Ο Νίκος Αλεξίου διαφυλάττει την ιστορική μνήμη στις ΗΠΑ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, 1 Φεβρουαρίου 2021

1612184839865913383

Ο Νίκος Αλεξίου διοργανώνει μεγάλη έκθεση για το Ολοκαύτωμα, η οποία εγκαινιάζεται διαδικτυακά

Προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία, ο Βολιώτης πανεπιστημιακός και διανοούμενος Νίκος Αλεξίου, αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στην μητρόπολη των τεχνών, τη Νέα Υόρκη, όπου διοργανώνει έκθεση με επίκεντρο μια από τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες. Με αφορμή την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, εγκαινιάζεται διαδικτυακά, με πρωτοβουλία του Βολιώτη πανεπιστημιακού, έκθεση φωτογραφικών έργων διάσημου δημιουργού, του Vincent Giordano, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η έκθεση εγκαινιάζεται διαδικτυακά στις 5 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης, μεσάνυχτα για την Ελλάδα, και θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν διαδικτυακά οι απανταχού Ελληνες. Τίτλος της έκθεσης είναι «Romaniote Memories, a Jewish Journey From Ioannina, Greece, to Manhattan: Photos by Vincent Giordano».

Η έκθεση εξετάζει μια από τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες, με έντονη παρουσία στη Νέα Υόρκη, εκείνη των Ρωμανιωτών Εβραίων, κοινότητας που δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στα Ιωάννινα. Χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας, πολιτειακοί παράγοντες, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών, καθώς επίσης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο New Queens College της Νέας Υόρκης, ο Νίκος Αλεξίου, ποιητής, ερευνητής και διανοούμενος, είναι υπεύθυνος μεγάλου ελληνικού πρότζεκτ, που καταγράφει μνήμες του ομογενειακού Ελληνισμού και στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται φωτογραφίες του διάσημου φωτογράφου στη Νέα Υόρκη Vincent Giordano, ο οποίος κατέγραψε φωτογραφικά την πορεία των Ρωμανιωτών Εβραίων.

Παράλληλα, ο Νίκος Αλεξίου είναι διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου του Ομογενειακού Ελληνισμού στη Νέα Υόρκη, όπου έχει συγκεντρώσει πληθώρα προφορικών μαρτυριών Ελλήνων μεταναστών.

Η φιλοσοφία της έκθεσης

Ο διάσημος φωτογράφος Vincent Giordano, γεννημένος στο Μπρούκλιν, επισκέφτηκε κατά το παρελθόν τη συναγωγή Kehila Kedosha Janina στην κάτω ανατολική πλευρά της Νέας Υόρκης. Χτισμένη το 1927, η συναγωγή στεγάζει εκκλησία, που ιδρύθηκε το 1906 από Εβραίους μετανάστες από την πόλη των Ιωαννίνων.

Ο Giordano θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην τεκμηρίωση των εμπειριών αυτού του πληθυσμού, που έχει διατηρήσει στο πέρασμα των αιώνων παραδόσεις που χρονολογούνται από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Η νέα εικονική έκθεση «Romaniote Memories, Εβραϊκό ταξίδι από τα Ιωάννινα, Ελλάδα, στο Μανχάταν: Φωτογραφίες από τον Vincent Giordano», περιλαμβάνει περισσότερες από 100 φωτογραφίες που παρουσιάζονται σε δέκα θεματικές ενότητες, όπως η τέχνη και η αρχιτεκτονική της συναγωγής, θρησκευτικές τελετές και γιορτές. Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης φωτογραφίες από τη διάρκεια διακοπών στα Ιωάννινα, το 2006.

Πάνω από το 80% του εβραϊκού πληθυσμού στην Ελλάδα χάθηκε στο Ολοκαύτωμα, αποδεκατίζοντας τις ιστορικές ρωμανιώτικες κοινότητες της χώρας. Από τους 1.960 Εβραίους, που απελάθηκαν στο Αουσβιτς από τα Ιωάννινα, μόνο 110 επέζησαν τελικά.

Η ρωμανιώτικη γλώσσα, ελληνική διάλεκτος που συνδυάζει λέξεις και φράσεις από εβραϊκά και τουρκικά, κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Από το 2019 μόνο μικρός αριθμός από Εβραίους Ρωμανιώτες, που απομένουν στα Ιωάννινα, μίλησε τη γλώσσα.

Η έκθεση θα είναι προσβάσιμη διαδικτυακά και η παρουσίασή της έρχεται να συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου, την επέτειο της απελευθέρωσης του Αουσβιτς - Μπίρκεναου, που τιμάται σε όλο τον κόσμο.

Η διαδικτυακή υποδοχή έναρξης, που περιλαμβάνει συνομιλία με τον επιμελητή, τους διοργανωτές, τους διακεκριμένους επισκέπτες και τους φίλους, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, στις 00.00 ώρα Ελλάδας και μπορεί ο καθένας να την παρακολουθήσει με την εγγραφή του στο Zoom (Topic Photographs by Vincent GiordanoTime Feb 11, 2021 05:00 P Min Eastern Time (US).

Ο φωτογράφος

Το έργο του Giordano περιλαμβάνεται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Τα πορτρέτα του από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001 βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή της Ιστορικής Εταιρείας της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια της ζωής του ο διάσημος φωτογράφος έλαβε αρκετά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων επτά βραβείων Clio για τη δουλειά του σε τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Ο κορυφαίος φωτογράφος έφυγε από τη ζωή το 2010. Εννέα χρόνια αργότερα, η οικογένειά του έδωσε το αρχείο της δουλειάς του στο Ελληνοαμερικανικό Πρόγραμμα (HAP) στο Queens College. Το πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Κοινωνιολογίας του Κολεγίου Queens Νίκο Αλεξίου και περιλαμβάνει ερευνητική εγκατάσταση, αρχείο, ελληνοαμερικανική βιβλιοθήκη και μουσείο, αποδέχτηκε το υλικό Romaniote στο πλαίσιο της αποστολής του, που είναι η τεκμηρίωση της ελληνοαμερικανικής παρουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφετηρία τη μαζική μετανάστευση από την Ελλάδα στην Αμερική το 1900.

Οι φωτογραφίες του Giordano εκτίθενται σε μόνιμη βάση στο μουσείο HAP και συντηρούνται από τις Ειδικές Συλλογές και Αρχεία της Βιβλιοθήκης Benjamin S. Rosenthal.

Η μεγάλη έκθεση παρουσιάζεται από το ελληνοαμερικανικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τις Ειδικές Συλλογές και Αρχεία του Queens College, τη βιβλιοθήκη Benjamin S. Rosenthal, το Κέντρο Εβραϊκών Σπουδών στο Queens College και τη Διεθνή Ερευνα των Εβραϊκών Μνημείων (ISJM).

Την έκθεση επιμελείται ο Samuel Gruber, πρόεδρος της Διεθνούς Ερευνας των Εβραϊκών Μνημείων και σχεδιάστηκε από την Annie Tummino, επικεφαλής Ειδικών Συλλογών και Αρχείων, στη βιβλιοθήκη Benjamin S. Rosenthal, του Queens College. Η Renee Pappas είναι εκτελεστική παραγωγός της έκθεσης, η οποία έχει λάβει επιστολές υποστήριξης από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Washington, DC, τον Ελληνα Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Βόρειας Αμερικής, την American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) και το Ιδρυμα Fulbright στην Ελλάδα.

Δραστήριος Βολιώτης

Ο Νίκος Αλεξίου αποτελεί πολυδιάστατη προσωπικότητα, που, εκτός από άξιος πρεσβευτής της μαγνησιώτικης κουλτούρας στις ΗΠΑ, είναι διαπρεπής πανεπιστημιακός στο Queens College, ερευνητής και παράλληλα ιδρυτής και διευθυντής του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης του Απόδημου Ελληνισμού στη Νέα Υόρκη.

Οι μαρτυρίες, που συγκεντρώνει από Ελληνες ομογενείς, αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, με όλα σχεδόν τα ΜΜΕ της Αμερικής να αναφέρονται με ενθουσιώδη αφιερώματα στην επίτευξη στόχου ζωής, που εμπνεύστηκε ο ίδιος.

Απαιτήθηκαν έρευνα δέκα και πλέον χρόνων και πολυάριθμες συνεντεύξεις με ομογενείς της Αμερικής πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, προκειμένου να συγκεντρωθούν εκατοντάδες μαρτυρίες. Το πλούσιο υλικό που συγκεντρώθηκε έχει ψηφιοποιηθεί, είναι προσβάσιμο διαδικτυακά στην ιστοσελίδα που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος φοιτητών και ερευνητών από όλο τον κόσμο.

Η πρωτοβουλία να καταγραφούν οι μαρτυρίες δεκάδων Ελλήνων που έφτασαν στην Αμερική, ακολουθώντας το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, έχοντας ως πρώτο σταθμό το νησί Ελις, είναι απότοκο κοινωνικής ευαισθησίας και νοσταλγίας για την πατρίδα. Είναι καρπός «αγάπης για τον ελληνισμό, γιατί έζησα στην Αστόρια, που είναι το σύμβολο της σύγχρονης ελληνικής μετανάστευσης», όπως ανέφερε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Καθηγητής σε κορυφαίο Πανεπιστήμιο

Το Queens College δίνει τα φώτα της γνώσης στους περισσότερους πτυχιούχους εκπαίδευσης, που γίνονται διευθυντές, δάσκαλοι και σύμβουλοι για τα δημόσια σχολεία, από οποιοδήποτε άλλο στη μητροπολιτική περιοχή. Παράλληλα είναι ισχυρή οικονομική δύναμη και ηγέτης στην εκπαίδευση τεχνολογίας.

Οι μαθητές από όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στη Σχολή Μουσικής Aaron Copland. Μεταξύ των αποφοίτων της διάσημης σχολής, περιλαμβάνονται εθνικά αναγνωρισμένοι συνθέτες, μαέστροι και ερμηνευτές που έχουν λάβει περισσότερα από 100 βραβεία Grammy και υποψηφιότητες.

Το Queens College διαθέτει εθνική φήμη για τις τέχνες και τις επιστήμες και τα προεπαγγελματικά του προγράμματα. Με τους πτυχιούχους και τα προπτυχιακά του πτυχία, τα προγράμματα τιμητικών τίτλων και τις ευκαιρίες έρευνας και πρακτικής άσκησης, βοηθά περισσότερους από 20.000 φοιτητές να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους με αμέτρητους τρόπους. Βρίσκεται σε πανέμορφη πανεπιστημιούπολη 80 στρεμμάτων στο Flushing και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία Πανεπιστήμια της Αμερικής.

 

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ