«Ο ήρωας προπάππους μου» Ειζα Τζέννινγκς

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, 22.6.2021

bill evans

Με συναισθήματα χαράς και συγκίνησης επισκέφτηκε πρόσφατα τον Βόλο ο δισέγγονος του ηρωικού «Σίντλερ» της Σμύρνης, που διέσωσε περισσότερες από 500.000 ψυχές, στην πιο δραματική περίοδο της νεότερης ιστορίας, την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο Μπίλ Εβανς και η κόρη του Γκρέις, επισκέφτηκαν πρόσφατα το μνημείο – αφιέρωμα τιμής στον Ειζα Τζέννινγκς, που ανήγειρε ο Δήμος Βόλου το 2016 έξω από το δημαρχείο και δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την πόλη, τις φυσικές ομορφιές και την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με αφορμή την επίσκεψη στον Βόλο, το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον προπάππο του και το Μουσείο της Πόλης, ο Μπίλ Εβανς μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, καταθέτοντας σκέψεις καρδιάς και εντυπώσεις, που αποτυπώθηκαν στην ψυχή του.

Ο 51χρονος δισέγγονος του ηρωικού Ειζα Τζέννινγκς, μεγάλωσε στη Φλόριντα και συγκεκριμένα στην Τάμπα, ενώ σήμερα ζει στο Ντάλας του Τέξας και είναι οικονομικός διευθυντής στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αμερικής. Αναλύοντας τους οικογενειακούς δεσμούς με τον Αμερικάνο πάστορα που έγινε ο σωτήρας εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, ο Μπίλ Εβανς ανέφερε ότι η ο παππούς του, Γουίλμπουρ (Μπιλ) Τζέννινγκς, ήταν γιός του φιλάνθρωπου Ειζα Τζέννινγκς, ενώ η μητέρα του, Αμυ Τζέννινγκς, ζει στην Φλόριντα.

Επισκέφτηκε πρόσφατα τον Βόλο, προσφέροντας το πιο συγκινητικό δώρο αποφοίτησης στην κόρη του, Γκρέις, η οποία αποφοίτησε πρόσφατα από την Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τάμπα. «Αυτό ήταν το πρώτο της ταξίδι στην Ευρώπη. Όταν η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μπορούμε να επισκεφτούμε την Ελλάδα, κλείσαμε αμέσως το ταξίδι μας και πραγματοποιήσαμε μια υπέροχη επίσκεψη, σε μια πανέμορφη χώρα. Παράλληλος στόχος του ταξιδιού μας, ήταν να επισκεφτούμε τον Βόλο και το μνημείο του προπάππου μου, για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την οικογενειακή ιστορία», δήλωσε ο κ. Εβανς στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Εντυπώσεις από τον Βόλο

Αριστες οι εντυπώσεις από την πρόσφατη επίσκεψη στον Βόλο, με τον Μπίλ Εβανς να υπογραμμίζει: «Ο Βόλος είναι μια πολύ όμορφη πόλη. Συναντήσαμε, εγώ και η κόρη μου την Πόλυ Καρενά στο Μουσείο της Πόλης, μας ξενάγησε στον χώρο και μας οδήγησε στο μνημείο του προπάππου μου. Στην συνέχεια, η κόρη μου κι εγώ επισκεφτήκαμε το Πήλιο και μερικά χωριά. Η θέα είναι απίστευτη. Οι άνθρωποι πολύ φιλικοί, φιλόξενοι και απολαύσαμε πάρα πολύ την επίσκεψή μας».

Εντυπωσιασμένος από το μνημείο που έχει ανεγερθεί από τον Δήμο Βόλου, έξω από το δημαρχείο, ο κ. Εβανς δήλωσε ευγνώμων για την απόδοση τιμής στο πρόσωπο του προπάππου του, ως ένδειξη αναγνώρισης της συνεισφοράς του στην διάσωση πολλών Ελλήνων που κατοικούσαν στην Σμύρνη και λόγω της καταστροφής, μετοίκησαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. «Το μνημείο έχει θαυμάσια θέα προς το λιμάνι, όπου, αντιλαμβάνομαι, ότι οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία επιβιβάστηκαν, κατά την άφιξή τους στον Βόλο», υπογράμμισε, εμφανώς συγκινημένος.

Πολύτιμη οικογενειακή ιστορία

Ο Μπίλ Εβανς γαλουχήθηκε με την οικογενειακή ιστορία, ενώ όπως τόνισε «στο σπίτι μας, άκουγα από παιδί ιστορίες και γεγονότα για τον ηρωικό προπάππο μου, ο οποίος βοήθησε στην διάσωση πολλών ανθρώπων. Ηταν δύσκολο για εμένα, ζώντας στην Φλόριντα, να αντιληφθώ πως βρέθηκαν σε τόσο δύσκολη θέση, τόσο πολλοί άνθρωποι. Μετά από πολλά ταξίδια και διαβάζοντας περισσότερο για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, κατάλαβα ότι είναι μια μακρά και περίπλοκη ιστορία».

Παράδειγμα για τους μεταγενέστερους, το θάρρος και η ανδρεία που επέδειξε ο Ειζα Τζέννινγκς στην πιο δραματική περίοδο, στην καταστροφή της Σμύρνης, αποτελούν σημεία αναφοράς για ένα ολόκληρο έθνος αλλά και την ανθρωπότητα, στο σύνολό της. Παράλληλα, αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα για τους απογόνους του, με τον δισέγγονό του να υπογραμμίζει ότι «η κόρη μου ενθουσιάστηκε με την επίσκεψή της στον Βόλο και όσα έμαθε για τον προπάππο μας. Ενιωσε πολύ υπερήφανη όταν επισκέφτηκε το μνημείο. Εχω επίσης δύο γιούς, τον Ουίλιαμ και τον Ρόμπερτ. Ο Ρόμπερτ είναι φοιτητής Θεολογίας και σκοπεύει να γίνει κληρικός, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ειζα Τζέννινγκς. Θα είναι το επόμενο μέλος της οικογένειας που θα επισκεφτεί τον Βόλο, ελπίζουμε του χρόνου, ενώ έχει μάθει Ελληνικά στο σχολείο. Ο Ρόμπερτ εκτιμώ, ότι μοιάζει πολύ στον Ειζα Τζέννιγκς».

Διαχρονικό σύμβολο

Ο Έιζα Τζέννινγκς (Asa Kent Jennings) γεννημένος το 1877 στην Αμερική, απεβίωσε το 1933. Ηταν Αμερικανός μεθοδιστής πάστορας και μέλος της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων (Y.M.C.A. – Young Men’s Christian Association). Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε από πολύ νέος, καθώς στα 28 του χρόνια προσβλήθηκε από μια σπανιότατη ασθένεια, τη νόσο του Pott, φυματίωση στη σπονδυλική στήλη, που του άφησε μόνιμα σωματικά προβλήματα, υπήρξε δραστήριος άνθρωπος με πολλαπλή κοινωνική δράση.

Το αποκορύφωμα της προσφοράς του ήταν η διάσωση πέραν των 500.000 προσφύγων από τη Σμύρνη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Ο Τζένινγκς με αποκλειστικά δικές του πρωτοβουλίες πέτυχε να ηγηθεί μιας τεράστιας προσπάθειας διάσωσης αμάχων, ερχόμενος μάλιστα -χωρίς την παραμικρή διπλωματική εμπειρία- σε επαφή και συνομιλία με τον ίδιο τον Κεμάλ Ατατούρκ και αποσπώντας του την άδεια να οργανώσει τη διάσωση των μη μουσουλμανικών πληθυσμών της Σμύρνης. Ο Κεμάλ του έδωσε 11 μέρες διορία να σώσει όποιους προλάβει.

«Ναύαρχος» του ελληνικού στόλου

Ο Τζένινγκς πλήρωσε ο ίδιος ναύλο σε ξένα πλοία για να αναλάβουν να μεταφέρουν πρόσφυγες σε ασφάλεια. Σε κάποια τέτοια μεταφορά προς τη Μυτιλήνη είδε εκεί τον ελληνικό πολεμικό στόλο με 25 πλοία αγκυροβολημένο. Θέλοντας να μεσολαβήσει για την χρήση του πολεμικού στόλου στην οργάνωση της εκκένωσης της Σμύρνης συνάντησε τη δυσθυμία του ελληνικού κράτους, το οποίο αρχικά δέχτηκε να αποστείλει 6 σκάφη και στην πράξη έστειλε μόνο ένα, το θωρηκτό «Κιλκίς» με πλοίαρχο τον Ι. Ε. Θεοφανίδη.

Μόνο αφού ο Τζέννινγκς ουσιαστικά εκβίασε τον ίδιο τον πρωθυπουργό Νικόλαο Τριανταφυλλάκο, απειλώντας πως θα καταγγείλει διεθνώς την ελληνική κυβέρνηση για εγκληματική αδράνεια και ευθύνη για την επιφαινόμενη απώλεια αμέτρητων ζωών, δόθηκε η εντολή παρέμβασης του πολεμικού ναυτικού υπό την επίβλεψη του αμερικανικού στόλου της περιοχής και έσπευσαν τα 25 πλοία προς βοήθεια. Αυτό το γεγονός του χάρισε τον άτυπο τίτλο του «ναυάρχου» του ελληνικού στόλου (των 25 πλοίων).

Για το επίτευγμά του αυτό τιμήθηκε με τις κορυφαίες διακρίσεις του Ελληνικού Κράτους, το Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος και το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας, που είναι το υψηλότερο στρατιωτικό παράσημο.

Το όνομα του Ειζα Τζέννινγκς έχει γραφεί με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία κι όπως υπογραμμίζει ο δισέγγονός του «το παράδειγμά του είναι διαχρονικό. Υπάρχουν στιγμές στην ζωή του καθενός, που μας δίνεται η ευκαιρία να αλλάξουμε τις ζωές άλλων ανθρώπων. Η ζωή είναι πολύτιμη και πρέπει να προστατεύεται. Ο Ειζα Κεντ Τζέννινγκς ήταν ο σωστός άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, την σωστή χρονική στιγμή και έπραξε αυτό που γνώριζε ότι ήταν το σωστό για την ανθρωπότητα. Μακάρι να τον είχα γνωρίσει».

 

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr