiannon Efthymiou Morgan, χορεύτρια-χορογράφος, μέλος του ΄Κοινού των Μαγνητων".