Χαιρετισμός Αχιλλέα Παπαρσένου

2015 paparsenos pantelodimos margariti

Αγαπητοί συμπολίτες, σας ευχαριστούμε θερμά που μας τιμάτε με την παρουσία σας σήμερα, στην κεντρική εκδήλωση του «Κοινού των Μαγνήτων», που φέτος είναι αφιερωμένη στους ευεργέτες της Μαγνησιας. Οπως θα έχουμε την τιμή να πληροφορηθούμε από τον ομιλητή μας , τον ομότιμο καθηγητή πανεπιστημίου και εκλεκτό μέλος του σωματείου μας κ. Δημήτρη Παντελοδήμο, ο υπέροχος χώρος που μας φιλοξενεί σήμερα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, κτίσθηκε το 1908 χάρη στη δωρεά ενός Πηλειορίτη ευεργέτη, του εκ Πορταριάς Αλεξίου Αθανασάκη. 
Ονομάζομαι Αχιλλέας Παπαρσένος και είμαι ο πρόεδρος του «Κοινού των Μαγνήτων», του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, με μέλη διακεκριμένους επιστήμονες και επαγγελματίες, που διαπρέπουν στο εξωτερικό ή έχουν παλιννοστήσει στη Μαγνησία. Το σωματείο μας αποτελείται απο εθελοντές Μάγνητες, που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν την πολύτιμη τεχνογνωσία , τις εμπειρίες και την γνώση καλών πρακτικών απο τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Το σωματείο μας έχει διοργανώσει συνέδρια και διαλέξεις, έχει υποβάλει προτάσεις για σειρά ζητημάτων , που απασχολούν τη Μαγνησία και έχει αναπτύξει δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Με την ευκαιρία αυτή κάνω εκκληση σε όσους απο εσάς γνωρίζετε Μάγνητες , που ζουν στο εξωτερικό, να επικοινωνήσουν μαζί μας , γιατί θέλουμε να εμπλουτίσουμε το σωματείο μας με νέα μέλη.
Θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι της διάλεξης του κ.Παντελοδήμου θα προηγηθεί η απονομή ενός βραβείου στον αριστούχο μαθητή Γεώργιο –Παναγιώτη Λουφόπουλο απο το Στεφανοβίκειο, που εισήχθη μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο αυτό , που συνοδεύεται απο ένα μικρό, συμβολικό ποσό προσφέρει για τρίτη συνεχή χρονιά το διακεκριμένο μέλος του Κοινού των Μαγνήτων Δημήτρης Ηλιόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Συστημικής Βιοιατρικής στο πανεπιστημιο UCLA, στο Λος Αντζελες. Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου.
Δεν θα αναφερθώ και εγώ στο έργο των ευεργετών της Μαγνησίας , γιατί η ομιλία του καθηγητή Παντελοδήμου είναι εξόχως κατατοπιστική βασιζόμενη σε πολυετή έρευνα του , από την οποία προσδοκούμε σύντομα ένα ογκώδες βιβλίο. Θα ήθελα μόνο επιγραμματικά να αναφέρω ότι εκτός από την Ηπειρο, που είναι ευρέως γνωστή για τους εθνικούς ευεργέτες της και το Πήλιο γέννησε πολλούς ευεργέτες. Αρκετοί απο αυτούς σε δύσκολες περιόδους για το έθνος μετανάστευσαν στο εξωτερικό και καθώς ήταν κοσμοπολίτες, εξωστρεφείς και δαιμόνιοι επιχειρηματίες, δημιούργησαν μεγάλες περιουσίες στο εξωτερικό, χωρίς όμως να ξεχάσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Πρόσφεραν γενναιόδωρα για την οικονομικοκοινωνική και πολιτιστική ανασυγκρότηση της, για την παιδεία (όπως το Πάντειο Πανεπιστήμιο και οι Αχιλλοπούλειες υποτροφίες), για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς (όπως το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου), για την υγεία ( όπως το παρακείμενο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου) και άλλα έργα υποδομής και κοινωνικής αλληλεγγύης, που αποτελούν σημείο αναφοράς και υπερηφάνειας ακόμη και σήμερα. Το μήνυμα αυτής της ευποιίας είναι ιδιάιτερα επίκαιρο και σήμερα, στη δύσκολη περίοδο που περνάει η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. 
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οικοδεσπότες μας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και ιδιαίτερα την προισταμένη της κα Ανθή Ευσταθίου-Μπάτζιου, την αναπληρώτρια κα Ελσα Νικολάου, την αρχαιολόγο κα Καλογιάννη καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό του Μουσείου για την άψογη συνεργασια και την απλόχερη φιλοξενία τους σ’αυτό το στολίδι του Βόλου. Επίσης θερμά συγχαρητήρια ανήκουν στην ηθοποιό Μαρία Μαργαρίτη για την ανάγνωση των κειμένων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του καθ. Παντελοδήμου καθώς και στην Χρύσα Δραντάκη και στον Ανδρέα Μιμαίο από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Βόλου για την οργάνωση της μουσικής εκδήλωσης. Το Δημοτικό Ωδείο Βόλου θα μας τέρψει με την υψίφωνο Σύλβια Τσιμπανάκου, τους πιανίστες Πάνο Γαλανόπουλο και Ανίτα Λεφάκη , τον Αντώνη Βούλγαρη στο λάουτο και την παιδική χορωδία . 
Από το «Κοινόν των Μαγνήτων» αξίζει να μνημονεύσω ξεχωριστά τη γραμματέα του σωματείου μας, Σοφία Ζαφραντζά, που με ιώβεια υπομονή, απαράμιλλη αφοσίωση και ανεξάντλητη θετική ενέργεια, μας εγγυάται ότι και η σημερινή εκδήλωση θα στεφθεί με επιτυχία.

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr