Εκδόθηκε ο 21ος τόμος του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών, του επιστημονικού οργάνου της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, που περιέχει εννέα πρωτότυπες μελέτες με ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την τοπική ιστορία και ο οποίος παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δαμιανού Κυριαζή.
Η πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών κ. Μηλίτσα Καραθάνου ανέφερε ότι σε έναν μήνα η Εταιρεία κλείνει μισό αιώνα δημιουργικής πορείας και επιστημονικού έργου με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, συνέδρια, ημερίδες, ομιλίες, διαλέξεις κ.λπ., ενώ έχει στο ενεργητικό της βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών, βγάζει καλαίσθητα ημερολόγια και το Αρχείο Θεσσαλικών Μελετών.
«Στον 21ο τόμο επιχειρήσαμε μία πρωτοτυπία που όμως ανταποκρίνεται στην έρευνα του ιστορικού παρελθόντος και στους σκοπούς της Εταιρείας. Φιλοξενούνται δύο εκτενείς μελέτες που αναφέρονται σε δύο οικογένειες του Βόλου, στην οικογένεια Αποστολίδη και την οικογένεια Γκέκου. Τον τόμο αυτόν τον χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου ο κ. Αποστολίδης, τον οποίο και ανακηρύσσουμε και επίτιμο μέλος» σημείωσε.
Ο κ. Νικόλαος Αποστολίδης, αφού ευχαρίστησε για την τιμή που του κάνει η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, δηλώνοντας συγκινημένος, αναφέρθηκε στο «ιστορικό» της οικογένειας: «Ο γενάρχης της οικογένειας Χρήστος Αποστολίδης με καταγωγή από τον Πλάτανο Αλμυρού, γεννημένος στις Κυδωνίες (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας, αναγκάστηκε τον Ιούνιο του 1821 να φύγει σε ηλικία 9 ετών, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στις Κυδωνίες, πηγαίνοντας στην Ερμούπολη. Αρχεία του Χρήστου και των αδερφών του βρήκα στα αρχεία του Δήμου Ερμουπόλεως Σύρου. Εκεί άρχισε να εργάζεται και στα επόμενα 20 χρόνια με τα αδέρφια του κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μία εμπορική επιχείρηση. Μετά αποφάσισε να έρθει στα πατρώα εδάφη, όπου εγκαταστάθηκε αρχικά στη Μακρινίτσα και αργότερα ήταν από τους πρώτους που έκτισαν σπίτι εκτός των τειχών του Κάστρου στα Παλιά, κάπου στην οδό Δημητριάδος».
Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης κ. Γιώργος Γκέκος ανέφερε ότι η ιστορία των Γκέκων ξεκινά από το Σούλι της Ηπείρου στο τέλος του 18ου αιώνα και η ιστορία των Μαύρων ξεκινά από την Άλωση στην Πόλη, και μετά οι δύο οικογένειες συναντιούνται στο Πήλιο.
Για τον τόμο μίλησαν ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αντώνης Σμυρναίος και ο εκπαιδευτικός κ. Αριστείδης Παπαδόπουλος, ενώ συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Ροσσάνα Πώποτα.