Εκδήλωση το μυστήριο του ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΥ ΧΩΡΟΥ στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. 3 Απριλίου 2019

2019 ΚΟΙΝΟΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 3.4.2019 ΕΙΚΟΝΑ Το μυστήριο του τριαδιάστατου χώρου Spacetime 4a

Εκδήλωση με θέμα "Το μυστήριο του τρισδιάστατου χώρου, στην τέχνη, την καθημερινότητα και τη φυσική επιστήμη" 3 Απριλίου 2019, στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το μυστήριο του τρισδιάστατου χώρου στην τέχνη, την καθημερινότητα

 και τη φυσική επιστήμη, θέμα εκδήλωσης στο Μουσείο Πόλης

Το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο της Έκθεσης «Στερεοσκοπικές Φωτογραφίες του Βόλου, μια τρισδιάστατη ξενάγηση στον σύγχρονο Βόλο», διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Το μυστήριο του τρισδιάστατου χώρου στην τέχνη, την καθημερινότητα και την φυσική επιστήμη».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά) την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 και ώρα 19.00, με ομιλητές τον Δρ Χρίστο Ξενάκη, Επίτιμο Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών και τον Ευστάθιο Ζαφραντζά, Οικονομολόγο, μέλη του Κοινού των Μαγνήτων.

Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος προσπαθούσε να κατανοήσει και να αναπαραστήσει την τρισδιάστατη πραγματικότητα της φύσης, τον τρισδιάστατο χώρο (πλάτος, ύψος, βάθος), τα τρισδιάστατα αντικείμενα όπως τα αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις του, κυρίως η όραση.

Έψαχνε τρόπους να αναπαραστήσει την πραγματικότητα στη ζωγραφική, στη φωτογραφία, στον κινηματογράφο, στην αρχιτεκτονική και γενικότερα στην τέχνη και να την κατανοήσει με την βοήθεια της φυσικής επιστήμης. Η αναπαράσταση του τρισδιάστατου χώρου σε δισδιάστατο επίπεδο του έθετε προβλήματα που προσπάθησε να λύσει με λιγότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία.

Τον απασχολούσε το ερώτημα με ποιον εσωτερικό μηχανισμό του εγκεφάλου βλέπουμε με τα δυο μάτια μας την τρισδιάστατη φύση γύρω μας και αν αυτή η πραγματικότητα που βλέπουμε είναι αντικειμενική ή υποκειμενική.

Αν ζούσαμε σε διαφορετικές συνθήκες πώς θα αντιλαμβανόμασταν τον χώρο γύρω μας; Αν π.χ. μπορούσαμε να ταξιδέψουμε με ταχύτητες πολύ μεγάλες, δηλαδή κοντά στην ταχύτητα του φωτός ή αν μπορούσαμε να βρεθούμε σε περιοχές με εξαιρετικά ισχυρό βαρυτικό πεδίο, π.χ. κοντά σε μια μαύρη τρύπα, πώς θα αντιλαμβανόμασταν το χώρο γύρω μας; Ερωτήματα που πρώτος έθεσε ο Α. Αϊνστάιν και μέσω της θεωρίας της Σχετικότητας έδωσε απαντήσεις. Με τη βοήθεια προσομοιώσεων σε ισχυρούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μπορούμε να αισθητοποιήσουμε τα συμπεράσματα για το χώρο, που προκύπτουν από τις θεωρίες της σύγχρονης φυσικής.

Σήμερα βρισκόμαστε στην αυγή της εποχής της εικονικής πραγματικότητας. Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούμε να δημιουργούμε εικονική πραγματικότητα η οποία, όπως ισχυρίζονται κάποιοι ειδικοί, μπορεί να είναι ακόμη και … καλύτερη από την αντικειμενική πραγματικότητα!

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση θα μπορούν, επίσης, να επισκεφτούν την έκθεση στερεοσκοπικών φωτογραφιών «Μια τρισδιάστατη ξενάγηση στον σύγχρονο Βόλο», του κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά, η οποία λειτουργεί στο χώρο του Μουσείου της Πόλης του Βόλου.

2019 ΚΟΙΝΟΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Εκδήλωση Το μυστήριο του τρισδιάστατου χώρου Μουσείο της Πόλης του Βόλου. 3 Απριλίου 2019PROSKLHSH 3 APRILIOY

 

2019 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ 3.4.2019 Σοφία ανάγνωση χαιρετισμού Πράντζου DSCF6011

Ανάγνωση χαιρετισμού του προέδρου του Κοινού των Μαγνήτων Νίκου Πράντζου από τη γραμματέα Σοφία Ζαφραντζά-Vermeulen

 

Χαιρετισμός Νίκου Πράντζου

Εκδήλωση για το μυστήριο του τρισδιάστατου χώρου,

στο Μουσείο της Πόλης Βόλου, 3.4.2019

-----------------------------------------------------------------------------------------

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

εκ μέρους του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην αποψινή εκδήλωση.

Στόχοι του συλλόγου μας, που λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία, είναι η συσπείρωση των συμπατριωτών μας που ζουν ή έχουν ζήσει για μεγάλο διάστημα στο εξωτερικό, η αξιοποίηση τους προς όφελος του τόπου μας και η προβολή της Μαγνησίας στις χώρες διαμονής των μελών μας. Παρά τη νεαρή του ηλικία, το Κοινόν των Μαγνήτων έχει επιτύχει να συμβάλει ουσιαστικά  στην πολιτιστική ζωή της περιοχής μας, μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις.

 Η αποψινή μας εκδήλωση αφορά ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και προσπαθούμε να αναπαραστήσουμε τον χώρο στον οποίο ζούμε και κινούμαστε, από τα κοντινά μας αντικείμενα μέχρι το μακρινό σύμπαν. Στην προσπάθεια μας αυτή σημαντικό ρόλο παίζει ο εγκέφαλος, που συνδυάζει και ανασυνθέτει τις εικόνες που βλέπουμε με τα μάτια μας.

Πρόκειται για θέμα ιδιαίτερα πρωτότυπο, που για πρώτη φορά απ ότι ξέρω παρουσιάζεται στο κοινό της πόλης μας και ίσως μάλιστα και πανελλήνια. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η παρουσίαση αυτή γίνεται από δύο εκλεκτά μέλη του Κοινού των Μαγνήτων, δυο πολύ καλούς φίλους, τον Χρίστο Ξενάκη και τον Στάθη Ζαφραντζά.

 Ο καθένας στον τομέα του έχει να επιδείξει εξαιρετικό έργο.

Ο Χρίστος στο χώρο της εκπαίδευσης μετέδωσε τη μαγεία της Φυσικής σε γενιές ολόκληρες μαθητών, τόσο στην Ελλάδα  όσο και στο εξωτερικό, όπου και πρωτογνωριστήκαμε όταν δίδασκε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο των Βρυξελλών. Και συνεχίζει να το κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία για το κοινό του Βόλου μέσα από διάφορες εκδηλώσεις και ομιλίες με θέματα φυσικής, αστρονομίας, διαστημικής κλπ. ως Μέλος, για πολλά χρόνια, της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος. Για το διδακτικό και συγγραφικό του έργο έχει τιμηθεί με το αργυρό μετάλλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην εκπαίδευση των μαθητών της Ολυμπιακής ομάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής.

Ο  Στάθης, έχει ασχοληθεί επί πολλά χρόνια με αφοσίωση στην Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος,  ιδιαίτερα σε αστροπαρατηρήσεις, σε παρουσίαση θεμάτων σχετικά με την  αστρονομία σε μαθητές σχολείων , σε διαλέξεις με θέματα αστρονομίας βασισμένες στις επισκέψεις του σε μουσεία και  αστεροσκοπεία του εξωτερικού, σε οργάνωση εκθέσεων με παλαιά αστρονομικά  αντικείμενα, κλπ.  Τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στην  στερεοσκοπική φωτογραφία και τα αποτελέσματα αυτής της σπουδαίας δουλειάς φαίνονται στην έκθεση στο χώρο του Μουσείου της Πόλης του Βόλου, που βρίσκεστε τώρα.

Ευχαριστώ θερμά τους δυο αποψινούς ξεναγούς μας στον τρισδιάστατο χώρο για την όμορφη και σημαντική προσφορά τους.

Επίσης ευχαριστώ το Μουσείο της Πόλης του Δήμου Βόλου για την άψογη και δημιουργική συνεργασία μας καθώς και όλους εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας  αυτή την εκδήλωσή μας. Πολύ θα ήθελα να είμαι μαζί σας απόψε!

Νίκος Πράντζος

Πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων

Παρίσι, 2 Απριλίου 2019

 
2019 τρισδιάστατος χώρος ομιλία 3.4.19 Στάθης IMG 02432019 τρισδιάστατος χώρος ομιλία 3.4.19 Στάθης ακροατήριο IMG 0241

Το μυστήριο του τρισδιάστατου χώρου στην τέχνη και την καθημερινότητα

 

"Η παρουσίασή μου αφορά στην έννοια του τρισδιάστατου χώρου. Πάντα ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων ήθελε να αναπαραγάγει την πραγματικότητα όπως την βλέπει. Κι όμως δεν μπορούσε. Ζωγράφιζε στα βράχια και τα σπήλαια σε δισδιάστατη επιφάνεια και μετέπειτα σε καμβά και πίνακα» σημείωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά, το μεγάλο άλμα έγινε με την εφεύρεση της φωτογραφίας το 1830 περίπου και σύντομα, 20 χρόνια μετά περίπου, εφαρμόστηκε η τέχνη της φωτογραφίας και στη στερεοσκοπία, στην τρισδιάστατη φωτογραφία.
Η σημερινή εποχή είναι η αυγή της εποχής της εικονικής πραγματικότητας που αρχίζει να αναπτύσσεται δειλά-δειλά. «Σήμερα βρισκόμαστε στην αυγή της εποχής της εικονικής πραγματικότητας. Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούμε να δημιουργούμε εικονική πραγματικότητα, η οποία, όπως ισχυρίζονται κάποιοι ειδικοί, μπορεί να είναι ακόμη και καλύτερη από την αντικειμενική πραγματικότητα» κατέληξε.

 

3.4.19 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ Ξενάκης IMGP4216IMG 0248

 

 

 

 

 

 

 

Το μυστήριο του τρισδιάστατου χώρου στη φυσική επιστήμη

Ανέπτυξε το θέμα της ομιλίας από την πλευρά της Φυσικής και ιδιαίτερα της Θεωρίας της Σχετικότητας. «Αν δηλαδή κάποιος ταξίδευε με πολύ μεγάλη ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του φωτός πώς θα αντιλαμβανόταν τον χώρο και όλα όσα συμβαίνουν σε αυτόν και αν βρισκόταν πολύ κοντά σε ένα εξαιρετικά ισχυρό βαρυτικό πεδίο, όπως είναι για παράδειγμα το πεδίο μιας μαύρης τρύπας κι ενός αστέρα νετρονίων κ.λπ. Τι στρέβλωση και τι παραμόρφωση θα πάθαινε ο χώρος, πώς αυτά προβλέπονται από τις θεωρίες του Αϊνστάιν και πώς μπορούμε να τα απεικονίσουμε και να τα αντιληφθούμε μέσα από πολύ ισχυρούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές» επισήμανε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο στον Βόλο και το κοινό θα κατανοήσει πως η πραγματικότητα δεν είναι μόνο αυτό το οποίο αντιλαμβανόμαστε. «Υπάρχει και πέρα από αυτή και πίσω από αυτή και κάτω από αυτή και πάνω από αυτή» κατέληξε ο κ. Χρίστος Ξενάκης.

2019 τρισδιάστατος χώρος ομιλία 3.4.19 ακροατήριο IMG 02542019 τρισδιάστατος χώρος ομιλία 3.4.19 ακροατήριο IMG 02552019 τρισδιάστατος χώρος ομιλία 3.4.19 ακροατήριο IMG 0238

2019 τρισδιάστατος χώρος ομιλία 3.4.19 Πασχάλης ακροατήριο IMG 02513.4.19 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ακροατ. Στάθης Παντελοδήμος IMGP42103.4.19 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ακροατήριο IMGP42153.4.19 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ Ξενάκης Ζαφραντζάς IMGP4220

3.4.19 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ Στάθης δείχνει στερεοσκ. IMGP42223.4.19 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ Στάθης Πασχάλης Ξενάκης IMGP42193.4.19 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ακροατήριο IMGP4207
3.4.19 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ Παντελοδήμος Στάθης IMGP4208
2019 τρισδιάστατος χώρος ομιλία 3.4.19 Σοφία ακροατήριο IMG 0250
3.4.19 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ Φώτου IMGP42042019 τρισδιάστατος χώρος ομιλία 3.4.19 Ξενάκης ακροατήριο IMG 0252
IMGP42143.4.19 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ακροατήρο IMGP4206
3.4.19 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ Ξενάκης IMGP4203
2019 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ 3.4.2019 Σοφία DSCF60092019 τρισδιάστατος χώρος ομιλία 3.4.19 Ξενάκης IMG 02442019 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ 3.4.2019 DSCF6020
3.4.19 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ Κουκουβίνος ακροατήριο στη λήξη IMGP42173.4.19 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ Παντελοδήμος Γαβαλά IMGP4218
3.4.19 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ Παντελοδήμος Πασχάλης Πρασσά Γαβαλά IMGP4221
2019 τρισδιάστατος χώρος ομιλία 3.4.19 ακροατήριο IMG 0253


ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ  5 Απριλίου 2019

image002

Πραγματοποιήθηκε προχθές στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου η ομιλία του κ. Χρίστου Ξενάκη και του κ. Ευστάθιου Ζαφραντζά με θέμα «Το μυστήριο του τρισδιάστατου χώρου στην τέχνη, την καθημερινότητα και τη φυσική επιστήμη».

 

image003

Ο κ. Χρίστος Ξενάκης, φυσικός, μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, ανέπτυξε το θέμα της ομιλίας από την πλευρά της Φυσικής και ιδιαίτερα της Θεωρίας της Σχετικότητας. «Αν δηλαδή κάποιος ταξίδευε με πολύ μεγάλη ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του φωτός πώς θα αντιλαμβανόταν τον χώρο και όλα όσα συμβαίνουν σε αυτόν και αν βρισκόταν πολύ κοντά σε ένα εξαιρετικά ισχυρό βαρυτικό πεδίο, όπως είναι για παράδειγμα το πεδίο μιας μαύρης τρύπας κι ενός αστέρα νετρονίων κ.λπ. Τι στρέβλωση και τι παραμόρφωση θα πάθαινε ο χώρος, πώς αυτά προβλέπονται από τις θεωρίες του Αϊνστάιν και πώς μπορούμε να τα απεικονίσουμε και να τα αντιληφθούμε μέσα από πολύ ισχυρούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές» επισήμανε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο στον Βόλο και το κοινό θα κατανοήσει πως η πραγματικότητα δεν είναι μόνο αυτό το οποίο αντιλαμβανόμαστε. «Υπάρχει και πέρα από αυτή και πίσω από αυτή και κάτω από αυτή και πάνω από αυτή» κατέληξε ο κ. Χρίστος Ξενάκης.
Από την πλευρά του ο οικονομολόγος, μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και μέλος του Κοινού των Μαγνήτων κ. Ευστάθιος Ζαφραντζάς επισήμανε πως η εκδήλωση γίνεται με την ευκαιρία των στερεοσκοπικών φωτογραφιών του Βόλου, τις οποίες έχει τραβήξει ο ίδιος.

image004

 

«Η παρουσίασή μου αφορά στην έννοια του τρισδιάστατου χώρου. Πάντα ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων ήθελε να αναπαραγάγει την πραγματικότητα όπως την βλέπει. Κι όμως δεν μπορούσε. Ζωγράφιζε στα βράχια και τα σπήλαια σε δισδιάστατη επιφάνεια και μετέπειτα σε καμβά και πίνακα» σημείωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά, το μεγάλο άλμα έγινε με την εφεύρεση της φωτογραφίας το 1830 περίπου και σύντομα, 20 χρόνια μετά περίπου, εφαρμόστηκε η τέχνη της φωτογραφίας και στη στερεοσκοπία, στην τρισδιάστατη φωτογραφία.
Η σημερινή εποχή είναι η αυγή της εποχής της εικονικής πραγματικότητας που αρχίζει να αναπτύσσεται δειλά-δειλά. «Σήμερα βρισκόμαστε στην αυγή της εποχής της εικονικής πραγματικότητας. Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούμε να δημιουργούμε εικονική πραγματικότητα, η οποία, όπως ισχυρίζονται κάποιοι ειδικοί, μπορεί να είναι ακόμη και καλύτερη από την αντικειμενική πραγματικότητα» κατέληξε.

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr