Η διάλεξη της Κυριακής του Δρ. Νίκου Πράντζου - ΟΝΕΙΡΑ, ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

2024 ΚΟΙΝΟΝ ΠΡΑΝΤΖΟΣ ΕΤ. ΑΣΤΡΟΝΟΜ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 10.3.2024 1

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Μαγνησίας και το Κοινόν των Μαγνήτων, το παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων, θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 10η Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου (Γ. Καρτάλη 72 (π. Γαλλίας) - Ροζού), (και όχι στο κτίριο Ματσάγγου) μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του αστροφυσικού συμπολίτη μας Νίκου Πράντζου με θέμα:

ΟΝΕΙΡΑ, ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ  ΚΑΙ  ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ

ΣΤΟΥΣ  ΚΟΣΜΟΥΣ  ΤΗΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ  ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

 Η λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας (Ε.Φ.) εξερευνά  πιθανές συνέπειες των τωρινών η μελλοντικών επιστημονικών και τεχνολογικών ανακαλύψεων, μέσα από περιπετειώδεις δράσεις στη Γη και στο κοντινό η μακρινό διάστημα καθώς και ταξίδια στο χώρο και το χρόνο. Για αρκετό καιρό, θεωρήθηκε υποδεέστερο λογοτεχνικό είδος, όπως άλλωστε και η αστυνομική λογοτεχνία. Πέρα ωστόσο από το όνειρο και την ψυχαγωγία, από τις απαρχές της ακόμη, κάποιοι συγγραφείς  Ε.Φ. ασχολήθηκαν και με την κριτική της  ανθρώπινης κοινωνίας και το πιθανό μέλλον της μέσα από την εξερεύνηση ουτοπιών και δυστοπιών, και στοχάστηκαν πάνω στη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν και στις σχέσεις του με το περιβάλλον του και τα δημιουργήματα του.

Θα επιχειρηθεί μια μικρή ιστορική αναδρομή στους κόσμους της επιστημονικής φαντασίας, από τις ρίζες της που απλώνονται βαθιά πίσω στο χρόνο, περνώντας στον 19ο αιώνα με τη Μαίρη Σέλλευ, τον Ιούλιο Βερν και τον Χέρμπερτ Τζωρτζ Γουέλς, με τον οποίο ανοίγει ουσιαστικά η σύγχρονη ιστορία της. Η πρώτη περίοδος με την γνώριμη θεματική (διαστημικά ταξίδια και αυτοκρατορίες, συναντήσεις με εξωγήινους πολιτισμούς, ρόλος των ρομπότ) κορυφώνεται με την χρυσή εποχή των δεκαετιών του 1950 και 1960 και τους κορυφαίους συγγραφείς Ισαάκ Ασίμωφ και Αρθουρ Κλάρκ. Στην περίοδο αυτή αρχίζει να αναπτύσσεται και ο προβληματισμός γύρω από τις επιπτώσεις της τεχνολογικής ανάπτυξης πάνω στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον, μέσα από τα έργα των Ραίη Μπράντμπερυ, Φίλιπ Κ. Ντικ, Φρανκ Χέρμπερτ κ. ά. Παράλληλα, κινηματογραφικές ταινίες όπως το 2001 η Οδύσσεια του διαστήματος, Blade Runner, Star Wars, και τηλεοπτικές σειρές όπως το Star Trek, φέρνουν στην Ε.Φ. ένα νέο κοινό, χάρη στις δυνατότητες που προσφέρουν τα ολοένα και πιο θεαματικά ειδικά εφέ.

Στη σημερινή εποχή, η αλματώδης ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας ανοίγει καινούριους ορίζοντες για το ανθρώπινο είδος (διάστημα, βιοτεχνολογίες, περιβάλλον, τεχνητή νοημοσύνη κλπ), αλλά ταυτόχρονα οξύνει παλιότερα προβλήματα και μας φέρνει αντιμέτωπους με νέα. Πολλά από αυτά έχουν αναδειχθεί δεκαετίες πριν από την Ε.Φ. που εξερευνά αδιάκοπα με τη φαντασία όλους τους  πιθανούς και απίθανους κόσμους, στους οποίους μπορεί να ευημερήσουμε, ή να καταστραφούμε, με την εφαρμογή της ανθρώπινης γνώσης.

 Ο Νίκος Πράντζος είναι αστροφυσικός, Διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και εργάζεται στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παρισιού. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων.

Φωτογραφίες της Εκδήλωσης


 Video της εκδήλωσης.

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr