Δελτίο Τύπου της Μαγνήτων Κιβωτού - Έτος Ιδρύσεως 2014 - 1947 Φ.Ε.Κ. 18 Ιουλίου 2014 (τεύχος Β΄)
Γραφεία – Διεύθυνση:Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας
Μελισσάτικα Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, Βόλος, 38001 - Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977 683151 magniton-kivotos.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βόλος, 11 Ιουνίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ 2019» Τιμώμενη Μεσογειακή πόλη η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου
Έκθεση
«Ο έναστρος ουρανός και οι αστερισμοί, με έμφαση στην αστρονομία της ελληνιστικής αλεξανδρινής εποχής»
Κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γαμβέτα με Ιάσονος)
Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη 6 Ιουνίου, για 5η συνεχή επαναδιοργάνωση η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2019», με περισσότερες συνεργασίες, πλουσιότερο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, και συνέχιση της τιμητικής αναφοράς σε πόλεις και περιοχές της Μεσογείου. Τιμώμενη Μεσογειακή πόλη η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για τούτο και την έναρξη κήρυξε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.
Η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2019», θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, στον ίδιο κυρίως χώρο, που καθιερώθηκε πλέον στην παραλία του Βόλου, στον Αύλειο χώρο προ του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Συνδιοργανώνεται και φέτος με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (Ο.Λ.Β. Α.Ε.), την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, ενώ συνεργάζονται και συμμετέχουν περί τους πενήντα Αθλητικοί και πολιτιστικοί φορείς και Σύλλογοι του Βόλου.
Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων πραγματοποιείται και η έκθεση με τίτλο «Ο έναστρος ουρανός και οι αστερισμοί, με έμφαση στην αστρονομία της ελληνιστικής αλεξανδρινής εποχής», σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «ΤO KOINON TΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ», την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος και τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.– ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και αποτελεί ακόμη μια αναφορά στην τιμώμενη Μεσογειακή πόλη της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το Σάββατο 8 Ιουνίου, με την παρουσία και ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιου, πολλών μελών των δύο συνδιοργανωτών φορέων και πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και 31 Τούρκων ιστιοπλόων από την Κωνσταντινούπολη. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος σε επίσκεψή τους στην πόλη μας, παρακολούθησαν και δράσεις της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2019», έμειναν δε κατάπληκτοι από την όλη παρουσίαση της έκθεσης, από τις γκραβούρες και από τα αντικείμενα αστρονομίας, που εκτίθενται και τόσο σπανίζουν.
Στα εκθέματα περιλαμβάνονται γκραβούρες με θέματα το γεωκεντρικό και το ηλιοκεντρικό σύστημα, τους αστερισμούς, όργανα χαρτογράφησης των αστερισμών και των αστεριών, χάρτες και άτλαντες του ουρανού, παλαιά βιβλία αστρονομίας, φωτεινά διαγράμματα αστερισμών, επιπεδόσφαιρα, ουράνιες σφαίρες, ηλιακά ωρολόγια, και τέλος, πληροφορίες για τους Έλληνες αστρονόμους που εργαστήκαν και έζησαν στην Αλεξάνδρεια κατά την ελληνιστική- αλεξανδρινή εποχή.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το βίντεο που προβάλλεται συνεχώς και έχει ως θέμα την αρχαία ελληνιστική Αλεξάνδρεια.
Τα αντικείμενα αστρονομίας ανήκουν σε μέλη της οικογένειας Αθανασίου Ζαφραντζά, και η επιμέλειά της έγινε από τον Στάθη Ζαφραντζά και από τον Γιάννη Παπαϊωάννου, Εικαστικό, Συντηρητή έργων τέχνης και μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού».
Η Έκθεση θα συνεχίζει να λειτουργεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, 17 Ιουνίου, από 11.00-14.00 και 18.00-21.00 (κτίριο Τσικρίκη, οδός Γαμβέτα με Ιάσονος).
Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της έκθεσης, 8 Ιουνίου 2019, στο «Κτίριο Τσικρίκη» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσία του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιου και πλήθος κόσμου
Ο Σεβασμιότατος παρακολουθεί το βίντεο με στερεοσκοπικά γυαλιά, που προβάλλεται, συνεχώς και έχει ως θέμα την αρχαία ελληνιστική Αλεξάνδρεια
Διάφορες φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης
Δημοσίευμα
Έκθεση αστρονομικών αντικειμένων "Έναστρος ουρανός και αστερισμοί "
Εφημ. ΘΕΣΣΑΛΙΑ 16.6.19
Εξαιρετική η αστρονομική έκθεση του κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά που παρουσιάζεται στο κτίριο Τσικρίκη και είναι αφιερωμένη στον έναστρο ουρανό και στους αστερισμούς, με ιδιαίτερη αναφορά στην πολύ ανεπτυγμένη αστρονομία της Αλεξανδρινής περιόδου. Η έκθεση λειτουργεί στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας σε συνεργασία της «Μαγνήτων Κιβωτού» με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.
Η «Θ» συνάντησε τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά στον χώρο της έκθεσης, ξεναγώντας την εφημερίδα και παρουσιάζοντας τα διάφορα αντικείμενα αστρονομικής φύσεως. «Στα εκθέματα περιλαμβάνονται γκραβούρες με θέματα το γεωκεντρικό και το ηλιοκεντρικό σύστημα, τους αστερισμούς, όργανα χαρτογράφησης των αστερισμών και των αστεριών, χάρτες και άτλαντες του ουρανού, παλαιά βιβλία αστρονομίας, φωτεινά διαγράμματα αστερισμών, επιπεδόσφαιρα, ουράνιες σφαίρες, ηλιακά ωρολόγια και πληροφορίες για τους Έλληνες αστρονόμους που εργαστήκαν και έζησαν στην Αλεξάνδρεια κατά την ελληνιστική – αλεξανδρινή εποχή» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το βίντεο που προβάλλεται συνεχώς και έχει ως θέμα την αρχαία ελληνιστική Αλεξάνδρεια.
Σύμφωνα με τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά, τα αντικείμενα αστρονομίας ανήκουν σε μέλη της οικογένειας Αθανασίου Ζαφραντζά, ενώ η επιμέλειά της έγινε από τον ίδιο και από τον Γιάννη Παπαϊωάννου, εικαστικό, συντηρητή έργων τέχνης και μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού».
«Κατά την Αλεξανδρινή περίοδο είχε μεγάλη ανάπτυξη η Αστρονομία στην Αίγυπτο και την Αλεξάνδρεια. Πολλοί οι Έλληνες αστρονόμοι που διέπρεψαν, όπως ο Αρίσταρχος ο Σάμιος, ο Άρατος ο Σολεύς, ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, ο Ίππαρχος ο Ρόδιος, ο Σωσιγένης ο Αλεξανδρεύς, ο Πτολεμαίος Κλαύδιος» επισήμανε.
H ελληνιστική ή αλεξανδρινή εποχή αρχίζει από τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. και διαρκεί μέχρι και το 31 π.Χ., κατά το οποίο η Αλεξάνδρεια έγινε επισήμως μέρος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
«Το χαρακτηριστικό της είναι η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και η κυριαρχία του ελληνικού στοιχείου σε όλους τους τομείς, πέρα από τον γνωστό ελλαδικό χώρο. Η περίοδος των ελληνιστικών χρόνων χαρακτηρίζεται από την τεράστια ανάπτυξη των επιστημών, της γεωγραφίας, της φυσικής, των μαθηματικών, της ιατρικής και της αστρονομίας. Κατά την ελληνιστική εποχή η Αλεξάνδρεια υπήρξε η γενέτειρα της χριστιανικής θεολογίας και έφτασε να θεωρείται το μεγαλύτερο οικιστικό κέντρο του τότε κόσμου» σημείωσε ο κ. Ευστ. Ζαφραντζάς.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή καθημερινά από 11.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00 μέχρι και αύριο Δευτέρα 17 Ιουνίου, ενώ τους επισκέπτες υποδέχονται και ξεναγούν μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.
https://e-thessalia.gr/ekthesi-afieroma-ston-enastro-oyrano-kai-toys-asterismoys/