Διαδικτυακή διάλεξη - παρουσίαση του βιβλίου "Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ Α. ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 1822-1823"

από τον συγγραφέα του, Γεώργιο Γκέκο, ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης

Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, ώρα 8 μ.μ. Ελλάδος

2021 ΚΟΙΝΟΝ Γεώργ

Μία άγνωστη στην Ελλάδα πτυχή του απελευθερωτικού αγώνα του 1821

Αφορά στην επόμενη μέρα της αποτυχημένης επανάστασης στη Μολδοβλαχία. Η τύχη των επωνύμων που επέζησαν είναι γνωστή. Άγνωστη όμως παραμένει η τύχη των μαχητών που επέζησαν. Πολλοί κατέφυγαν στην ρωσική Οδησσό και περίχωρα. Από εκεί ξεκίνησαν το φθινόπωρο 1822 τη δραματική πορεία επιστροφής στην Ελλάδα μέσω Ρωσίας, Πολωνίας, Γερμανίας, Ελβετίας, με προορισμό τη Μασσαλία για να βρουν πλοία για το Αιγαίο. Είναι ρακένδυτοι, πεινασμένοι, άρρωστοι μέσα στο βαρύ χειμώνα. Οι περισσότεροι χάνουν τη ζωή τους.

Μόλις περνάν στην Ελβετία, η Γαλλία τους κλείνει το δρόμο. Από φυγάδες γίνονται πρόσφυγες.Οι Ελβετοί, οργανωμένοι σε πάνω από 100 φιλελληνικούς συλλόγους/κομιτάτα τους φιλοξενούν, τους δίνουν φαγητό, ρούχα, ιατρική περίθαλψη, χρήματα. Σε συγγράμματα της εποχής, φιλέλληνες περιγράφουν την καθημερινότητα των φυγάδων που βρίσκουν συγκινητική συμπαράσταση από πολίτες, εκκλησία και Τύπο. Διάφοροι Ελβετοί στο καντόνι της Ζυρίχης καταγράφουν πολλές μαρτυρίες των αγωνιστών, ζωγραφίζουν πορτρέτα, σημειώνουν ονόματα και τόπους καταγωγής.Τελικά η Γαλλία υποχωρεί. Έπειτα από 3000 χλμ δρόμο οι Έλληνες φθάνουν το 1823 στη Μασσαλία. Επιβιβαζόμενοι σε τρία καράβια, 158 από αυτούς επιστρέφουν στην πατρίδα για να συνεχίσουν τον αγώνα που άρχισαν στη Μολδοβλαχία.

 


 Δείτε το βίντεο της Διάλεξης:

 


Ο Συγγραφέας
Γεννήθηκε στον Βόλο το 1940 με ρίζες στην πόλη και στο Πήλιο. Σπούδασε σε Λωζάννη και Ζυρίχη. Διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός και διδάκτωρ τεχνικών επιστημών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου Ζυρίχης (ΕΤΗΖ). Διετέλεσε ερευνητής και καθηγητής στο ΕΤΗΖ στο πεδίο της κβαντικής ηλεκτρονικής με πολυάριθμες επιστημονικές δημοσιεύσεις περί φυσικής, τεχνολογίας και εφαρμογής των ακτίνων ημιαγωγών λέιζερ στις μοντέρνες τηλεπικοινωνίες υψηλών ταχυτήτων με οπτικές ίνες. 
Στα ενδιαφέροντά του ανήκουν ιστορικά θέματα, αρχαιολογία, το δυναμικό της ελληνικής διασποράς, και ο φιλελληνισμός στον ρου των αιώνων. Ζει στη Ζυρίχη, στην Αθήνα και στη Νότιο Γερμανία.


Βιβλιοκριτική 1

Βιβλιοκριτική 2

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr