Εφ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, 3.1.2017
Βολιώτης διαπρέπει στο εξωτερικό
Γνωστός στην ιατρική κοινότητα των ΗΠΑ είναι ο Δημήτρης Χαρ. Ηλιόπουλος, ο πολυβραβευμένος βολιώτης ερευνητής και Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA, Διευθυντής του Κέντρου Συστηματικής Βιο-ιατρικής (Center for Systems Biomedicine) στις ΗΠΑ, ο οποίος και έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία από διάφορους φορείς στην Αμερική για τις έρευνές του στον καρκίνο.
Παρά το εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμά του, ο διακεκριμένος Βολιώτης επιστήμονας επιχειρεί ένα ακόμη βήμα, αυτή τη φορά στο συγγραφικό χώρο, με το βιβλίο του «Οικονομική ανάλυση και μοντέλα για την αξιολόγηση εταιρειών βιοτεχνολογίας», το οποίο ήδη είναι best – seller στον ηλεκτρονικό χώρο πωλήσεων Amazon.
Το νέο πόνημα παρουσιάζεται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του Πασχάλη Δήμου, ταμία στο «Κοινόν των Μαγνήτων», όπου επίσης είναι ενεργό μέλος ο κ. Ηλιόπουλος.
Όπως επισημαίνει ο κ. Δήμου, «ο Δημήτρης Ηλιόπουλος και για το 2016 συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τα επιστημονικά του επιτεύγματα και να καλλιεργεί σε όλους εμάς τους συμπατριώτες του και στο σύνολο της επιστημονική κοινότητας την υπόσχεση για κάτι μεγαλύτερο μέσα στο 2017. Το τελευταίο επίτευγμά του είναι η έκδοση ενός βιβλίου στην αγγλική γλώσσα στο οποίο πραγματεύεται την αξιολόγηση μοντέλων εταιρειών βιοτεχνολογίας μέσα από οικονομική ανάλυση».
Πιο συγκεκριμένα στο βιβλίο, «Οικονομική ανάλυση και μοντέλα για την αξιολόγηση εταιρειών βιοτεχνολογίας» αναφέρεται ότι η βιοτεχνολογία είναι μια σχετικά νέα επιστήμη και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός νεοσύστατων εταιρειών βιοτεχνολογίας, οι οποίες στην συνέχεια εξαγοράζονται από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Τα ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να δώσει απάντηση ο συγγραφέας του βιβλίου είναι «ποια είναι τα οικονομικά μοντέλα αποτίμησης που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία της βιοτεχνολογίας; Πώς θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε μια εταιρεία που έχει αρνητικές ταμειακές ροές για πολλά χρόνια, χωρίς να έχει ένα φάρμακο στην αγορά; Μήπως η τιμή ενός φαρμάκου θα πρέπει να συνδεθεί με την αποτελεσματικότητά του;»
Το βιβλίο αυτό έχει ως στόχο να απαντήσει όλες τις παραπάνω ερωτήσεις, περιγράφοντας τη διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων και τα νέα οικονομικά μοντέλα που δημιουργήσαμε για την αποτίμηση των εταιρειών βιοτεχνολογίας.
«Ελπίζουμε στην ελληνική απόδοση και στην παρουσία του Δημήτρη στο Βόλο για την παρουσίασή του», σημειώνει παράλληλα ο κ. Δήμου
Σημαντικό επιστημονικό έργο
Σε ηλικία, μόλις 30 ετών, εξαιτίας του ερευνητικού του έργου και της ποιότητας των δημοσιεύσεών του, ο Δημήτρης Ηλιόπουλος εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και στο αντικαρκινικό κέντρο Dana - Farber στην Βοστώνη.
Στη συνέχεια μεταφέρθηκε από την Βοστώνη στο Λος Αντζελες, όπου εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες (UCLA), και ίδρυσε και διευθύνει το προαναφερόμενο Κέντρο Βιοϊατρικής, που έχει ως σκοπό την επιτάχυνση εξεύρεσης νέων θεραπειών για τον καρκίνο και άλλων ασθενειών. Το κέντρο αυτό αποτελεί ένα νέο μοντέλο βιο-ιατρικής έρευνας, που δίνει τη δυνατότητα σε ερευνητές σε πανεπιστημιακό περιβάλλον να κάνουν έρευνα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που βρίσκονται συνήθως σε μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας.
Ολα αυτά παραπάνω δεν εμπόδισαν τον Δημήτρη Ηλιόπουλο να είναι κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Βόλο. Είναι ενεργό μέλος του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων», διά του οποίου προσφέρει κάθε καλοκαίρι βραβείο στον πρώτο εισαχθέντα σε Ιατρική Σχολή από όλη τη Μαγνησία, συνεχίζοντας, παράλληλα, το πολύ σημαντικό ερευνητικό του έργο.