Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης Βολιώτη μαέστρου Ερρίκου Φρεζή, μέλους του Κοινού των Μαγνήτων

ΣΥΜΦΩΝΙΚΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Στο Κρεσέντο του Φεγγαριού

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης Βολιώτη μαέστρου Ερρίκου Φρεζή

2022 ΚΟΙΝΟΝ ΦΡΕΖΗΣ ΣΥΝΑΥΛ 9.9.22 ΕΡΡΙΚΟΣ μαέστρος διευθύνει την ορχήστρα DSCF2036

2022 ΚΟΙΝΟΝ ΦΡΕΖΗΣ ΑΦΙΣΑ Kresento MOON

 

Με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου στις 9 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στον κήπο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου στο φως του φεγγαριού θα κορυφωθούν οι ανοικτές για κοινό και σπουδαστές μουσικές δράσεις που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» στο πλαίσιο της Εβδομάδας Συμφωνικής Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο από τις 2 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2022. Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο διεθνούς φήμης Βολιώτης μαέστρος Ερρίκος Φρεζής, καθηγητής της Ακαδημίας Μουσικής του Βερολίνου και μέλος του «Κοινού των Μαγνήτων».

Οι μουσικές δράσεις εκτός της συναυλίας περιλαμβάνουν «Εργαστήρια Ερμηνείας» που θα πραγματοποιούνται για μια εβδομάδα, από Παρασκευή 2 έως Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, το πρωί από τις 10.30 έως 13.30 και το απόγευμα από 4.30 έως 7.30 και όπως δηλώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου Ανδρέας Μιμαίος θα προσφέρουν τη μοναδική και σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς τις πρόβες καθώς και την προετοιμασία του εργαστηρίου ερμηνείας της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου. Πρόκειται για ένα «Ανοικτό Πανεπιστήμιο» που παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να εισέλθει στο χώρο εκεί όπου όλα ξεκινούν για μια μουσική εκδήλωση, μια συναυλία, μια παράσταση μουσικής εκεί όπου συναντώνται καθηγητές και σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, καθώς και κορυφαίοι μουσικοί του βόλου.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της συναυλίας το κοινό μπορεί να έρθει σε επαφή με τον μαέστρο, ο οποίος για πρώτη φορά θα παρουσιάσει τη δουλειά του στην πόλη του Βόλου εξηγώντας τα μουσικά κομμάτια αλλά και τον τρόπο που δουλεύει πάνω σε αυτά, γνωρίζοντας και συμμετέχοντας σε αυτό που ονομάζεται «Ορχηστρική Μουσική». Η συμμετοχή είναι δωρεάν με την υποχρέωση δήλωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με των προσωπικών του στοιχείων : ονόματος, επιιθέτου, τηλεφώνου, ηλεκτρονικής διεύθυνσης (email).

Η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου, που σηματοδοτεί την κορύφωση της προετοιμασίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 στις 8 το βράδυ στον κήπο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ερρίκου Φρεζή και περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα διαμορφωμένο πρόγραμμα με έργα συμφωνικής μουσικής και μουσικής Δωματίου σε ένα μουσικό ταξίδι από την Μπαρόκ εποχή μέχρι και τις μέρες μας.

Ο Ερρίκος Φρεζής είναι από το 2004 τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών Βερολίνου, την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή Σχολή του είδους της. Οκτώ χρόνια ήταν Πρύτανης της εκεί Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του σαν μουσικός προετοιμαστής και πιανίστας στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, συνεχίζοντας ως διευθυντής ορχήστρας και διευθύνων μουσικός προετοιμαστής σε γερμανικά θέατρα. Το 2000 διορίστηκε Πρώτος Διευθυντής Ορχήστρας της Όπερας του Freiburg (Γερμανία), όπου έμεινε μέχρι την μετάκληση του στο Βερολίνο. Μετακλήσεις τον οδήγησαν σε σημαντικά Φεστιβάλ όπως του Εδιμβούργου, του Μενουχίν (Gstaad), της Φρανφούρτης ή και σε μεγάλες ορχήστρες και Όπερες, όπως η Κρατική Όπερα του Βερολίνου, η Κρατική Όπερα της Στουττγάρδης, η κρατική Όπερα του Μάνχάϊμ, το Teatro Massimo Bellini (Catania), η Συμφωνική ορχήστρα του BBC, η Όπερα του Graz, η Biennale σύγχρονης μουσικής του Μονάχου καθώς και σημαντικά σύνολα σύγχρονης μουσικής, όπως το Klangforum Wien, το Ensemble Modern και το ensemble recherche - για να αναφέρουμε μερικούς από τους σημαντικότερους σταθμούς του.
Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης και την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Στο Βερολίνο έχει παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο ανακαλύπτοντας ξεχασμένους μουσικούς θησαυρούς, αναπτύσσοντας παράλληλα και το κλασικό ρεπερτόριο.

Με την Συμφωνική Ορχήστρα θα συμπράξει η προσκεκλημένη σολίστ: Irina Loskova (τσέμπαλο), καθώς και οι σολίστ - καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου: Απόστολος Μητράς (Βιολί) και Κίρα Σαπλαχίδου (Φλάουτο).
Τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου αποτελούν οι:
(Φλάουτο) Ελευθερία Φραγκουδάκη, Αντωνοπούλου Ζωή, Δημητρίου
Δήμητρα, Γιαννακοπούλου Ζωή (Όμποε) Μαρία Τακτικού (Κλαρινέτο)
Αθανάσιος Γατής (Φαγκότο) Δημήτρης Θεοδωρακάκης (Τρομπέτα)
Κωνσταντίνος Γράβος, Δημήτρης Παππάς (Σαξόφωνο) Κωνσταντίνος
Ράπτης (κλασική κιθάρα) Αργύρης Μπατσκίνης, Μαρία Ζουμπέκη
(Ηλεκτρική κιθάρα) Δημήτρης Νάσσιος (Ηλεκτρικό Μπάσο) Βαγγέλης
Κουκουσέλης (Μαντολίνο) Ανέστης Λουλούδης , Ελένη Κοντοβά (Κρουστά) Βαγγέλης Μπακάλης, Νικος Χρονόπουλος, Γεωργία Τσούτσουρα, Γιώργος Τασούδης, Χρήστος Κάτσας, Γιώργος Κερασιώτης (Άρπα/Πιάνο) Παναγιώτης Γαλανόπουλος (Τσέμπαλο) Ανίτα Λεφάκη (Βιολί 1) Απόστολος Μητράς, Αμαριλλύς Λιάλιου, Θεοφανώ Μπατσκίνη,
Εμμανουήλ Μελετιάδης, Μυρτώ Γκέκου (Βιολί 2) Άντζελα Μπατίστα,
Ασημίνα Χατζηαγγελάκη, Μαντώ Αναστασίου, Χρυσάνθη Παπαπέτρου,
Δημήτρης Γεωργίου, Βασιλική Σακελλιάδη (Βιόλα) Σπύρος Τάκας,
Παναγιώτα Μαυρογιαννέα (Τσέλο) Θέμης Βαγενάς, Ζαφειρούλα Χαντή,
Άρης Νιζάμης (Κοντραμπάσο) Αθανασία Χατζή, Σγαρδώνης Ραφαήλ,
Δημήτρης Αντωνιάδης.

Η είσοδος για το κοινό στη συναυλία θα είναι ελεύθερη.


 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

2022 ΚΟΙΝΟΝ ΦΡΕΖΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΠΑΤΖΙΟΥ

Ανθή Μπάτζιου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Καλησπέρα σας

Στην Πράγα, στις 24 Αυγούστου 2022, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ICOM ενέκρινε την πρόταση της Διαρκούς Επιτροπής για τον ορισμό του Μουσείου :
 Ένα μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας που ερευνά, συγκεντρώνει, διατηρεί, ερμηνεύει και εκθέτει την υλική και άυλη κληρονομιά. Ανοιχτά στο κοινό, προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς τα μουσεία ενθαρρύνουν την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα.  Λειτουργούν και επικοινωνούν ηθικά, επαγγελματικά και με τη συμμετοχή των κοινοτήτων, προσφέροντας ποικίλες εμπειρίες για εκπαίδευση, απόλαυση, προβληματισμό και διάχυση γνώσεων.  
Το Μουσείο Βόλου θεωρούμε ότι έχει ήδη από χρόνια μετασχηματιστεί σε ένα φορέα με πολύπλευρη δράση όχι μόνο για την προστασία, την έρευνα, τη μελέτη, την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και τη μετάδοση της γνώσης με εκθέσεις, συνέδρια,εκπαιδευτικά προγράμματα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας προσέφερεστο κοινό ένα καλοκαίρι πλούσιο σε εκδηλώσεις σύγχρονου πολιτισμού και παράδοσης, σε συνδιοργάνωση με επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας, όπως:
• το ΛΕΒ  με έκθεση της κεντητικής εκδοχής της Χάρτας του Ρήγα, και την προβολή τουεκπαιδευτικού έργου του 
• τον Εικαστικό Σύλλογο Βόλου με έκθεση η οποία  θα διαρκέσει ως το τέλος Οκτωβρίου, 
• τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», με θεατρικές παραστάσεις
• την Πρεσβεία της Αυστρίας, το Σωματείο των Φίλων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου και με το Μουσικό σχολείο για τηνπραγματοποίησημουσικών εκδηλώσεων
Σήμερα λίγο πριν από το κλείσιμο των εκδηλώσεων της θερινής περιόδου,η  ΕφΑ Μαγνησίας έχει την τιμή να φιλοξενείστον κήπο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού ΜουσείουΒόλου  σεμια ξεχωριστή και μοναδικήκαλλιτεχνική σύμπραξη, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης βολιώτη μαέστρου, καθηγητή της Ακαδημίας Μουσικής του Βερολίνου, Ερρίκου Φρεζή. Οι επόμενοι ομιλητές θα αναφερθούν αναλυτικότερα στο σπουδαίο έργο τόσο του ίδιου όσο και της Συμφωνικής Ορχήστρας.
Και μόνο η εκφώνηση ενός τέτοιου γεγονότος με τη συμμετοχή ενός συνόλου με τόσο μεγάλο αριθμό εξαίρετων μουσικών και ενός τόσο προβεβλημένου διεθνούς φήμης μαέστρου, προκαλεί δέος. 
Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και ευγνώμονες προς τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων»  για την πρότασή τους να συνδιοργανώσουμε και να φιλοξενήσουμετην εκδήλωση αυτή στο Μουσείο Βόλου, και να προσφέρουμε στους φίλους της μουσικήςμια αξέχαστη εμπειρία.
Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Καλή ακρόαση!


Χαιρετισμός Νίκου Πράντζου,προέδρου του Κοινού των Μαγνήτων

 2022 ΚΟΙΝΟΝ ΦΡΕΖΗΣ ΣΥΝΑΥΛ 9.9.22 ΣΟΦΙΑ χαιρετισμός DSCF1992

Ανάγνωση από την Σοφία Ζαφραντζά-Vermeulen,  γραμματέα του Κοινού των Μαγνήτων

Εκ μέρους του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, σας μεταφέρω τη μεγάλη χαρά μας που μια επιθυμία ετών γίνεται πραγματικότητα με τη σημερινή συναυλία. Με τον Ερρίκο Φρεζή, εκλεκτό μέλος του σωματείου μας και διακεκριμένο μαέστρο με λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, είχαμε συζητήσει για πολλά χρόνια πότε θα μπορούσε να εμφανιστεί στη γενέτειρα του το Βόλο, ώστε και οι συμπολίτες μας να επωφεληθούν από το ταλέντο του, που απολαμβάνουν στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Αυτή η ευχή γίνεται σήμερα πραγματικότητα, καθώς ο Ερρίκος Φρεζής παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Βόλο διευθύνοντας τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες, που αποδέχθηκε την κοινή πρόσκληση του Κοινού των Μαγνητών και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και διέθεσε τον πολύτιμο χρόνο του όχι μόνο για τη σημερινή συναυλία αλλά και για μια σειρά μαθημάτων μουσικής, που προσφέρει αφιλοκερδώς αυτή την περίοδο με πρωτοβουλία του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Η προσφορά του αποτελεί τιμή για την πόλη μας και το σωματείο μας. Ευχόμαστε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και στο μέλλον.
Θέλω τέλος να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Βόλου με την οποία συνδιοργανώνουμε τη σημερινή συναυλία και ιδιαίτερα τη Διευθύντρια του και μέλος του Κοινού των Μαγνήτων Χρύσα Δραντάκη, που έχει αφήσει το στίγμα της στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας καθώς και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου, για την άριστη συνεργασία στην συνδιοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης καθώς και την υποστήριξη της προς το Κοινόν των Μαγνήτων όλα αυτά τα χρόνια.


Νίκος Πράντζος. Παρίσι 9 Σεπτεμβρίου 2022


2022 ΚΟΙΝΟΝ ΦΡΕΖΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΧΡΥΣΑ

Χρύσα Δραντάκη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου


 2022 ΚΟΙΝΟΝ ΦΡΕΖΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΙΜΑΙΟΣ

Ανδρέας Μιμαίος, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου


 

ΕΝΑΡΞΗ  ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

2022 ΚΟΙΝΟΝ ΦΡΕΖΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Ερρίκος Φρεζής, μαέστρος

 

2022 ΚΟΙΝΟΝ ΦΡΕΖΗΣ ΣΥΝΑΥΛ 9.9.22 ΕΡΡΙΚΟΣ μαέστρος διευθύνει την ορχήστρα DSCF2036

Ο μαέστρος Ερρίκος Φρεζής διευθύνει την Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου


 

ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ


 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου στο Αθανασάκειο Μουσείο
Υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης Βολιώτη μαέστρου Ερρίκου Φρεζή
Δημοσιεύθηκε 06/09/2022

Με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου στις 9 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στον κήπο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, στο φως του φεγγαριού, θα κορυφωθούν οι ανοικτές για κοινό και σπουδαστές μουσικές δράσεις που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στο πλαίσιο της Εβδομάδας Συμφωνικής Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο από τις 2 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2022. Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο διεθνούς φήμης Βολιώτης μαέστρος Ερρίκος Φρεζής, καθηγητής της Ακαδημίας Μουσικής του Βερολίνου και μέλος του «Κοινού των Μαγνήτων».

Οι μουσικές δράσεις εκτός της συναυλίας περιλαμβάνουν «Εργαστήρια Ερμηνείας» που θα πραγματοποιούνται για μια εβδομάδα, από Παρασκευή 2 έως Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, το πρωί από τις 10.30 έως 13.30 και το απόγευμα από 4.30 έως 7.30 και όπως δηλώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου Ανδρέας Μιμαίος θα προσφέρουν τη μοναδική και σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς τις πρόβες καθώς και την προετοιμασία του εργαστηρίου ερμηνείας της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της συναυλίας το κοινό μπορεί να έρθει σε επαφή με τον μαέστρο, ο οποίος για πρώτη φορά θα παρουσιάσει τη δουλειά του στην πόλη του Βόλου εξηγώντας τα μουσικά κομμάτια αλλά και τον τρόπο που δουλεύει πάνω σε αυτά, γνωρίζοντας και συμμετέχοντας σε αυτό που ονομάζεται «Ορχηστρική Μουσική». Η συμμετοχή είναι δωρεάν με την υποχρέωση δήλωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με των προσωπικών του στοιχείων : ονόματος, επιθέτου, τηλεφώνου, ηλεκτρονικής διεύθυνσης (email).
Με την Συμφωνική Ορχήστρα θα συμπράξει η προσκεκλημένη σολίστ: Irina Loskova (τσέμπαλο), καθώς και οι σολίστ – καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου: Απόστολος Μητράς (Βιολί) και Κίρα Σαπλαχίδου (Φλάουτο).

Τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου αποτελούν οι: (Φλάουτο) Ελευθερία Φραγκουδάκη, Αντωνοπούλου Ζωή, Δημητρίου, Δήμητρα, Γιαννακοπούλου Ζωή (Όμποε) Μαρία Τακτικού (Κλαρινέτο), Αθανάσιος Γατής (Φαγκότο) Δημήτρης Θεοδωρακάκης (Τρομπέτα), Κωνσταντίνος Γράβος, Δημήτρης Παππάς (Σαξόφωνο) Κωνσταντίνος, Ράπτης (κλασική κιθάρα) Αργύρης Μπατσκίνης, Μαρία Ζουμπέκη, (Ηλεκτρική κιθάρα) Δημήτρης Νάσσιος (Ηλεκτρικό Μπάσο) Βαγγέλης Κουκουσέλης (Μαντολίνο) Ανέστης Λουλούδης , Ελένη Κοντοβά (Κρουστά) Βαγγέλης Μπακάλης, Νικος Χρονόπουλος, Γεωργία Τσούτσουρα, Γιώργος Τασούδης, Χρήστος Κάτσας, Γιώργος Κερασιώτης (Άρπα/Πιάνο) Παναγιώτης Γαλανόπουλος (Τσέμπαλο) Ανίτα Λεφάκη (Βιολί 1) Απόστολος Μητράς, Αμαριλλύς Λιάλιου, Θεοφανώ Μπατσκίνη, Εμμανουήλ Μελετιάδης, Μυρτώ Γκέκου (Βιολί 2) Άντζελα Μπατίστα,
Ασημίνα Χατζηαγγελάκη, Μαντώ Αναστασίου, Χρυσάνθη Παπαπέτρου, Δημήτρης Γεωργίου, Βασιλική Σακελλιάδη (Βιόλα) Σπύρος Τάκας, Παναγιώτα Μαυρογιαννέα (Τσέλο) Θέμης Βαγενάς, Ζαφειρούλα Χαντή, Άρης Νιζάμης (Κοντραμπάσο) Αθανασία Χατζή, Σγαρδώνης Ραφαήλ, Δημήτρης Αντωνιάδης.

Η είσοδος για το κοινό στη συναυλία θα είναι ελεύθερη.


Ερρίκος Φρεζής: «Η τέχνη δεν θέλει υπηρέτες, θέλει δημιουργούς...»

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 4.9.2922

Ο Βολιώτης διεθνούς φήμης μαέστρος μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την αξία της τέχνης και τη μοναδικότητα της μουσικής

Χαρά, τιμή και κυρίως ευχαρίστηση θα έχει το φιλόμουσο κοινό του Βόλου να απολαύσει τη συναυλία, που θα δοθεί από τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου στο φως του φεγγαριού υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης Βολιώτη μαέστρου Ερρίκου Φρεζή. Η συναυλία, που θα δοθεί την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στον κήπο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στο πλαίσιο της Εβδομάδας Συμφωνικής Μουσικής, που διοργανώνεται στον Βόλο έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Από το Βερολίνο, όπου ζει και εργάζεται, ο Ερρίκος Φρεζής έμπλεος συνεργασιών και συναυλιών μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για όσα προσδιορίζουν τη μοναδικότητα της σχέσης του ανθρώπου με τη μουσική, του δημιουργού με την τέχνη, για τα σχέδια και τα όνειρά του, τις απόψεις και τη γενέτειρα πόλη, τον Βόλο.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η παρουσία σας στον Βόλο και η σύμπραξη με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου αποτελεί αναμφίβολα υψίστη τιμή για την πόλη... Για εσάς τι ακριβώς σηματοδοτεί;

Η ιδέα ότι θα μπορέσω να προσφέρω κάτι στην πόλη μου αποτελεί για μένα μεγάλη χαρά. Οι μεγάλες προσπάθειες των εδώ φορέων να υποστηρίξουν τον πολιτισμό είναι ηρωικές στις δύσκολες αυτές ημέρες. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά, που μπορώ να συμμετάσχω ως ένα μέρος των προσπαθειών αυτών.

Η πραγματοποίηση ανοιχτών ακροάσεων της προετοιμασίας αποτελεί εξαιρετική πρωτοβουλία. Πιστεύετε στην αμεσότητα του ακροατή και του δημιουργού;

Η δημιουργία είναι πράξη επικοινωνίας. Κανένας δεν δημιουργεί για τον εαυτό του. Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει δυνατή η επικοινωνία σε έναν κόσμο, που έχει κανείς χιλιάδες ακούσματα, πολλά είδη και κατευθύνσεις. Ποια μουσική άκουγε το κοινό την εποχή του Μότσαρτ στη Βιέννη; Πόσα άλλα είδη εκτός του τοπικού ήξερε; Η λεγομένη κλασική εποχή είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο μεγάλης αξίας, αλλά σχετικά σύντομης διάρκειας. Πώς θα μπορέσει κανείς να αγαπήσει μία μουσική, εάν δεν έχει συναισθηματικά βιώματα με αυτή; Για τον λόγο αυτό ανοίγουμε τις πρόβες για να μπορέσει να δει όποιος ενδιαφέρεται τικάνουμε, πώς προετοιμάζουμε τη συναυλία, πώς «χτίζουμε» την εκτέλεση. Και βέβαια θα είμαι σε άμεση επαφή με το κοινό που θα έρθει, για να μπορέσω να εξηγήσω όσα θα είναι απαραίτητα.

Τι θεωρείτε υπέρτατη αρετή σε έναν καλλιτέχνη, σε εκείνον που υπηρετεί την τέχνη, κάθε μορφή τέχνης: Πιστεύετε ότι η τέχνη πλάθει και ανυψώνει πρώτα τον δημιουργό και στη συνέχεια τον δέκτη - ακροατή ή θεατή κατά περίπτωση;

Μιλώντας για τις αρετές ενός καλλιτέχνη σκέπτομαι πάντα τον μεγάλο φωτοδότη και οδηγό Δημήτρη Μητρόπουλο (τον μεγάλο μας μαέστρο και συνθέτη). Με πόσο σκληρή δουλειά, πόση αγάπη για τον άνθρωπο, πόση μετριοφροσύνη, πόση προοδευτικότητα και γενναιοδωρία έζησε. Κανείς δεν υπηρετεί την τέχνη κι όποιος το λέει δεν κάνει τέχνη. Η τέχνη δεν θέλει υπηρέτες, θέλει δημιουργούς και αναδημιουργούς. Το όραμα ενός δημιουργού στενογραφείται στο λεγόμενο έργο. Αλλά χωρίς τη δυνατότητα να το καταλάβει είναι ο καθένας σαν ένας πίθηκος, που κρατά ένα βιβλίο και δεν τον ενδιαφέρει εάν είναι ο τηλεφωνικός κατάλογος ή το Συμπόσιο του Πλάτωνα, διότι δεν ξέρει να διαφοροποιήσει. Κατά τ γνώμη μου η τέχνη είναι ένα μέσον, που δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσει κανείς κόσμους εκστατικούς. Παραμένει όμως δυνατότητα, οι ελάχιστοι ίσως θα γνωρίσουν πράγματι τους κόσμους αυτούς. Αλλά αξίζει το ταξίδι.

Γιατί η μουσική λειτουργεί κατά τη γνώμη σας ως βάση και βασικό στοιχείο συνοδό σε κάθε στιγμή του ανθρώπου; Φαντάζεστε εν ολίγοις τη ζωή χωρίς νότες και ήχους, μελωδίες και μουσικές;

Εάν η μουσική παίζει τέτοιον ρόλο στη ζωή του ανθρώπου, είναι θέμα φυλογενετικό. Ετσι είναι άνθρωπος. Η μουσική, άσχετα με την κατεύθυνση, είναι στην ανθρώπινη φύση. Η φαντασία μπορεί να δημιουργήσει υποθετικούς κόσμους. Χωρίς μουσική, χωρίς ήλιο, χωρίς έρωτα, χωρίς ομορφιά. Ποιος θέλει όμως να φαντάζεται τέτοιους εφιάλτες; Το ότι η μουσική ανήκει στη φύση του ανθρώπου αποδεικνύεται από το ότι δεν υπάρχει πραγματικά εξήγηση. Απλά είναι έτσι, όπως έχουμε ένα κεφάλι, δύο πόδια και μια καρδιά, που όταν σταματά είμαστε νεκροί.

Πώς εισήλθατε στον χώρο της μουσικής, τι σας οδήγησε στη μαγεία της;

Ο λόγος που ξεκίνησα μουσική είναι καθαρά συμβατικός, όπως το να μαθαίνει κανείς γαλλικά κι αγγλικά. Αλλά την πόρτα στον κόσμο της μουσικής μου την άνοιξε ένας άνθρωπος, που μου μετέδωσε την ΑΓΑΠΗ για τη μουσική, τον ήχο, την έκφραση μέσω του ήχου, η τότε δασκάλα μου στο πιάνο, η Μαίρη Μουρτζοπούλου. Χωρίς αυτή δεν νομίζω ότι θα ακολουθούσα τον δρόμο της μουσικής.

Πιστεύετε στη δύναμη του ταλέντου ή στη δυναμική της πειθαρχίας και στην πίστη σε στόχους;

Το ταλέντο είναι ένα απαραίτητο βάρος που δημιουργεί φαντασιώσεις και εγωισμούς. Μόνο με την πειθαρχία θα μπορέσει το δώρο αυτό της φύσης να φέρει καρπούς και να εκπληρώσει θετικά τις υποσχέσεις που δίνει. Βοηθά πολύ το να θυμούμαστε, το ότι ναι μεν έχουμε ταλέντο, πράγμα που μας ξεχωρίζει από άλλα άτομα, αλλά ποιοι είμαστε μπροστά στους μεγάλους; Οσο για την πίστη σε στόχους, ναι, να πιστεύουμε σε στόχους, αλλά να ξέρουμε ότι είναι μόνο ο λόγος για να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι το οποίο θα καταλήξει με εγγύηση κάπου αλλού από τον αρχικό στόχο.

Ποιον ρόλο έπαιξε η οικογένεια και ποιον συνεχίζει να παίζει στην εξέλιξη ενός καλλιτέχνη ο κοινωνικός και προσωπικός περίγυρος;

Η οικογένεια, η κοινωνία και οι φίλοι παίζουν έναν μεγάλο ρόλο, διότι δίνουν μία σιγουριά, υποστήριξη, καλοπροαίρετη κριτική (πράγμα δύσκολο να βρει κανείς ως καλλιτέχνης) και προσφέρουν εμπιστευτικό διάλογο σε προσωπικό τομέα. Αλλά ο ρόλος τους στην τέχνη καθ’ εαυτή είναι ελάχιστος. Παρ’ όλα αυτά, να μην υποτιμά κανείς τον ρόλο αυτό, είναι πολύ σημαντικός, διότι στηρίζει τον καλλιτέχνη.

Θεωρείτε την εξέλιξή σας αποτέλεσμα προσωπικής εργασίας και σωστού προγραμματισμού; Ο παράγοντας τύχη έχει θέση στην περίπτωσή σας;

Με την εργασία, το ταλέντο, τον προγραμματισμό κλπ. Εχει ή δημιουργεί κανείς προϋποθέσεις. Το εάν και κατά πόσον οι δυναμικές αυτές θα μπορέσουν να γίνουν και πραγματικότητα είναι καθαρά θέμα τύχης. Αυτό ισχύει για όλους. Αλλά για να υπογραμμίσω: Το δυναμικό αυτό, οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να υπάρχουν. Δεν υπάρχει «τύχη», που να μπορεί να με απαλλάξει από τη σκληρή εργασία και μελέτη.

Είστε ένας πολίτης του κόσμου, ένας καλλιτέχνης διεθνούς αναγνώρισης... Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα θεωρείτε ότι χωρά στα σχέδιά σας;

Ομολογώ ότι δεν έχω σχέδια για την Ελλάδα, παρά αντιδρώ (και βέβαια πάντα θετικά) σε κάθε πρόσκληση. Οπως και δεν πηγαίνω να χτυπάω πόρτες και να παρακαλώ, είμαι όμως διαθέσιμος να προσφέρω ό,τι μπορώ.

Κι ο Βόλος, η πόλη που γεννηθήκατε, θεωρείτε ότι μπορεί να τύχει της συνέχισης της συνεργασίας μαζί σας ;

Θα ήταν μεγάλη μου χαρά. Με τα άτομα με τα οποία συνεργαστήκαμε με αυτή την ευκαιρία με δένει μια βαθιά εκτίμηση του έργου τους, αλλά και των προσώπων τους. Είναι πολύ πιο εύκολο σε μία χώρα όπως η Γερμανία να μπορέσει κανείς να πραγματοποιήσει κάτι. Και η ελληνική νοοτροπία δεν είναι πάντα ταυτόσημη με πνεύμα συνεργασίας. Παρ’ όλα αυτά εργάζονται στον Βόλο άτομα πολύ αξιόλογα και με τις καλύτερες προθέσεις, ενάντια σε μεγάλα προβλήματα και αντιξοότητες, αντί να κάνουν μια ζωή πιο «άνετη». Για τους ανθρώπους αυτούς, για αυτό που θέλουν να προσφέρουν θα είμαι πάντα στο πλάι τους.


 Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Η συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Βόλου , ο Δοεπαπ Δηπεθε, το Κοινόν των Μαγνήτων, και το Αθανασακειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βολου προσέφεραν μια εκστασιακή μουσική πανδαισία. Ο «Βερολινέζος» μαέστρος Ερρίκος Φρεζης τίμησε και πλούτισε τη βραδιά και την γενέτειρα του . Το «χαμόγελο της Τζοκόντα» θα φωτίζει πάντα το πρόσωπο της αισιοδοξίας.
Απόστολος Παντσάς- Ιατρός 7.9.2022

 

 

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr