2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ

 Έναρξη 7.8.2008

 

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας στα πλαίσια της λειτουργίας του Γραφείου Αποδήμων και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, διοργανώνει το 2ο Συνέδριο Αποδήμων Μαγνήτων το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο στις 7, 8 και 9 Αυγούστου. Σκοπός του 2ου Συνεδρίου Απόδημων Μαγνήτων, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου, είναι η συσπείρωση όλων των απόδημων Μαγνήτων του Εξωτερικού έτσι ώστε το συνέδριο να αποτελέσει σημείο αναφοράς όλων των δράσεων και πρωτοβουλιών των Μαγνήτων της διασποράς. Παράλληλα, η διεξαγωγή του συνεδρίου, τα επόμενα χρόνια έχει ως στόχο το συνέδριο να καθιερωθεί ως «θεσμός» για τους απόδημους και ενεργό εργαλείο στην προσπάθεια ενεργοποίησης του «Κοινού των Μαγνήτων». 

Η αρμόδια Αντινομάρχης Νατάσσα Οικονόμου σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε: «Πεποίθηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας είναι ότι ο απόδημος ελληνισμός αποτελεί ένα σπουδαίο εθνικό κεφάλαιο. Οι συμπατριώτες μας της διασποράς- σημειώνει η κ. Οικονόμου- “επεκτείνουν” τα σύνορα της πατρίδας μας, αυξάνουν τις δυνατότητές μας, πολιτιστικές και οικονομικές, και ενισχύουν την παρουσία μας στο διεθνή χώρο. Προσδοκούμε, λοιπόν, καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες από τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι απόδημοι, να μεταφερθούν στην περιοχή μας, δημιουργώντας ένα δίαυλο επικοινωνίας, παράλληλων δράσεων και κοινών πρωτοβουλιών». Η κα. Οικονόμου, επίσης, επισημαίνει ότι το τόσο σπουδαίο στη φιλοσοφία όργανο για τη συσπείρωση και την ενεργοποίηση του απόδημου στοιχείου της Μαγνησίας έμεινε ανενεργό τα τελευταία χρόνια. Όμως υπάρχει τώρα θερμή ανταπόκριση των ομογενών για το συνέδριο και οι συμμετοχές θα είναι πολλές και από διαφορές ηπείρους.

Όσον αφορά τη θεματολογία του συνεδρίου αυτή θα είναι πλούσια και ποικίλη, με ειδικές ενότητες για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση, τις Επενδύσεις, την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον, τις Δράσεις των Αποδήμων, την εξυπηρέτηση του Απόδημου Πολίτη και άλλα θέματα ενώ θα πάρουν μέρος και περίπου 20 εισηγητές (κυρίως από το χώρο των αποδήμων), αλλά και επιστήμονες με σημαντική δράση και παρουσία στον τόπο διαμονής τους. Η Αντινομάρχης κα. Νατάσσα Οικονόμου σχετικά με τη θεματολογία τονίζει:

«Τα θέματα που θα αναπτύξουν είναι σύγχρονα και γίνεται προσπάθεια να συνδυαστούν με τις τοπικές ανάγκες. Ικανοποιούμε, έτσι, αίτημα των αποδήμων, ώστε το συνέδριο να μην εξαντληθεί σε παρελθοντικές αναφορές και νοσταλγικές μνήμες, αλλά να αφορά στη μελλοντική συνεργασία απόδημων και ντόπιου στοιχείου, στην εξυπηρέτηση των συμπατριωτών μας της διασποράς, στη γενέτειρά τους, καθώς και στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, με την ουσιαστική συνδρομή των απόδημων Μαγνήτων».

Το συνέδριο θα κλείσει με την πραγματοποίηση της πρώτης πανηγυρικής Γενικής Συνέλευσης του «Κοινού των Μαγνήτων», όπου θα συζητηθούν θέματα σχετικά με το Καταστατικό του Σωματείου, καθώς και προτάσεις για την επαναδραστηριοποίηση του.

Μακροπρόθεσμοι στόχοι του Γραφείου Αποδήμων του Νομού Μαγνησίας είναι-μεταξύ άλλων-η συνεργασία των αποδήμων με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας σε θέματα εκπαίδευσηςπεριβάλλοντος, τουρισμού, πολιτισμού, ανάπτυξης και υπηρεσιών, ενόψει και των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, η υιοθέτηση προτάσεων σε ζητήματα εξυπηρέτησης των αποδήμων, ανταλλαγές και αδελφοποιήσεις για την προσέγγιση της νεότερης γενιάς των απόδημων, δημιουργία ηλεκτρονικής εφημερίδας και ηλεκτρονικού forum για τους αποδήμους κ.ά. Για την καλύτερη ενημέρωση και την ανάπτυξη διαλόγου με τους απόδημους, η νομαρχία προχώρησε στην αξιοποίηση του διαδικτύου δημιουργώντας μία καλαίσθητη, χρηστική και εύχρηστη ιστοσελίδα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.namsociety.gr

 

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr