Μήνυμα Ομότιμου Καθηγητή Απόστολου Δ. Παναγιώτου, μέλους του Κοινού των Μαγνήτων, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

perivallon 2

5 Ιουνίου 2021

Το μέλλον για τη σωτηρία του πλανήτη Γη

Η Ενεργειακή Κρίση το 1973 ανάγκασε την ανθρωπότητα να αναθεωρήσει τη χρήση – καλύτερα θα έλεγα την κατάχρηση – της ενέργειας που έκανε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, θεωρώντας την φτηνή και άφθονη... Βρέθηκε ‘‘προ απροόπτου’’ και τελείως απροετοίμαστη να την αντιμετωπίσει.

Με αυτό ως έναυσμα θα έπρεπε να αναθεωρήσει άμεσα και εκ βάθρων την παραγωγή και κατανάλωση της ενέργειας και να υιοθετήσει τη χρήση ‘‘Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας’’, οι οποίες δεν βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο και άνθρακας. Δυστυχώς δεν το έπραξε, αλλά συνέχισε και ακομη στράφηκε και σε άλλες επικίνδυνες και ρυπογόνες μορφές, όπως η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα, σχεδόν 50 χρόνια μετά, να αντιμετωπίζουμε την μεγαλύτερη και σοβαρότερη απειλή του πλανήτη, την Ενεργειακή Ρύπανση και την Κλιματική Αλλαγή (Κρίση).

Είναι πλέον εμφανείς σε παγκόσμια κλίμακα οι συχνότατες καταστροφικές επιπτώσεις της αρχής της κλιματικής αλλαγής: ακραία καιρικά φαινόμενα, τυφώνες, πλημμύρες, φωτιές, ξηρασία, αύξηση της στάθμης θαλασσών, κ.λ.π.. Η ενδεχόμενη αυξανόμενη συχνότητα και έντασή τους θα πυροδοτήσει λιμούς και μετακινήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων και τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

Σήμερα η ανθρωπότητα, αρκετά ευαισθητοποιημένοι πια, προσπαθεί να διατηρήσει οικολογικές παραμέτρους, όπως τα αέρια του θερμοκηπίου που δημιουργούνται κατά την παραγωγή και χρήση της ενέργειας, κάτω από το καταστροφικό και μη αναστρέψιμο επίπεδο, καθώς και την πάσης φύσεως προστασία και αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος (ανακύκλωση, αναδάσοση,…).

Για να καρποφορήσουν οι προσπάθειες αυτές και να συνεχιστούν αμείωτες στις επερχόμενες γενεές θα πρέπει να στραφούμε στα παιδιά νεαρής ηλικίας, μέσω σχολικής εκπαίδευσης και γονεϊκής προτροπής. Τα παιδιά, μην έχοντας ακόμα τις ‘‘κακές’’ συνήθειες και αντιλήψεις, που διαμόρφωσε στους μεγάλους η άγνοια και η περασμένη πια εποχή της ενεργειακής ασυδοσίας, μπορούν να δεχθούν και να αφομοιώσουν πιο εύκολα τις νέες ιδέες που επιβάλλουν οι σημερινές ενεργειακές και περιβαλλοντικές κρίσιμες καταστάσεις. Έτσι με τη σειρά τους, τα παιδιά θα γίνουν οι φορείς και οι συντελεστές μιας ‘‘αλλαγής νοοτροπίας’’, ακόμη και των γονέων τους, παρακινώντας τους να προσαρμοστούν στην τωρινή ενεργειακή και περιβαλλοντική πραγματικότητα.

05-06-2021
Apostolos D. Panagiotou, Professor Emeritus of Physics, University of Athens, Department of Physics, Nuclear & Particle Physics Section

Συγγραφέας του βιβλίου "ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Προστασία ή Καταστροφή του Περιβάλλοντος". Ειδική έκδοση για Διδάσκοντες, Μαθητές και Γονείς από το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Αθήνα 2017.
Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο με υλικό εκπαιδευτικό-μορφωτικό που απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικότερα σε μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και μαθητές Γυμνασίου.