Οκτώβριος 2014
Αγαπητέ κ. Ρήγα,
Εκ μέρους του «Το Κοινού των Μαγνήτων», του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων και του προέδρου του κ. Αχιλλέα Παπαρσένου, θα ήθελα να συγχαρώ εσάς προσωπικά, την Ελληνική και τη Διεθνή Εταιρεία Μοριακών Στοχευμένων και Εξατομικευμένων Θεραπειών, όπως και τη Μονάδα Χημειοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου για τη διοργάνωση αυτής της ογκολογικής ημερίδας στο Βόλο.
Οι στοχευμένες μοριακές θεραπείες και η εξατομικευμένη θεραπεία των ασθενών του καρκίνου βρίσκονται ίσως προς τη σωστή κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούμε για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Όλοι ελπίζουμε ότι στο άμεσο μέλλον ένας ασθενής με καρκίνο θα επισκέπτεται τον ιατρό του, ο οποίος μέσω γενετικών και μοριακών εξετάσεων θα μπορεί να προσδιορίσει ποιά θα είναι η πιο κατάλληλη θεραπεία για τον συγκεκριμένο ασθενή. Για να συμβεί αυτό απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
Πρώτον, πρέπει να ανακαλύψουμε τους μοριακούς στόχους για κάθε μορφή καρκίνου. Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και μόνο το προηγούμενο έτος 6 νέες στοχευμένες θεραπείες εγκρίθηκαν από το Foodand Drug Administration (FDA). Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (AACR), υπάρχουν 200 ασθένειες , που ονομάζονται καρκίνος. Κάθε μία από αυτές τις ασθένειες θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με συνδυασμό φαρμάκων τα οποία θα στοχεύουν να εμποδίσουν τους κύριους μηχανισμούς που οδηγούν στη δημιουργία των καρκινικών κυττάρων. Ήδη διαθέτουμε πάρα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα από κλινικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ανοσοθεραπειών κατά του μελανώματος, ενός από τους πιο επιθετικούς καρκίνους.
Δυστυχώς παρόλο που έχουμε ανακαλύψει καινούργια φάρμακα, αυτό δεν σημαίνει ότι τα φάρμακα αυτά θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο. Είναι σημαντικό όλες οι μοριακές θεραπείες να καταστούν άμεσα διαθέσιμες σε όλους τους ασθενείς στην Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν αντικαρκινικά φάρμακα στα οποία δεν έχει πρόσβαση ο Έλληνας πολίτης. Από την άλλη, αναγνωρίζουμε τις ηρωϊκές προσπάθειες των Ελλήνων ιατρών, των Ελλήνων ογκολόγων και ιδιαίτερα τις προσπάθειες του κ. Ρήγα, ο οποίος είναι ο μοναδικός ογκολόγος στο νοσοκομείο του Βόλου. Η πολιτεία πρέπει να συμβάλει στη λύση του προβλήματος αυτού και να στελεχώσει τις ογκολογικές κλινικές με το κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό.
Τα νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον τοπικό τύπο, αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα που έχει ο νομός Μαγνησίας και ο Βόλος. Θεωρούμε απαραίτητο να γίνει μια αναλυτική επιδημιολογική μελέτη, ώστε να ανευρεθούν οι βασικές αιτίες που οδηγούν στην αυξημένη εμφάνιση του καρκίνου στο νομό μας. Το Κέντρο Συστημικής Βιοϊατρικής το οποίο διευθύνω, στο πανεπιστήμιο UCLA στην Αμερική, είναι διαθέσιμο να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια όχι μόνο σε επιδημιολογικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο της εξεύρεσης μοριακών και γενετικών αιτιών σε συνεργασία με την ογκολογική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριό σας και ελπίζω να υπάρξει συνέχεια με παρόμοιες εκδηλώσεις στο άμεσο μέλλον. Το Κοινόν των Μαγνήτων και εγώ προσωπικά, είμαστε στη διάθεσή σας να συμβάλουμε, όπως και όσο μπορούμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα του καρκίνου στο νομό μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Με εκτίμηση
Δημήτριος Ηλιόπουλος
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο UCLA
Διευθυντής του Κέντρου Συστημικής Βιοιατρικής