ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024, ΩΡΑ 19.00
Domotel ΧΕΝΙΑ Volos, Είσοδος ελεύθερη
"Διατροφή και η Νόσος Altzheimer" Η Σπουδαιότητα της Διατροφής στις Εκφυλιστικές Νευρολογικές Ασθένειες θα είναι το θέμα που θα αναπτύξει στην ομιλία του ο Δρ. Νικόλαος Παπαδάκης, Ομ. Καθηγητής και Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην Αντιπρύτανης και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Κοινόν των Μαγνήτων, παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων και το Σωματείο «Φίλοι του Νοσοκομείου Βόλου», την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 19.00, στο ξενοδοχείο Domotel ΧΕΝΙΑ Volos, με είσοδο ελεύθερη.
Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ κατάγεται από την Κρήτη και σπούδασε Ιατρική στην αντίστοιχη Σχολή του ΑΠΘ. Μετά τις σπουδές του, μετέβη στις ΗΠΑ όπου ειδικεύθηκε στην Νευροχειρουργική. Εκεί συνεργάστηκε με πολλά νοσοκομεία όπως το Boston City Hospital, Massachusetts General Hospital, Cambridge Hospital και Newton Wellesley Hospital. Υπηρέτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard, στην Βοστώνη, στην αρχή ως λέκτωρ, και εν συνεχεία ως Επίκουρος Καθηγητής.
Μετά από 20 έτη παραμονής στις ΗΠΑ επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εκλέχθηκε ως Καθηγητής και Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκεί υπηρέτησε μεταξύ των άλλων ως Αντιπρύτανης και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής.
Κατά την διάρκεια της θητείας του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπαίδευσε νευροχειρουργούς οι οποίοι σήμερα διακρίνονται, είτε ως καθηγητές, είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Μετά την συνταξιοδότηση του από το Πανεπιστήμιο εργάσθηκε επί 10ετίας σε διάφορα μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών.
Κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει επιτελέσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων σε όλο το φάσμα της Νευροχειρουργικής
Στην ΠΕΡΙΛΗΨΗ της ομιλίας του, αναφέρει ότι η νόσος του Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου. Περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό ψυχίατρο Alois Alzheimer το 1906 και είναι σήμερα η κυριότερη αιτία ΑΝΟΙΑΣ με συχνότητα 80%.
Οι παθήσεις που προκαλούν άνοια είναι διάφορες, όπως αγγειακή άνοια με αίτιο την αρτηριοσκλήρυνση, αλκοολική άνοια με αίτιο τον αλκοολισμό, όπως και σπάνιες άνοιες , όπως η μέτωπο κροταφική άνοια και η ανοια Lewis. Η αιτία της νόσου του Alzheimer δεν έχει καθορισθεί ακριβώς. Υπολογίζεται ότι
τα επόμενα χρόνια το 25% των ατόμων άνω των 70 ετών θα είναι θύματα αυτής της φοβερής πάθησης η οποία καταστρέφει το άτομο και επιφέρει σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Η συχνότητα της έχει εκτοξευθεί και από σπάνια πάθηση έχει μετατραπεί σε κοινωνική μάστιγα. Έως τώρα καμία φαρμακευτική θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα.
Η αιτία της δεν είναι γενετική διότι άλλως θα ήταν συχνή και από παλιά. Φαίνεται ότι τελικώς η αιτία είναι διατροφική και αυτό θα ήταν καλό διότι η διατροφή είναι διαχειρήσιμος παράγων. Συγκεκριμένως η διατροφή με βάση τους ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ . Η διατροφή αυτή έχει επιβληθεί στην ανθρωπότητα από την δεκαετία του 1970 και μάλιστα και με την συμβολή του ΟΗΕ, με την γνωστή πυραμίδα της διατροφής, όπου συνιστάται διατροφή κυρίως με σιτηρά, φρούτα και λαχανικά και μείωση των ζωικών λιπών.Η διατροφή αυτή έχει προκαλέσει την τεράστια εκρηξη της παχυσαρκίας, διαβήτη, στεφανιαίας νόσου, υπερτάσεως, καρκίνου, αυτοάνοσων παθήσεων και από τις ενδείξεις και νόσου Alzheimer.
Η εναλλακτική διατροφή κυρίως με πρωτεΐνη και ζωικά λίπη, φαίνεται ότι αποτελεί την απάντηση σε αυτή την πανδημία των χρόνιων νοσημάτων.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ
To Κοινόν των Μαγνήτων, είναι παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων με έδρα το Βόλο. Βασικοί σκοποί του είναι η συσπείρωση των απανταχού Μαγνήτων με σημείο αναφοράς τον τόπο καταγωγής τους και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων της Μαγνησίας στον πολιτιστικό, οικονομικό και τουριστικό τομέα. Τα μέλη του, που κατάγονται από τη Μαγνησία, ζουν και εργάζονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού ή έχουν παλιννοστήσει στη γενέτειρά τους.
Με την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών το «Κοινόν των Μαγνήτων» συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στις επιστημονικές, πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις της Μαγνησίας, με τη διοργάνωση συνεδρίων, επιστημονικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την παροχή επιστημονικών συμβουλών και τη γνώση καλών πρακτικών από τις χώρες, όπου δραστηριοποιούνται οι απόδημοι Μάγνητες.
Το σωματείο αναπτύσσει επίσης δράση κοινωνικής αλληλεγγύης ενισχύοντας ιδρύματα κοινωνικής προστασίας στη Μαγνησία.
Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Μαγνησίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο www.koinonmagniton.com .
Το Σωματείο «Φίλοι του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου» ιδρύθηκε το 1998 με κυρία δράση του την υποστήριξη του Νοσοκομείου Βόλου με ανθρωπιστικό και υλικοτεχνικό έργο.
Το βιβλίο «Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου» είναι μια μοναδική έκδοση του Σωματείου για τα 100 χρόνια του Νοσοκομείου που αναφέρεται στην
μακρά ιστορική διαδρομή του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βόλου από την ίδρυση του στα τέλη του 19ου αιώνα.
Από το 1999 με το πρόγραμμα «Συμπαράσταση στον Ασθενή» προσφέρει καθημερινή βοήθεια σε αρρώστους χωρίς συνοδό με την διεκπεραίωση αναγκών του εντός και εκτός νοσοκομείου. Επίσης με δράσεις που έχουν άμεση σχέση με τρέχουσες υλικοτεχνικές ανάγκες του Νοσοκομείου, συμβάλλοντας στην οικονομική στήριξη του. Από την ίδρυση του, έχει πραγματοποιήσει πολλές δωρεές προς το Νοσοκομείο όπως ηλεκτροκαρδιογράφο, θερμοκοιτίδα, μηχανικό κρεβάτι, ειδικά στρώματα μεταφοράς και άλλα.
Για το κοινωνικό του έργο το σωματείο έχει βραβευτεί στην Παγκοσμία Ημέρα Εθελοντισμού από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και από τον Υφυπουργό Υγείας κ. Γιαννόπουλο, από τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Καθηγήτρια κ. Άλικη Μαραγκοπούλου - Γιωτοπούλου ως το καλύτερο σωματείο εθελοντισμού στο χώρο της υγείας, από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, από τον Σύλλογο των Νεφροπαθών, και άλλα.
Ο στόχος των Φίλων για τη δημιουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Συνοδών Ασθενών από περιοχές εκτός Βόλου πραγματοποιήθηκε με την δωρεά του ευεργέτη Χαραλάμπου Τσίμα. Λειτούργησε για ένα διάστημα και λόγω νομικών κωλυμάτων λειτούργει για την φιλοξενία πασχόντων από ψυχικά νοσήματα.
Οι Φίλοι του Νοσοκομείου λόγω Κόβιντ και για προληπτικούς λογούς, δεν πραγματοποιούν επισκέψεις μέσα στους θαλάμους αλλά συμβάλλουν στην οικονομική στήριξη του Νοσοκομείου.
Στα 25 χρόνια της λειτουργίας του Σωματείου οι Φίλοι του Νοσοκομείου Βόλου, έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο που στηρίζεται στην ιδέα του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ του Δρ. Νικόλαου Παπαδάκη, Ομ.Καθηγητού και Διευθυντού της Νευροχειρουργικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην Αντιπρύτανη και Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, με θέμα "Διατροφή και η Νόσος Altzheimer" Η Σπουδαιότητα της Διατροφής στις Εκφυλιστικές Νευρολογικές Ασθένειες