Ο Νίκος Πράντζος μιλάει για ένα «Ταξίδι στ’ αστέρια – χθες, σήμερα, αύριο»

26 Νοεμβρίου 2017

2017 ΠΡΑΝΤΖΟΣ ταξίδι σταστερια ΑΦΙΣΣΑ ΤΕΛ. Prantzos final A3 1

 Την Κυριακή, 26η Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) θα μιλήσει ο γνωστός   Βολιώτης αστροφυσικός Νίκος Πράντζος, Διευθυντής Ερευνας στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών της Γαλλίας, με θέμα: «Ταξίδι στ’ αστέρια – χθες, σήμερα, αύριο».

Η ομιλία οργανώνεται με τη συνεργασία του Παγκοσμίου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων το «Κοινόν των Μαγνήτων», του οποίου ο ομιλητής είναι σήμερα πρόεδρος και από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, της οποίας είναι ιδρυτικό Μέλος. Εντάσσεται δε στη σειρά των μηνιαίων ομιλιών της Εταιρείας «ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», που εξαιρετικά αυτή τη φορά γίνεται μια Κυριακή νωρίτερα (αντί της 3ης Δεκεμβρίου). Η διάλεξη του Ν. Πράντζου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους φίλους της αστρονομίας και το ευρύτερο βολιώτικο κοινό, που έχουν εκτιμήσει ιδιαίτερα τις ομιλίες του τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια.

Ο Νίκος Πράντζος αποφοίτησε από το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου, το 1974 και από το Φυσικό   Τμήμα   της   Φυσικομαθηματικής   Σχολής   του   Πανεπιστημίου   Αθηνών,   το   1978.   Τις μεταπτυχιακές   του   σπουδές   τις   έκανε   στο   Παρίσι   από   όπου   πήρε   το   διδακτορικό   του   στην Αστροφυσική   Υψηλών   Ενεργειών   και   αμέσως   προσελήφθη   στο   Εθνικό   Ίδρυμα   Ερευνών   της Γαλλίας (CNRS) με απόσπαση στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παρισιού, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα.

Ακολουθεί μιά σύντομη περιγραφή της ομιλίας του : Από το πρώτο γραπτό έργο ταξιδιού στη Σελήνη (τον “Ικαρομένιππο” του Λουκιανού, το 167 μ.Χ.)   μέχρι το   “Από   τη Γη   στη  Σελήνη” του   Ιουλίου   Βερν, ο   άνθρωπος   προσπάθησε να φανταστεί τρόπους για να πραγματοποιήσει ένα από τα προαιώνια όνειρά του.

Ο δρόμος του Διαστήματος άνοιξε, τελικά, στον 20ό αιώνα, χάρη στην πυραυλική θεωρία του Ρώσου   Κωνσταντίνου Τσιολκόφσκι   και του Αμερικανού   Ρόμπερτ Γκόνταρντ,   με την εκτόξευση του Σπούτνικ, το 1957. Σήμερα, 60 ακριβώς χρόνια μετά το Σπούτνικ, αναρωτιόμαστε ποιό   θα   μπορούσε   να   είναι   το   μέλλον   της   ανθρωπότητας   στο   Διάστημα.   Θα   μπορέσουμε   να ταξιδέψουμε κάποτε στ’ αστέρια; Με τι είδους διαστημόπλοια και με ποιό κόστος;

Τα έργα επιστημονικής φαντασίας εξακολουθούν να μαγνητίζουν το κοινό, αλλά οι αδυσώπητοι νόμοι της φυσικής μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα: ο δρόμος των άστρων θα είναι μακρύς και δύσβατος και, πιθανότατα, δεν θα ανοίξει πριν από κάμποσους αιώνες.

2017 ΠΡΑΝΤΖΟΣ ταξίδι σταστέρια ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΕΛ. Prantzos final A

2017 ΠΡΑΝΤΖΟΣ ταξίδι σταστέρια ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΕΛ. Prantzos final B
 
2017 ΠΡΑΝΤΖΟΣ Ταξίδι σταστέρια ΣλαΙτς στην οθόνη DSC 4
 
2017 ΠΡΑΝΤΖΟΣ Ταξίδι σταστερια ΦΩΤΟ DSC 0254
 
2017 ΠΡΑΝΤΖΟΣ Ταξίδι σταστερια ΦΩΤΟ DSC 0258
 
2017 ΠΡΑΝΤΖΟΣ Ταξίδι σταστερια ΦΩΤΟ 20171126 201551
 

"Ταξίδι στ΄ αστέρια : χθες, σήμερα, αύριο"

 

Από το πρώτο γραπτό έργο ταξιδιού στη Σελήνη (τον “Ικαρομένιππο” του Λουκιανού το 167 μ.Χ.) μέχρι το “Από τη Γη στη Σελήνη” του Ιουλίου Βερν, ο άνθρωπος προσπάθησε να φανταστεί  τρόπους για να πραγματοποιήσει ένα από τα προαιώνια όνειρά του. Ο δρόμος του διαστήματος άνοιξε τελικά στον 20ό αιώνα, χάρη στην πυραυλική θεωρία του Τσιολκόφσκι, με την εκτόξευση του Σπούτνικ το 1957.  Σήμερα, 60 ακριβώς χρόνια μετά το Σπούτνικ, αναρωτιόμαστε ποιό θα μπορούσε να είναι το μέλλον της ανθρωπότητας στο διάστημα. Θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε κάποτε στ αστέρια; Με τι είδους διαστημόπλοια και με ποιό κόστος; Τα έργα  επιστημονικής φαντασίας εξακολουθούν να μαγνητίζουν το κοινό, αλλά η αδυσώπητοι νόμοι της φυσικής μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα: ο δρόμος των άστρων θα είναι μακρύς και δύσβατος και, πιθανότατα, δεν θα ανοίξει πριν από κάμποσους αιώνες.

Νίκος Πράντζος, Πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων

Διευθυντής έρευνας στο  Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παρισιού
 
2017 ΠΡΑΝΤΖΟΣ Ταξίδι σταστερια ΦΩΤΟ 20171126 202205
 
2017 ΠΡΑΝΤΖΟΣ Ταξίδι σταστερια ΦΩΤΟ DSC 0283
 
2017 ΠΡΑΝΤΖΟΣ Ταξίδι σταστερια ΦΩΤΟ DSC 0291
 
2017 ΠΡΑΝΤΖΟΣ Ταξίδι σταστερια ΦΩΤΟ DSC 0298
 
2017 ΠΡΑΝΤΖΟΣ Ταξίδι σταστέρια φωτό Πράντζος Σκοτινιώτης Νατάσα Πασχάλης Ξενάκης Αριάδνη E334

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr