Δελτίο Τύπου – Μεγάλο Τιμητικό Αφιέρωμα στον ΙΟΥΛΙΟ ΒΕΡΝ στο Βόλο

 

Κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο “Ταξιδεύοντας με τον Ιούλιο Βερν - τα μηνύματα ενός οραματιστή”, που είναι αφιερωμένες στο διάσημο Γάλλο συγγραφέα Ιούλιο Βερν (1828-1905) θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου Βόλο, από τις 25 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, την οποία υπέβαλε πέρυσι το καλοκαίρι στον Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό καθώς έχει στόχο την προβολή του πολύπτυχου συγγραφικού και προφητικού έργου, ενός από τους διασημότερους συγγραφείς του 19ου αιώνα που ως γνωστόν έχει καθιερωθεί ως πατέρας της επιστημονικής φαντασίας στενά συνδεδεμένος με την αγάπη του για τη θάλασσα, τα ταξίδια και την εξερεύνηση του διαστήματος. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων Αχιλλέας Παπαρσένος “ ο Ιούλιος Βερν μας κάνει, μικρούς και μεγάλους, να ονειρευθούμε, να αναζητήσουμε το άγνωστο , μας διεγείρει την περιέργεια, μας καλεί να υπερβούμε τα εμπόδια, να επιχειρήσουμε την υπέρβαση , δηλαδή μας ωθεί προς την πρόοδο. Ο Ιούλιος Βερν όμως ήταν και φιλέλληνας και με βιβλία του , οπως “το Αιγαίο στις Φλόγες” στήριξε τους αγώνες των Ελλήνων για ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Στο “Ναυτίλο”, ο πλοίαρχος Νέμο διαπλέοντας το Αιγαίο με το υποβρύχιο του προσφέρει ράβδους χρυσού και άλλα τιμαλφή για τους αγωνιστές της εξέγερσης στην Κρήτη, , ενώ στους “Πρώτους Εξερευνητές”αναφέρεται εγκωμιαστικά στον Ιάσονα , το μεγάλο ταξιδευτή της ελληνικής μυθολογίας και στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Τα μηνύματα αισιοδοξίας, ανάτασης και εμπιστοσύνης στις δυνατότητες του ανθρώπου, που εκπέμπει το σύνολο του έργου του, αποτελούν και σήμερα, ενάμισι αιώνα αργότερα, πηγή έμπνευσης και αλληλεγγύης “.

Για την υλοποίηση του αφιερώματος συνεργάσθηκαν αρμονικά ο Δήμος Βόλου, το Κοινό των Μαγνήτων, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ΙΓ’ Εφορεία Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί και η θερμή συμπαράσταση του Δήμου της Νάντης, γενέτειρας του διάσημου συγγραφέα καθώς και του Μουσείου Βερν. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Αντώνη Γκρέκα, επίτιμου Προξένου της Ελλάδιος στη Νάντη και μέλους του Κοινού των Μαγνήτων, που κινητοποίησε τις τοπικές αρχές, συνέλεξε αρχειακό υλικό και επιμελήθηκε τις αφίσες του αφιερώματος. Αφορμή της συνεργασίας των δήμων Βόλου και Νάντης ήταν η δημοσίευση τον Οκτώβριο 2013 ενός ανέκδοτου χειρογράφου, στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει τις περιπέτειες του Ιάσονα.

Το αφιέρωμα στον Ιούλιο Βερν θα περιλαμβάνει διαλέξεις , λογοτεχνικές αναφορές, πρωτότυπες εκθέσεις με στερεογραφίες εμπνευσμένες από έργα του Βερν και σπάνιο υλικό, μουσική, θέατρο, προβολή ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά , δηλ. θεματικές που θα αναδείξουν τα ελπιδοφόρα μηνύματα που εκπέμπονται μέσα από τα βιβλία του εξαιρετικά δημοφιλούς αυτού συγγραφέα.

Πιο συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, περιλαμβάνουν:

1. Παρασκευή 25 Ιουλίου και ώρα 20.30

Εναρξη του αφιερώματος με χαιρετισμούς των εκπροσώπων των διοργανωτών και παρουσίαση της ζωής ,του έργου και των μηνυμάτων του Ι. Βερν από τους: δρ. Αντώνη Γκρέκα, επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στη Νάντη της Γαλλίας και μέλος του Κοινού των Μαγνήτων και δρ Νίκο Πράντζο, Αστροφυσικό, Δ/ντή έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και αντιπρόεδρο του Κοινού των Μαγνήτων.

Παράλληλα θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Ο κόσμος του Βερν». Τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή του Ευσταθίου Ζαφραντζά, οικονομολόγου και μέλους του Κοινου των Μαγνήτων καθώς επίσης και από το ομώνυμο Μουσείου του Βερν στη Νάντη, που δάνεισε το υλικό έπειτα από αλληλογραφία των δυο Δημάρχων του Βόλου και της Νάντης. Στην έκθεση θα γίνουν ειδικές ξεναγήσεις τόσο από τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά όσο και από τον κ. Αντώνη Γκρέκα.. Η πρωτότυπη και με σπάνιο υλικό έκθεση τεκμηρίων περιλαμβάνει συλλεκτικά βιβλία, στερεοσκοπικές φωτογραφίες της εποχής , παλαιά αντικείμενα , εικονογραφημένα πόστερ και επιλεγμένα κείμενα με τη ζωή και το έργο του συγγραφέα , παρουσίαση του ανέκδοτου χειρογράφου του , στο οποίο περιγρλάφει τις περιπέτειας του Οδυσσέα και του Ιάσονα, αναφορες του Βερν στην Ελλάδα. Θα προβάλλονται επίσης σύντομα βίντεο για τη Νάντη, και τον Ιούλιο Βέρν.Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να την επισκεφθούν οι μαθητές των σχολείων της περιοχής μετά την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου.

Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θ’ ακολουθήσει μικρή δεξίωση στο προαύλιο του Μουσείου.

2. Δευτέρα 28 Ιουλίου και ώρα 20.30, προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου: Θα γίνει παρουσίαση των βιβλίων του Ι. Βέρν σχετικών με το διάστημα «Από τη Γη στη Σελήνη», “Γύρω απο τη Σελήνη” “Ανω Κάτω” ‘και “Εκτωρ Σερβαντάκ”, από επιστήμονες της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και συγκεκριμένα από τον Δρ. Χρίστο Ξενάκη και Δρ Νικ. Πράντζο , ενώ ο Ευστάθιος Ζαφραντζάς θα σχολιάσει την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Το ταξίδι στη σελήνη (1902) του Ζώρζ Μελιές.

3. Τρίτη 29 Ιουλίου και 21.00, πλατεία Αναύρου (θεατράκι δίπλα από τα γλυπτά του Φιλολάου): Προβολή ντοκιμαντέρ του BBC “οι περιπλανήσεις του Ιουλίου Βερν” (επιμέλεια Ευστάθιος Ζαφραντζάς) και βίντεο του θεατρικού “Γύρω απο τη Σελήνη “, με ελληνικούς υποτίτλους (επιμέλεια Αντώνης Γκρέκας)

4. Τετάρτη 30 Ιουλίου και ώρα 20.30, προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου: : Παρουσίαση των βιβλίων του Ι. Βέρν «Ροβήρος ο κατακτητής» και «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» από τους: Διονύση Βαβουγιό, Φυσικό, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Αντώνη Γκρέκα.

5. Πέμπτη 31 Ιουλίου και ώρα 21.00, πλατεία Αναύρου (θεατράκι δίπλα από τα γλυπτά του Φιλολάου): «Γύρω από τη Σελήνη», δρώμενο του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δακτυλά.

6. Παρασκευή 1 Αυγούστου και ώρα 20.30, προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου: : Παρουσίαση του βιβλίου του Ι. Βέρν «Το Αιγαίο στις φλόγες» από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Παντελοδήμο.

Θα ακολουθήσει ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα από το Μουσικό Σύνολο «Αmore di canto» του Δημοτικού Ωδείου Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ), με την εποπτεία της καθηγήτριας μονωδίας Αναστασίας Μπάρδα.

Τέλος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθεί βραβείο σε αριστούχο μαθητή /τρια του Βόλου, που προσφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Συστημικής Βιοιατρικής στο πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες UCLA Δημήτρης Ηλιόπουλος, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων.

Παράλληλα, τις πρωινές ώρες (10:00-13:00) από τις 28 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου θα διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα υπό την εποπτεία και ευθύνη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για μαθητές σχολείων (υπεύθυνη συντονισμού Ιουλία Νησιώτου, παιδίατρος, επίκουρη καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Kατά την έναρξη του εκπαιδευτικοπύ προγράμματος τη Δευτέρα 28 Ιουλίου μαθητική χορωδία του 16ου και του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου υπό τη μουσικό Ζωή Φωτοπούλου θα εκτελέσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τα τραγούδια «Ο ύμνος της Ευρώπης» «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», « Η θάλασσα» και «au clair de la lune».

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος θα υπάρχουν α) διαδραστικά εκθέματα και πειράματα εμπνευσμένα από το έργο του Βερν με θέματα: «Το αερόστατο», «Το υποβρύχιο» και «Ο πύραυλος» και β) δημιουργικό παιχνίδι στον κήπο του Μουσείου, με θέμα «Jules Verne». (υπεύθυνοι συντονισμού οι καθηγήτριες γαλλικής γλώσσας Α. Ροντογιάννη, (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Αθ. Ελευθερούλη (Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ»).

Βιογραφικό-εργογραφία ΒΕΡΝ: Ο Ιούλιος Βερν (Jules Verne): Γάλλος συγγραφέας, ο παραμυθάς και οραματιστής που εισήγαγε στη λογοτεχνία το είδος της επιστημονικής φαντασίας. Μυθιστορήματα, όπως «20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα», «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «Από τη Γη στη Σελήνη», «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» και η «Μυστηριώδης Νήσος», αποτελούν προσφιλή αναγνώσματα. Ήρωες, όπως ο Φιλέας Φογκ και ο Κάπτεν Νέμο εξάπτουν τη φαντασία μικρών και μεγάλων.
Ο Βερν γεννήθηκε στις8 Φεβρουαρίου1828 στη Νάντη, παραθαλάσσια πόλη της Γαλλίας στις ακτές του Ατλαντικού. Η γενέθλια πόλη του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Βερν, όταν μικρός παρατηρούσε με τις ώρες τα καράβια να περνούν από τον ποταμό Λουάρ και να ξανοίγονται στο πέλαγος. Το 1848 αφήνει τη Νάντη και μετακομίζει στο Παρίσι για να σπουδάζει νομικά. Γρήγορα «τα φορτώνει στον κόκκορα» και δοκιμάζει να γράψει, παράλληλα με την απασχόληση του στο Χρηματιστήριο του Παρισιού για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.
Η γνωριμία του με τον εκδότη Πιερ-Ζιλ Ετζέλ θα τον στρέψει ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία, «τη μόνη πηγή για την αληθινή ευτυχία», όπως έλεγε. Το 1863 υποβάλλει την παραίτησή του από το Χρηματιστήριο. Ο Ετζέλ ήξερε πώς να προβάλλει το συγγραφικό ταλέντο του Βερν στην αγορά. Πρώτα κυκλοφορούσε τα μυθιστορήματά του σε συνέχειες, μετά σε ολοκληρωμένη μορφή και τέλος σε πολυτελή χρυσοκόκκινη συσκευασία.

Η τεχνολογική έκρηξη του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα έδωσε στον Βερν το απαραίτητο υλικό για πολλά από τα έργα του. Στα μυθιστορήματά του μιλά για υποβρύχια, ιπτάμενες μηχανές, ουρανοξύστες, για την κατάκτηση της Σελήνης, εμπνέοντας σημαντικούς επιστήμονες της εποχής του. Η ικανότητά του να συνδυάζει την πραγματικότητα με τον μύθο και να τοποθετεί την ιστορία του σε εξωτικά μέρη, εκτόξευσαν τη φήμη του από πολύ νωρίς. Σήμερα, ο Ιούλιος Βερν θεωρείται από τους δέκα πιο πολυμεταφρασμένους συγγραφείς όλων των εποχών. Τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Αμιένη της Βόρειας Γαλλίας, γενέτειρας της γυναίκας του Ονορέν. Το 1886 ο Ιούλιος Βερν βίωσε δύο τραγωδίες: τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από πυροβολισμό του παρανοϊκού ανιψιού του Γκαστόν κι έχασε τον αγαπημένο του εκδότη, που έφυγε από τη ζωή. Έξι χρόνια αργότερα, ο καταρράκτης που τον ταλαιπωρούσε, μείωσε κατά πολύ την όρασή του και στις24 Μαρτίου1905 άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 77 ετών, υποφέροντας από διαβήτη και παράλυση. Ο Ιούλιος Βερν είχε ένα γιο, τον Μισέλ, ο οποίος επιμελήθηκε τα ημιτελή του μυθιστορήματα και συνέβαλε στη διάδοση του έργου του.

Σήμερα ο «δάσκαλος» της επιστημονικής φαντασίας αποδεικνύεται όχι μόνο προφητικός αλλά και βαθιά ποιητικός 150 χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου μυθιστορήματος της σειράς «Θαυμαστά ταξίδια» και των όσων ακολούθησαν, στα οποία η συναρπαστική περιπέτεια συνδυάζεται με την έξοχη, ποιητική περιγραφικότητα, τη γόνιμη φαντασία και τον πλούτο των συναισθημάτων. Είχε τη διορατικότητα και την προφητική έμπνευση να προβλέψει πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης και δικαίως θεωρείται ο πατέρας του μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας.

 

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr