"Ευεργέτες της Μαγνησίας"

Εκτύπωση

 

ekdhlwsi 02 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015, ώρα 20:30

“Το Κοινόν των Μαγνήτων”, το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, διοργανώνει την ετήσια, κεντρική εκδήλωσή του τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου και ώρα 20:30 , στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.

Η φετινή εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στους ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ με ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Κοινού των Μαγνήτων Δημήτριο Παντελοδήμο, ο οποίος έχει διενεργήσει πολυετή έρευνα για το θέμα, η οποία θα εκδοθεί σύντομα σε βιβλίο.

Στην ομιλία, θα θιγούν πτυχές της προσφοράς πολλών ευεργετών που αφορούν το μέγεθος και το είδος των κληροδοτημάτων, την αποτελεσματικότητά τους και την απήχησή τους στις τοπικές κοινωνίες.

Οι δωρεές αφορούν ευαγή ιδρύματα, όπως Γηροκομείο, Ορφανοτροφείο, Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, εκπαιδευτήρια, πολιτιστικά κέντρα (Λύκειο Ελληνίδων, Μουσείο Ζιώγα, Μουσείο του Γλύπτη ΝΙΚΟΛΑ στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας, Ίδρυμα Στρεφτάρη, κ.α.)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Παντελοδήμου, θα αναγνωστούν από την ηθοποιό Μαρία Μαργαρίτη , αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για την αποδοχή δωρεών, την έκφραση ευχαριστιών και την απόδοση τιμών προς τους μεγάλους ευεργέτες του Δήμου Μαρία Σκενδεράνη, Κωστή Γκλαβάνη και Αλέξανδρο Τσιμπούκη. Επίσης θα αναγνωστεί επιστολή Αφών Κυριαζή προς τον Δήμαρχο Νικ. Γεωργιάδη για το κληροδότημα του αδερφού τους Επαμεινώντα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθεί επίσης βραβείο σε αριστούχο μαθητή της Μαγνησίας , που εισήχθη μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, από τον Δημήτρη Ηλιόπουλο , διευθυντή του Κέντρου Συστημικής Βιο-ατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA)

Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με την υψίφωνο Σύλβια Τσιμπανάκου σε ένα μουσικό ταξίδι από την κλασική μουσική στον παγκόσμιο κινηματογράφο και το ελληνικό τραγούδι. Συνοδεύουν στο πιάνο ο Πάνος Γαλανοπούλος και η Ανίτα Λεφάκη. Φλάουτο ο Αντώνης Βούλγαρης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται επίσης με τη στήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

20.30 Έναρξη – Χαιρετισμοί:

2015 nikolaou

Έλσα Νικολάου, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

2015 paparsenos pantelodimos margariti

Αχιλλέας Παπαρσένος, Πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων

Ομιλία

«Ευεργέτες της Μαγνησίας»

2015 pantelodimos

Δημήτριος Παντελοδήμος, ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανάγνωση κειμένων από την ηθοποιό Μαρία Μαργαρίτη

Μουσικό πρόγραμμα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου με την υψίφωνο Σύλβια Τσιμπανάκου σε ένα μουσικό ταξίδι από την κλασική μουσική, στον παγκόσμιο κινηματογράφο και το ελληνικό τραγούδι. Συνοδεύουν στο πιάνο ο Πάνος Γαλανόπουλος και η Ανίτα Λεφάκη. Φλάουτο ο Αντώνης Βούλγαρης.

Απονομή βραβείου, από το Κέντρο Συστημικής Βιο-Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) σε αριστούχο μαθητή από το Νομό Μαγνησίας που εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης . Το βραβείο προσφέρει ο Αν. Καθηγητής Δημήτρης Ηλιόπουλος, Δ/ντής του εν λόγω Κέντρου και μέλος του «Κοινού των Μαγνήτων».

ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Η Μαγνησία γέννησε πολλούς ευεργέτες, η πλειονότητα των οποίων μετανάστευσε και διακρίθηκε στο εξωτερικό. Εκεί δημιούργησαν μεγάλες περιουσίες , χωρίς όμως να ξεχάσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους, προσφέροντας γενναιόδωρα για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Μαγνησίας με την χρηματοδότηση έργων , που αποτελούν σημείο αναφοράς και υπερηφάνειας ακόμη και σήμερα.

Η διάλεξη του καθηγητή Παντελοδήμου βασίζεται σε πολυετή έρευνα του για τη ζωή άνω των 100 ευεργετών από το 1750 μέχρι το 1975, που σύντομα θα εκδοθεί σε βιβλίο.

Το ενδιαφέρον των ευεργετών στρέφεται στην παιδεία, με την ίδρυση σχολείων και την χορήγηση υποτροφιών , στην φιλανθρωπία με την ίδρυση νοσοκομείων, γηροκομείων και ορφανοτροφείων, στη λατρεία με την ανέγερση και συντήρηση εκκλησιών, στον πολιτισμό με την ίδρυση βιβλιοθηκών, αρχαιολογικών μουσείων και πινακοθήκης και σε έργα υποδομής, όπως δρόμοι, δεξαμενές και ηλεκτροφωτισμός.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ «Το Κοινόν των Μαγνήτων»

To «Κοινόν των Μαγνήτων» είναι παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων, με έδρα το Βόλο. Βασικοί σκοποί του είναι η συσπείρωση των απανταχού Μαγνήτων με σημείο αναφοράς τον τόπο καταγωγής τους, η προσφορά στην γενέτειρά τους και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων της Μαγνησίας στον πολιτιστικό, οικονομικό και τουριστικό τομέα. Τα μέλη του, που κατάγονται από τη Μαγνησία, ζουν και εργάζονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού ή έχουν παλιννοστήσει στη γενέτειρά τους.

Με την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στις επιστημονικές, πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις της Μαγνησίας, με τη διοργάνωση συνεδρίων, επιστημονικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας , την παροχή επιστημονικών συμβουλών και τη γνώση καλών πρακτικών από τις χώρες, όπου δραστηριοποιούνται οι απόδημοι Μάγνητες.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου του, το «Κοινόν των Μαγνήτων» αναπτύσσει συντονισμένη δράση κοινωνικής αλληλεγγύης στη Μαγνησία ενισχύοντας ιδρύματα κοινωνικής προστασίας.

Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Μαγνησίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΔΗΜΟΣ

Γεννήθηκε στο Βόλο. Μετά την αποφοίτησή του από το Β’ Γυμνάσιο, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Lyon, στο οποίο δίδαξε επί πενταετία ελληνική γλώσσα και ιστορία στην αρχή της πανεπιστημιακής σταδιοδρομίας του. Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών από το 1976 έως το 2010, δίδαξε μαθήματα Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, διετέλεσε Πρόεδρος Τμήματος και μέλος της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου για πολλά χρόνια και διηύθυνε ευρωπαϊκά προγράμματα «Έρασμος-Σωκράτης».

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, τον Φιλελληνισμό και τον Περιηγητισμό. Έχει δημοσιεύσει 16 μονογραφίες και περισσότερα από 100 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, σε εγκυκλοπαίδειες και σε συλλογικούς τόμους. Στο ενεργητικό του προσγράφονται επίσης δύο ογκώδη λεξικά, Γαλλοελληνικό και Ελληνογαλλικό που θεωρούνται ως τα καλύτερα του είδους.

Διοργάνωσε οκτώ διεθνή επιστημονικά συνέδρια και υπήρξε Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων του Υπουργείου Παιδείας για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (1986-2005), Προϊστάμενος του Τοπικού Ιστορικού Αρχείου Θεσσαλίας (1973-1975) και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (2006-2009).


 

Φωτογραφικό υλικό

Ekdhlwsi 01
Ekdhlwsi 02
Ekdhlwsi 03 0
Ekdhlwsi 03 1
Ekdhlwsi 04
Ekdhlwsi 05
Ekdhlwsi 07
Ekdhlwsi 08
Ekdhlwsi 09 0
Ekdhlwsi 09 1 0
Ekdhlwsi 09 1 1
Ekdhlwsi 10
Ekdhlwsi 11
Ekdhlwsi 12
Ekdhlwsi 13 0
Ekdhlwsi 13 1
Ekdhlwsi 13 2
Ekdhlwsi 13 3
Ekdhlwsi 14
Ekdhlwsi 15
Ekdhlwsi 16
Ekdhlwsi 25
Ekdhlwsi 26

 

Διαβάστε τα δημοσιεύματα

ekdhlwsi 04ekdhlwsi 05ekdhlwsi 06