«ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ»

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ. ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ»

2019 ΚΟΙΝΟΝ ΒΟΤΑΝΑ ΑΦΙΣΑ koinon afisa mail

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ

«ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ  ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ»

ΔΕΥΤΕΡΑ, 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019, ΩΡΑ 20:00

ΑΘΑΝΑΣΑΚΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Η αξιοποίηση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων και φυτών της Μαγνησίας  υπό το φως και των προσφάτων επιστημονικών ερευνων θα αποτελέσει το θέμα της φετεινής κεντρικής εκδήλωσης του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, με έδρα το Βόλο. Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και  με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ—ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο  χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου τη Δευτέρα, 5 Αυγούστου, ώρα 20:00, με είσοδο ελεύθερη.

 Κύριος ομιλητής με θέμα «Ανάπτυξη νέων φαρμάκων από φυτά και βότανα της Μαγνησίας» θα είναι ο Δρ Δημητρης Ηλιοπουλος, ιδρυτής των εταιριών βιοτεχνολογίας, Athos Therapeutics Inc και Attica Sciences, και της εταιρείας ιατρικής τεχνητής νοημοσύνης MedicusData, αντιπρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων.

Τον κεντρικό ομιλητή θα πλαισιώσουν ο Δρ Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών -Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα αναπτύξει το θέμα «χτίζοντας την προσωπική διατροφή με ροφήματα από ενδημικά φαρμακευτικά φυτά» και η Βάσια Καρκαγιάννη–Καραμπελιά,  αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, που θα μιλήσει για την «αναγνώριση του ρόλου του Ιπποκράτη και των μεθόδων της θεραπείας με βότανα».

Στη διαρκεια της εκδηλωσης θα τιμηθει ο Χαραλαμπος Τσιμας, αποδημος ευεργετης της Μαγνησίας και θα βραβευθεί η  Σοφια Τσιροπούλου, φοιτήτρια της Ιατρικής Σχόλης Αθηνών

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΟΜΙΛΙΩΝ

* Το ενδιαφέρον της Βάσιας Καρκαγιάννη Καραμπελιά - ως ιστορικού τέχνης
και πολιτισμού - για τον Ιπποκράτη και τις θεραπείες με βότανα -
προέρχεται από την μεγάλη εντύπωση που της προκάλεσε η σταθερή παρουσία του στην Ευρωπαϊκή εικονογραφία και τις πλαστικές τέχνες από την
αρχαιότητα ως σήμερα. Από τότε πληθώρα συγγραμμάτων αφιερώνονται στον Ιπποκράτη και στη σημασία της δια των βοτάνων ίασης, στις μέρες μας πολλαπλασιάζονται.

Το γεγονός ότι η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο και στο
Πήλιο, υπό την "σκιά" του Κένταυρου Χείρωνα που θεωρείται ως ο κατ´ εξοχήν
"διδάσκαλος" της κατά τον Ασκληπιό ιατρικής λόγω των γνώσεών του για τα βότανα και την ίαση, την οδήγησε και στο ενδιαφέρον της για τα 3.000
περίπου βότανα και θεραπευτικά φυτά της περιοχής μας, θεωρώντας απαραίτητη την αξιοποίησή τους τόσο στον επιστημονικό τομέα όσο και στο οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο.

* Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι χημικά μόρια που καταστέλλουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι βλαβερές για την υγεία του ανθρώπου. Η υπεροχή ελεύθερων ριζών σε σχέση με τα αντιοξειδωτικά του οργανισμού σχετίζονται με ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Ο Δρ Δημήτρης Κουρέτας θα παρουσιάσει τα τρόφιμα και τα ροφήματα με την μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και επίσης τις συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών σε βότανα της περιοχής μας. Επίσης θα παρουσιάσει την πρώτη φορητή συσκευή που μετράει αντιοξειδωτικά επίπεδα στους ανθρώπους μόνο με μια σταγόνα αίματος.

* Ο Δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος θα περιγράψει την διαδικασία που χρειάζεται ένα φάρμακο να μελετηθεί σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο, πριν γίνει διαθέσιμο στους ασθενείς. Επίσης θα αναφέρει νέα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν οτι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που υπάρχουν στο ελαιόλαδο αλλά και σε φυτά του Πηλίου έχουν πιθανή θεραπευτική δράση σε αυτοάνοσα νοσήματα και σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για τον τομέα των φαρμακευτικών φυτών της Μαγνησίας, που  μπορούν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες, νέες επενδύσεις και θέσεις  εργασίας και στην προβολή της Μαγνησίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον Χαράλαμπο Τσιμά, ευεργέτη της Μαγνησίας

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα τιμηθεί ο συμπολίτης μας Χαράλαμπος Τσιμάς, εξέχων απόδημος της Μαγνησίας και σημαντικός ευεργέτης της περιοχής μας, σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του στη γενέτειρα του.

Το φιλανθρωπικό του έργο περιλαμβάνει δωρεές στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομίο Βόλου, στο Γηροκομείο Καναλίων, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και στις Ειδικές Δύναμης Μαγνησίας, την χρηματοδότηση προτομών προσωπικοτήτων, την ανέγερση βιβλιοθήκης και παιδικής χαράς στη Μηλίνα, καθώς και χρηματικές ενισχύσεις στην Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π. Μαγνησίας, στην αποπεράτωση ιερού Ναού στη Δράκεια και σε διάφορα σωματεία, ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες.

 

Απονομή βραβείου «Μαρία Ζουπανιώτη"

Θα απονεμηθεί επίσης από τον αντιπρόεδρο  του Κοινού των Μαγνήτων Καθηγητή Δημήτρη Ηλιόπουλο, βραβείο στην Σοφία Τσιροπούλου, που εισήχθη πέρυσι μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό πρόσβασης 19.340 μόρια.

Το βραβείο αυτό απονέμεται για  έβδομο  συνεχές έτος σε αριστούχο μαθητή του Ν. Μαγνησίας, από τον κ. Δημήτρη Ηλιόπουλο συνοδευόμενο με ένα συμβολικό χρηματικό ποσό. Η βραβευμένη φοιτήτρια θα έχει τη δυνατότητα να μετεκπαιδευθεί σε κλινικά και ερευνητικά κέντρα στην Αμερική, όταν ολοκληρώσει τις ιατρικές σπουδές της στην Ελλάδα.

Το βραβείο αφιερώνεται στη μνήμη της Μαρίας Ζουπανιώτη, συζύγου του πρώην προέδρου του Κοινού των Μαγνήτων Απόστολου Ζουπανιώτη.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Δημήτρης  Ηλιόπουλος είναι ιδρυτής και πρόεδρος δυο φαρμακευτικών εταιριών, της AthosTherapeuticsInc., με έδρα τις ΗΠΑ και την AtticaSciences, με έδρα την Ελλάδα. Η ΑthosTherapeutics αναπτύσσει νέες θεραπείες για την ελκώδη κολίτιδα και την νόσο του Κρονς, ενώ η AtticaSciences αναπτύσσει νέα φάρμακα που προέρχονται απο βότανα και φυτά της Ελλάδος. Επίσης, είναι ιδρυτής της εταιρίας Medicus Data, η οποία αναπτύσσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την οργάνωση ιατρικών δεδομένων των ασθενών.

 Έχει διατελέσει Διευθυντής του Κέντρου Συστημικής Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου UCLA, καθώς επίσης Αν. Καθηγητής Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του UCLA και Επικ. Καθηγητής Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Harvard.

 Διαθέτει  επίσης, MBA από το School of Management του πανεπιστημίου UCLA, πτυχίο στα μαθηματικά οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Stanford  και πτυχίο στην τεχνητή νοημοσύνη από το ΜΙΤ της Βοστώνης. Έχει βραβευτεί από το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας, την Αμερικανική Αντικαρκινική Ένωση και την Αμερικανική Γαντρεντρελογική Εταιρία για την πρωτοποριακή μεθοδολογία, που ανέπτυξε,  με την οποία κατάφερε να επιταχύνει τη διαδικασία ανακάλυψης νέων φαρμάκων. Έχει δημοσιεύσει 150 ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με περισσότερες από 15,000 αναφορές. Ο Δρ. Ηλιόπουλος ενδιαφέρεται να εφαρμόσει την μεθοδολογία του ώστε να αναπτυχθούν νέα φάρμακα προερχόμενα από φυτά και βότανα της Μαγνησίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΕΤΑΣ

Ο Δημήτρης  Κουρέτας σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 180 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά και πάνω απο 6000 αναφορές (citations). Ήταν εμπειρογνώμονας στην ΕΕ στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘Food for life’ για την περίοδο 2007-2013 και στην περίοδο 2014-2020. Είναι ιδρυτής της νεοφυούς εταιρείας spin-off FoodOxys , η οποία έχει αντικείμενο την λειτουργική διατροφή. Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και φέτος εξελέγη μέλος στην Παγκόσμια Ακαδημία Επιστημών (World Acedemy of Sciences) . Απο το 2018 είναι μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν για την διαχείριση των χημικών κρίσεων.

ΒΑΣΙΑ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ

Η Βάσια Καρκαγιάννη Καραμπελιά γεννήθηκε στο Βόλο και έκανε πανεπιστημιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Τέχνης και Αρχαιολογίας της Σορβόννης. Δίδαξε Ιστορία της Ελληνικής Τέχνης στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης (Πανεπιστήμιο Paris IV) και έκανε σεμινάρια για τον Ελληνικό Διαφωτισμό στη Σχολή Ανωτέρων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales) στο Παρίσι. Η έρευνα της αφορά κυρίως την Μοντέρνα και Σύγχρονη Τέχνη, καθώς και την Τέχνη και τον Πολιτισμό της Ελλάδας κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Έχει διοργανώσει πολλές εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών (π.χ. Φασσιανό, Κεσανλή, Φιλόλαο, Τσόχλη, κ.α.), έχει συνεργαστεί με περιοδικά και εφημερίδες για θέματα Τέχνης (π.χ. ΑΝΤΙ, Το Βήμα, Καθημερινή, κ.α.) και συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος διαφόρων συλλόγων (π.χ. της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτικών, της Ένωσης Γαλλόφωνων Νεοελληνιστών κ.α. ) και Πρόεδρος του συλλόγου Logos A στο Παρίσι για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ

To Κοινόν των Μαγνήτων, είναι παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων με έδρα το Βόλο. Βασικοί σκοποί του είναι η συσπείρωση των απανταχού Μαγνήτων με σημείο αναφοράς τον τόπο καταγωγής τους και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων της Μαγνησίας στον πολιτιστικό, οικονομικό και τουριστικό τομέα. Τα μέλη του, που κατάγονται από τη Μαγνησία, ζουν και εργάζονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού ή έχουν παλιννοστήσει στη γενέτειρά τους.

Με την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών το «Κοινόν των Μαγνήτων» συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στις επιστημονικές, πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις της Μαγνησίας, με τη διοργάνωση συνεδρίων, επιστημονικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την παροχή επιστημονικών συμβουλών και τη γνώση καλών πρακτικών από τις χώρες, όπου δραστηριοποιούνται οι απόδημοι Μάγνητες.

Το σωματείο αναπτύσσει επίσης δράση κοινωνικής αλληλεγγύης ενισχύοντας ιδρύματα κοινωνικής προστασίας στη Μαγνησία.

Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Μαγνησίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο www.koinonmagniton.com

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

2019 ΒΟΤΑΝΑ ΠΡΑΝΤΖΟΣ 5.8.19 DSCF8684

Νίκος Πράντζος, Πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων

 2019 BOTANA MPATZIOY 5.8.19 DSCF8688

Ανθή Μπάτζιου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Αγαπητές κυρίες και κύριοι,

Με χαρά σας καλοσωρίζουμε στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση του Κοινού των Μαγνήτων στο φιλόξενο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.
Το θέμα των συναντήσεων κάθε φορά προβάλλει ένα ξεχωριστό τομέα δραστηριότητας που αφορά τη Μαγνησία και τους διακεκριμένους Μαγνησιώτες επιστήμονες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και ταυτόχρονα τιμά την εκπαιδευτική πρόοδο καθώς και την κορυφαία κοινωνική δράση προσωπικοτήτων όπως ο τιμώμενος σήμερα ευεργέτης Χαράλαμπος Τσιμάς.
Το θέμα της σημερινής συνάντησης προκαλεί ευρέως το ενδιαφέρον καθώς αφορά τη διατροφή και την υγεία, τομείς που αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη όλων των λοιπών δραστηριοτήτων.
Από αρχαιολογικής πλευράς, για τις περιόδους πριν από την εμφάνιση των γραπτών κειμένων, κατά τη Νεολιθική εποχή και την εποχή του Χαλκού ως τα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ. η χρήση των φυτών στην διατροφή διαπιστώνεται μόνο από την ύπαρξη απανθρακωμένων καρπών και των μέσων-εργαλείων για την επεξεργασία τους.
Η γνώση και η χρήση πολυάριθμων φυτών επιβεβαιώνεται ρητά από τα σωζόμενα κείμενα της αρχαιότητας . Τα παλαιότερα από αυτά είναι οι πήλινες πινακίδες της Γραμμικής Γραφής Α, του 15ου αι. π.Χ. στη Μινωική Κρήτη που καταγράφουν δοσοληψίες ή αποθήκευση προϊόντων. Σε μια από αυτές αναγράφονται ο σίτος, η κριθή, τα σύκα, ο οίνος. Οι πήλινες πινακίδες της Γραμμικής γραφής Β, που χρονολογούνται στον 14- 13 αι. π.Χ. απέδειξαν μετά από την αποκρυπτογράφησή τους το 1953 από τους M.Ventris –J.Chadwick ότι η μυκηναϊκή ελληνική αποτελεί μια πρώιμη μορφή ελληνικής γλώσσας, η οποία μιλιόταν και γραφόταν στο χώρο του Αιγαίου πεντακόσια ως εξακόσια χρόνια πριν από την εποχή του Ομήρου. Και σε αυτές τις πινακίδες αναγνωρίζονται φυτά όπως ο σίτος, η κριθή, η ελιά, ο κρόκος, το κύπειρον, το φασκόμηλο, το ρόδι. Πινακίδες αναφέρουν καρυκεύματα όπως ο μάραθος, το κύμινο, το σουσάμι, κόκκινη ζαφορά. Φυσικά όλοι θυμόμαστε τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων από τον Όμηρο.
Επτακόσια χρόνια αργότερα από τις μυκηναϊκές πινακίδες, ο φυτικός κόσμος είναι παρών στο αγροτικό ημερολόγιο του Ησιόδου «Έργα και Ημέραι» και πολλές πραγματείες της Ιπποκρατικής Συλλογής απαριθμούν φαρμακευτικά φυτά κατά δεκάδες. Πατέρας της σύγχρονης βοτανολογίας θεωρείται ο Θεόφραστος. Άλλα συγγράμματα σχετικά με τα φυτά και τις ιδιότητές τους οφείλουμε στον Πλίνιο, στον Παράκελσο και στον Διοσκουρίδη ( 79 μ.Χ. «περί ύλης ιατρικής»).
Η μελέτη των φυτών, η αρχαιοβοτανική, αποτελεί πλέον ιδιαίτερο κλάδο στην αρχαιολογία με σκοπό την ανάκτηση του παλαιοπεριβάλλοντος, την αναγνώριση των ειδών διατροφής, των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών. Τα αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων των σύγχρονων ανασκαφών είναι πολύ εντυπωσιακά καθώς προσεγγίζουν και διαφωτίζουν με τη μελέτη των εγκαταστάσεων και των μέσων που σχετίζονται με την επεξεργασία των καρπών, την διάθεση, τη χρήση και την κατανάλωσή τους.
Αναμένουμε συνεπώς με πολύ ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις και τοποθετήσεις των εκλεκτών καλεσμένων καθηγητών.
Θα ήθελα πριν τελειώσω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στο Δ.Σ. του Κοινού των Μαγνήτων και ιδιαίτερα στην κ. Σοφία Ζαφραντζά για την άψογη συνεργασία, στο προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας που εργάστηκε για τη σημερινή διοργάνωση και σε όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας.

 

https://youtu.be/-lvhAwFrLzQ

 

DSCF86802019 ΚΟΙΝΟΝ ΒΟΤΑΝΑ Πράντζος Ομιλητές 5 8 2019 mouseio Magnhtes 077

Ο πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων Νίκος Πράντζος, προλογίζει τους τρεις ομιλητές

2019 ΚΟΙΝΟΝ ΒΟΤΑΝΑ Πράντζος Ομιλητές 5 8 2019 mouseio Magnhtes 062
Ο Νίκος Πράντζος συντονιστής των τριών ομιλητών

Βάσια Καρκαγιάννη Καραμπελιά, αρχαιολόγος- ιστορικός τέχνης, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτών (AICA Γαλλίας, ΕΕΤ Ελλάδος)

«Η αναγνώριση του ρόλου του Ιπποκράτη και των μεθόδων του θεραπείας με βότανα»

2019 ΚΟΙΝΟΝ ΒΟΤΑΝΑ ομιλητές 5 8 2019 mouseio Magnhtes 026

* Το ενδιαφέρον της Βάσιας Καρκαγιάννη Καραμπελιά - ως ιστορικού τέχνης και πολιτισμού - για τον Ιπποκράτη και τις θεραπείες με βότανα - προέρχεται από την μεγάλη εντύπωση που της προκάλεσε η σταθερή παρουσία του στην Ευρωπαϊκή εικονογραφία και τις πλαστικές τέχνες από την αρχαιότητα ως σήμερα. Από τότε πληθώρα συγγραμμάτων αφιερώνονται στον Ιπποκράτη και στη σημασία της δια των βοτάνων ίασης, στις μέρες μας πολλαπλασιάζονται. Το γεγονός ότι η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο και στο
Πήλιο, υπό την "σκιά" του Κένταυρου Χείρωνα που θεωρείται ως ο κατ´ εξοχήν "διδάσκαλος" της κατά τον Ασκληπιό ιατρικής λόγω των γνώσεών του για τα βότανα και την ίαση, την οδήγησε και στο ενδιαφέρον της για τα 3.000 περίπου βότανα και θεραπευτικά φυτά της περιοχής μας, θεωρώντας απαραίτητη την αξιοποίησή τους τόσο στον επιστημονικό τομέα όσο και στο οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο.

 

Δρ. Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών - Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Χτίζοντας την προσωπική διατροφή με ροφήματα από ενδημικά φαρμακευτικά φυτά»

 2019 ΚΟΙΝΟΝ ΒΟΤΑΝΑ Κουρέτας ομιλ. 5 8 2019 mouseio Magnhtes 073DSCF8718

 

 

 

 

 

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι χημικά μόρια που καταστέλλουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι βλαβερές για την υγεία του ανθρώπου. Η υπεροχή ελεύθερων ριζών σε σχέση με τα αντιοξειδωτικά του οργανισμού σχετίζονται με ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Ο Δρ Δημήτρης Κουρέτας θα παρουσιάσει τα τρόφιμα και τα ροφήματα με την μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και επίσης τις συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών σε βότανα της περιοχής μας. Επίσης θα παρουσιάσει την πρώτη φορητή συσκευή που μετράει αντιοξειδωτικά επίπεδα στους ανθρώπους μόνο με μια σταγόνα αίματος.

 

Δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος Ιδρυτής των εταιριών βιοτεχνολογίας, AthosTherapeuticsInc και AtticaSciences, και της εταιρείας ιατρικής τεχνητής νοημοσύνης MedicusData, πρώην καθηγητής Ιατρικών Σχολών πανεπιστήμιων Χάρβαρντ και UCLA, αντιπρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων.

«Ανάπτυξη νέων φαρμάκων από φυτά και βότανα της Μαγνησίας»

 
DSCF86992019 ΚΟΙΝΟΝ ΒΟΤΑΝΑ Ηλιόπουλ. ομιλητ. 5 8 2019 mouseio Magnhtes 076

 

Ο Δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος θα περιγράψει την διαδικασία που χρειάζεται ένα φάρμακο να μελετηθεί σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο, πριν γίνει διαθέσιμο στους ασθενείς. Επίσης θα αναφέρει νέα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν οτι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που υπάρχουν στο ελαιόλαδο αλλά και σε φυτά του Πηλίου έχουν πιθανή θεραπευτική δράση σε αυτοάνοσα νοσήματα και σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για τον τομέα των φαρμακευτικών φυτών της Μαγνησίας, που μπορούν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες, νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας και στην προβολή της Μαγνησίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

DSCF8708DSCF8709

 

 

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

* Απονομή τιμητικής πλακέτας στον Χαράλαμπο Τσιμά, ευεργέτη της Μαγνησιας
DSCF8694

Ο Νίκος Πράντζος, πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων, παραδίδει την τιμητική πλακέτα στον Χαράλαμπο Τσιμά

 DSCF8693

Προσφώνηση του κ. Τσιμά από τη γραμματέα του Κοινού των Μαγνήτων Σοφία Ζαφραντζά - Vermeulen

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΤΣΙΜΑ

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που έπεσε σε μένα ο κλήρος να σας παρουσιάσω τον Χαράλαμπο Τσιμά, ένα σύγχρονο ευεργέτη της Μαγνησίας, που ακολουθεί την λαμπρή παράδοση παλαιότερων  ευεργετών της Μαγνησίας, που άφησαν την σφραγίδα τους στον τόπο μας, όπως ο Αθανασάκης, που χρηματοδότησε την ανέγερση του Αρχαιολογικου Μουσείου Βόλου, που μας φιλοξενεί σήμερα ή ο Αχιλλόπουλος, με δωρεά του οποίου χτίσθηκε το παρακείμενο Νοσοκομείο του Βόλου. 

Το Κοινόν των Μαγνητων, το παγκοσμιο σωματείο Αποδημων Μαγνητων τιμά σήμερα ενα συμπολίτη μας που διέπρεψε επαγγελματικά στο εξωτερικό, αλλά δεν ξεχασε τον τοπο καταγωγής του, προσφέροντας γενναιόδωρα για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες , που προσφέρονται στους χώρους της υγείας, παιδείας και κοινωνικής προστασίας. Το φιλανθρωπικό του έργο είναι πλούσιο, αλλά πριν αναφερθώ σ΄αυτό θα ήθελα να σας δώσω μερικά βιογραφικά στοιχεία για τον τιμώμενο  Χαράλαμπο Τσιμά. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο παππούς  του Χαράλαμπος Τσιμάς καταγόταν από τα Κομιτάτα της Κεφαλονιάς, η γιαγιά του Ασπασία Σακελαρίου από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Ο ιδιος γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αθηνών το 1931 και μεγάλωσε στον Βόλο .

Το 1950 τελειώνοντας το Γυμνάσιο, θέλησε να σπουδάσει, συναντώντας όμως πολλά οικονομικά εμπόδια,  τον Μάρτιο του 1952 αποφασίζει να φύγει για την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας,  όπου είναι εγκατεστημένοι συγγενείς της μητέρας του από το 1884.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην Αιθιοπία, εργάζεται στο αποικιακό πολυκατάστημα του θείου του με πενιχρό μισθό. Λίγους μήνες μετά εγκαταλείπει τη δουλειά αυτή και χωρίς το παραμικρό κεφάλαιο ή οποιαδήποτε υποστήριξη, νοικιάζει ένα πλινθόκτιστο δωμάτιο χωρίς έπιπλα και ανέσεις και μη χάνοντας την πίστη του και με την στήριξη ενός συμπατριώτη του, αναζητεί εργασία.

 Από προσωπικές του γνωριμίες ενημερώνεται ότι ένα κατάστημα τροφίμων πωλείται και αποφασίζει να το αποκτήσει. Με την οικονομική υποστήριξη φίλων και με εγγυημένο  τραπεζικό δάνειο, στις 2 Μαρτίου του 1958 αποκτά το δικό του κατάστημα. Σε ένα χρόνο, δουλεύοντας εντατικά τακτοποιεί όλες του τις οικονομικές υποχρεώσεις και ξεκινά την ανάπτυξη της επιχείρησης του,  που απο  μικρό  μπακάλικο την μετατρεπει σε Σούπερ Μάρκετ κάνοντας εισαγωγές.

Το 1970, κατέχει το πρώτο κτήριο στην Αιθιοπία που χτίστηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο για να γίνει Σούπερ Μάρκετ – και έως σήμερα παραμένει το μοναδικό – ενώ η γύρω από το κατάστημα περιοχή έχει πάρει το όνομά του «Bambis».

Το 1961  παντρεύεται την Ελένη Στατηρά και αποκτούν τέσσερεις κόρες.

Το 1975 και πριν προλάβει να δει τους κόπους του να αποδίδουν, έγινε επανάσταση στην Αιθιοπία, το κατάστημα και το σπίτι του εθνικοποιούνται και αναγκάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα. Είχε προνοήσει όμως και είχε επενδύσει έγκαιρα σε μία οικοδομή στο κέντρο του Βόλου και με τον τρόπο αυτό αποκτά  κάποιο εισόδημα. 24 χρόνια αργότερα, το 1999 η κυβέρνηση της Αιθιοπίας αποφασίζει να του επιστρέψει την περιουσία του. Ήταν ο μόνος ο οποίος επανεκτησε  την περιουσία του , ίσως επειδή  φεύγοντας δεν είχε αφήσει πίσω του καμία οικονομική εκκρεμότητα.

Παρέλαβε το κατάστημα σε δραματική κατάσταση, το ανακαίνισε  και το εξόπλισε πάλι από την αρχή. Μετά από 24 χρόνια είχε χάσει όλες του τις εμπορικές επαφές, αλλά κατάφερε  σύντομα να έχει στα ράφια πάνω από 10.000 προϊόντα. Ετσι τον Μάρτιο του 2000 το «Bambis» λειτούργησε και πάλι στην Αιθιοπία.

Εκεί  μπορεί να βρει κάποιος όλα σχεδόν τα ελληνικά προϊόντα – γαλακτοκομικά προϊόντα, ζυμαρικά, μπισκότα, κρασιά, ακόμα και ελιές Πηλίου και μήλα Ζαγορίν. Γι αυτό και πολλοί τον ονομάζουν «πρέσβη των πρέσβεων» και αισθάνεται πολύ υπερήφανος κάθε φορά που υψώνει την ελληνική σημαία στο μαγαζί.

 Μαζί του έχει τις δύο από τις κόρες του, την Ευαγγελία και την Πηνελόπη, αλλά εξακολουθεί να πηγαίνει στο γραφείο από τις εννέα έως τις πέντε. Δίπλα του βρίσκεται πάντα η γυναίκα του, η κα Ελένη Στατηρά, στυλοβάτης του όλα αυτά τα 57 χρόνια που είναι μαζί.

Θα ήθελα να αναφερθώ αναλυτικότερα στο φιλανθρωπικό έργο του  Χαράλαμπου Τσιμά στις δυο πατρίδες του, στην Αιθιοπία και στη Μαγνήσια.

Αιθιοπία

  • Ορφανοτροφείο για 50 παιδιά τα οποία συντηρεί και μαθαίνουν τέχνη έως να ενηλικιωθούν και να βρουν δουλειά.
  • Τριώροφο οικοτροφείο για 120 τυφλά παιδιά πλήρως εξοπλισμένο.
  • Τρία ασθενοφόρα αυτοκίνητα εξοπλισμένα.
  • Δεκαπέντε αναπηρικά αμαξίδια.
  • Δύο ηλεκτροκαρδιογράφους

Βόλος –Μαγνησια

  • Δύο μηχανήματα αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο,
  • Επέκταση Γηροκομείου Καναλίων – πτέρυγα για φροντίδα ηλικιωμένων,

     *      Ογκολογικό Τμήμα Νοσοκομείου Βόλου – Ανακαίνιση και εξοπλισμός

  • Δύο μηχανήματα αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο,
  • Επέκταση Γηροκομείου Καναλίων – πτέρυγα για φροντίδα ηλικιωμένων,
  • Ογκολογικό Τμήμα Νοσοκομείου Βόλου – Ανακαίνιση και εξοπλισμός – 4 αίθουσες,
  • Δωρεά Πυροσβεστικού Οχήματος 4Χ4 στις Ειδικές Δυνάμεις Μαγνησίας,
  • Δωρεά 3 οχημάτων στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας

– 2 οχήματα 4Χ4 και ένα επιβατικό 1400cc,

  • Προτομή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο προαύλιο της Μητρόπολης Βόλου.
  • Προτομή Νίκου Γούναρη στην κοινότητα Ζαγοράς,
  • Χρηματική Ενίσχυση και Ανακαίνιση αίθουσας για παιδιά με κινητικά προβλήματα στην Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π. Μαγνησίας,
  • Χρηματική βοήθεια για αποπεράτωση Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής στη Δράκεια,
  • Κατασκευή παιδικής χαράς στην κοινότητα Μηλίνας.
  • Κατασκευή βιβλιοθήκης στην κοινότητα Μηλίνας.
  • Οικονομική ενίσχυση σωματείων, συλλόγων, ιδρυμάτων και ευπαθών ομάδων.
  • Αποκατάσταση 3 νέων αιθουσών στο Νοσοκομείου του Βόλου – ογκολογικό τμήμα.
  • Ξενώνας συνοδών ασθενών στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Τελειώνω την παρουσίαση του κ. Τσιμά, με τα δικά του λόγια

 «Πιστεύω πάντα στο Θεό. Έζησα πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά είχα θέληση για μάθηση και για να καλυτερεύσω τη ζωή μου. Ποτέ δεν πρέπει να χάνουμε το ηθικό μας, «η πίστη γκρεμίζει βουνά». Η καρδιά μου είναι ποτισμένη με την προσφορά. Το χρήμα είναι για να το χρησιμοποιούμε, φυσικά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, αλλά και για να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, να κλείνουμε πληγές».

Αγαπητέ κ. Τσιμά, τα μέλη μας, απόδημοι Μάγνητες, σας ευχαριστούν θερμά για όσα έχετε προσφέρει στους συμπολίτες μας, μέσα από το φιλανθρωπικό σας έργο. Είστε ο άνθρωπος της αγάπης και της προσφοράς.

Τώρα, παρακαλώ τον πρόεδρο του ΚΟΙΝΟΥ κ. Νίκο Πράντζο, να παραδώσει την τιμητική πλακέτα στον κ. Τσιμά.

  

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΤΣΙΜΑ

Στιγμιότυπα κατά τη βράβευση

2019 ΚΟΙΝΟΝ ΒΟΤΑΝΑ Πράντζος Τσιμάς 5 8 2019 mouseio Magnhtes 039DSCF8695DSCF8696

 

 

 

 

 

 


ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

* Απονομή βραβείου «Μαρία Ζουπανιώτη" στην Σοφία Τσιροπούλου, φοιτήτριας της Ιατρικής Σχολής των Αθηνών.

Βιογραφικό σημείωμα
ΣΟΦΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
 Πρωτοετής φοιτήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών Απόφοιτη 5ου ΓΕΛ ΒΟΛΟΥ , του Γυμνασίου και Δημοτικού Σχολείου Ιωλκού
 Κάτοχος Πτυχίου Αγγλικών επιπέδου C2/Γ2 , ECPE ( Michigan Proficiency)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
 Καλές επικοινωνιακές δεξιότητες που αποκτήθηκαν μέσα από την εμπειρία μου σεποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σε εσωτερικό και εξωτερικό(Πολωνία- Erasmus, Αυστρία)
 Ενασχόληση με τέχνες και αθλήματα.o Από μικρή ασχολούμαι με τη ζωγραφική και με τα χρόνια γνωρίζωπερισσότερες πτυχές της.o Τα πρώτα ερεθίσματα για το θέατρο ήρθαν στα τελευταία χρονιά του Δημοτικούκαι απέκτησαν μια πιο ολοκληρωμένη υπόσταση στα πλαίσια της ομάδας της Πειραματικής Σκηνής Νέας Ιωνίας 
Αν και έχω περάσει από πολλά και διάφορα αθλήματα ως παιδί, αφιέρωσα 4χρόνια στην αγκαλιά του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου , στο τμήμα του volley.
 Τα φιλοζωικά αισθήματα που έτρεφα από παιδί , εκφράζονται μέσω της εθελοντικήςδραστηριότητάς μου στο πλάι της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
 Το τελευταίο βραβείο μου από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ήταν για διάκρισηστη Μαγνησία στην Ά φάση ( Θαλής ) του διαγωνισμού το έτος 2015-2016 ( Ά Λυκείου).
 Στην Β Λυκείου πέτυχα 9η πανελλήνια βαθμολογία στον 31ο Πανελλήνιο ΜαθητικόΔιαγωνισμό Χημείας.

2019 ΒΟΤΑΝΑ ΠΡΑΝΤΖΟΣ 5.8.19 DSCF8706

Ο Νίκος Πράντζος, πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων, προλογίζει την βράβευση της Σοφίας Τσιροπούλου

 DSCF8701DSCF8702DSCF8703IMG 0556

Ο Dr. Δημήτρης Ηλιόπουλος, αντιπρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων, βραβεύει την Σοφία Τσιροπούλου


2019 ΚΟΙΝΟΝ ΒΟΤΑΝΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ koinon 2019 A mail2019 ΚΟΙΝΟΝ ΒΟΤΑΝΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ koinon 2019 B mail

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

 

Μοχλός ανάπτυξης τα βότανα της Μαγνησίας

Εφημ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, 2.8.2019

Εκδήλωση του Κοινού των Μαγνήτων στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου – Βράβευση του Χαρ. Τσιμά και αριστούχου μαθήτριας

Η αξιοποίηση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων και φυτών της Μαγνησίας, υπό το φως και των προσφάτων επιστημονικών ερευνών, θα αποτελέσει το θέμα της φετινής κεντρικής εκδήλωσης του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, με έδρα τον Βόλο. Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ—ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου τη Δευτέρα 5 Αυγούστου στις 20.00, με είσοδο ελεύθερη.

Κύριος ομιλητής με θέμα «Ανάπτυξη νέων φαρμάκων από φυτά και βότανα της Μαγνησίας» θα είναι ο δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, ιδρυτής των εταιρειών βιοτεχνολογίας Athos Therapeutics Inc και Attica Sciences και της εταιρείας ιατρικής τεχνητής νοημοσύνης Medicus Data, αντιπρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων.

Τον κεντρικό ομιλητή θα πλαισιώσουν ο δρ. Δημήτρης Κουρέτας καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών - Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου στο τμήμα Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα αναπτύξει το θέμα «Χτίζοντας την προσωπική διατροφή με ροφήματα από ενδημικά φαρμακευτικά φυτά» και η Βάσια Καρκαγιάννη – Καραμπελιά αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, που θα μιλήσει για την «Αναγνώριση του ρόλου του Ιπποκράτη και των μεθόδων της θεραπείας με βότανα».

Πλακέτα στον Χαρ. Τσιμά

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο συμπολίτης Χαράλαμπος Τσιμάς, εξέχων απόδημος της Μαγνησίας και σημαντικός ευεργέτης της περιοχής, σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του στη γενέτειρά του.

Το φιλανθρωπικό του έργο περιλαμβάνει δωρεές στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, στο Γηροκομείο Καναλίων, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας και στις Ειδικές Δύναμεις Μαγνησίας, τη χρηματοδότηση προτομών προσωπικοτήτων, την ανέγερση βιβλιοθήκης και παιδικής χαράς στη Μηλίνα, καθώς και χρηματικές ενισχύσεις στην Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π. Μαγνησίας, στην αποπεράτωση Ιερού Ναού στη Δράκεια και σε διάφορα σωματεία, ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες.

 Απονομή βραβείου «Μαρία Ζουπανιώτη»

Θα απονεμηθεί από τον αντιπρόεδρο του Κοινού των Μαγνήτων καθηγητή Δημήτρη Ηλιόπουλο βραβείο στη Σοφία Τσιροπούλου απόφοιτη του 5ου ΓΕΛ Βόλου, που εισήχθη πέρυσι μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό πρόσβασης 19.340 μόρια.

Το βραβείο απονέμεται για έβδομο συνεχές έτος σε αριστούχο μαθητή του Ν. Μαγνησίας από τον Δημήτρη Ηλιόπουλο συνοδευόμενο με συμβολικό χρηματικό ποσό. Η αριστούχος μαθήτρια θα έχει τη δυνατότητα να μετεκπαιδευθεί σε κλινικά και ερευνητικά κέντρα στην Αμερική, όταν ολοκληρώσει τις ιατρικές σπουδές της στην Ελλάδα.

Το βραβείο αφιερώνεται στη μνήμη της Μαρίας Ζουπανιώτη, συζύγου του πρώην προέδρου του Κοινού των Μαγνήτων Απόστολου Ζουπανιώτη.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες

Το ενδιαφέρον της Βάσιας Καρκαγιάννη Καραμπελιά ως ιστορικού τέχνης και πολιτισμού για τον Ιπποκράτη και τις θεραπείες με βότανα προέρχεται από τη μεγάλη εντύπωση που της προκάλεσε η σταθερή παρουσία του στην ευρωπαϊκή εικονογραφία και τις πλαστικές τέχνες από την αρχαιότητα ώς σήμερα. Από τότε πληθώρα συγγραμμάτων αφιερώνονται στον Ιπποκράτη και στη σημασία της διά των βοτάνων ίασης, που στις μέρες μας πολλαπλασιάζονται.

Το γεγονός ότι η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο και το Πήλιο, υπό τη «σκιά» του Κένταυρου Χείρωνα που θεωρείται ως ο κατ´ εξοχήν «διδάσκαλος» της κατά τον Ασκληπιό ιατρικής λόγω των γνώσεών του για τα βότανα και την ίαση, την οδήγησε και στο ενδιαφέρον της για τα 3.000 περίπου βότανα και θεραπευτικά φυτά της περιοχής μας, θεωρώντας απαραίτητη την αξιοποίησή τους τόσο στον επιστημονικό τομέα, όσο και σε οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι χημικά μόρια που καταστέλλουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι βλαβερές για την υγεία του ανθρώπου. Η υπεροχή ελεύθερων ριζών σε σχέση με τα αντιοξειδωτικά του οργανισμού σχετίζονται με ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Ο δρ. Δημήτρης Κουρέτας θα παρουσιάσει τα τρόφιμα και τα ροφήματα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και επίσης τις συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών σε βότανα της περιοχής μας. Επίσης θα παρουσιάσει την πρώτη φορητή συσκευή που μετρά αντιοξειδωτικά επίπεδα στους ανθρώπους μόνο με μια σταγόνα αίματος.

Ο δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος θα περιγράψει τη διαδικασία που χρειάζεται ένα φάρμακο να μελετηθεί σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο, πριν γίνει διαθέσιμο στους ασθενείς. Επίσης θα αναφέρει νέα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, αλλά και σε φυτά του Πηλίου έχουν πιθανή θεραπευτική δράση σε αυτοάνοσα νοσήματα και σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Θα παρουσιάσει σχέδιο δράσης για τον τομέα των φαρμακευτικών φυτών της Μαγνησίας, που μπορούν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες, νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας και στην προβολή της Μαγνησίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

https://www.taxydromos.gr/m/m_article.php?id=340600#.XUUq-drb1yo.mailto
 
 

Εκδήλωση του Κοινού των Μαγνήτων για την αξιοποίηση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων

 Εφημ. ΘΕΣΣΑΛΙΑ  2.8.2019  

Η αξιοποίηση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων και φυτών της Μαγνησίας υπό το φως και των προσφάτων επιστημονικών ερευνών θα αποτελέσει το θέμα της φετινής κεντρικής εκδήλωσης του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, με έδρα τον Βόλο.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, ώρα 20.00, με είσοδο ελεύθερη.
Κύριος ομιλητής με θέμα «Ανάπτυξη νέων φαρμάκων από φυτά και βότανα της Μαγνησίας» θα είναι ο δρ Δημήτρης Ηλιόπουλος, ιδρυτής των εταιρειών βιοτεχνολογίας Athos Therapeutics Inc και Attica Sciences και της εταιρείας ιατρικής τεχνητής νοημοσύνης MedicusData, αντιπρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων.
Τον κεντρικό ομιλητή θα πλαισιώσουν ο δρ Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών – Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα αναπτύξει το θέμα «χτίζοντας την προσωπική διατροφή με ροφήματα από ενδημικά φαρμακευτικά φυτά» και η Βάσια Καρκαγιάννη-Καραμπελιά, αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, που θα μιλήσει για την «αναγνώριση του ρόλου του Ιπποκράτη και των μεθόδων της θεραπείας με βότανα».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο Χαράλαμπος Τσιμάς, απόδημος ευεργέτης της Μαγνησίας, και θα βραβευθεί η Σοφία Τσιροπούλου, φοιτήτρια της Ιατρικής Σχόλης Αθηνών.

Απονομή τιμητικής πλακέτας
Απονομή τιμητικής πλακέτας στον Χαράλαμπο Τσιμά, ευεργέτη της Μαγνησίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο συμπολίτης μας Χαράλαμπος Τσιμάς, εξέχων απόδημος της Μαγνησίας και σημαντικός ευεργέτης της περιοχής μας, σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του στη γενέτειρά του.
Το φιλανθρωπικό του έργο περιλαμβάνει δωρεές στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, στο Γηροκομείο Καναλίων, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και στις Ειδικές Δυνάμεις Μαγνησίας, τη χρηματοδότηση προτομών προσωπικοτήτων, την ανέγερση βιβλιοθήκης και παιδικής χαράς στη Μηλίνα, καθώς και χρηματικές ενισχύσεις στην Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π. Μαγνησίας, στην αποπεράτωση Ιερού Ναού στη Δράκεια και σε διάφορα σωματεία, ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες.

Απονομή βραβείου «Μαρία Ζουπανιώτη»
Θα απονεμηθεί επίσης από τον αντιπρόεδρο του Κοινού των Μαγνήτων καθηγητή Δημήτρη Ηλιόπουλο, βραβείο στη Σοφία Τσιροπούλου, που εισήχθη πέρυσι μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το βραβείο αυτό απονέμεται για έβδομο συνεχές έτος σε αριστούχο μαθητή του Ν. Μαγνησίας συνοδευόμενο με ένα συμβολικό χρηματικό ποσό. Η βραβευμένη φοιτήτρια θα έχει τη δυνατότητα να μετεκπαιδευθεί σε κλινικά και ερευνητικά κέντρα στην Αμερική, όταν ολοκληρώσει τις ιατρικές σπουδές της στην Ελλάδα.
Το βραβείο αφιερώνεται στη μνήμη της Μαρίας Ζουπανιώτη, συζύγου του πρώην προέδρου του Κοινού των Μαγνήτων Απόστολου Ζουπανιώτη.

Το Κοινόν των Μαγνήτων
To Κοινόν των Μαγνήτων είναι παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων με έδρα τον Βόλο. Βασικοί σκοποί του είναι η συσπείρωση των απανταχού Μαγνήτων με σημείο αναφοράς τον τόπο καταγωγής τους και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων της Μαγνησίας στον πολιτιστικό, οικονομικό και τουριστικό τομέα. Τα μέλη του, που κατάγονται από τη Μαγνησία, ζουν και εργάζονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού ή έχουν παλιννοστήσει στη γενέτειρά τους.
Με την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών το «Κοινόν των Μαγνήτων» συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στις επιστημονικές, πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις της Μαγνησίας, με τη διοργάνωση συνεδρίων, επιστημονικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την παροχή επιστημονικών συμβουλών και τη γνώση καλών πρακτικών από τις χώρες, όπου δραστηριοποιούνται οι απόδημοι Μάγνητες.
Το σωματείο αναπτύσσει επίσης δράση κοινωνικής αλληλεγγύης ενισχύοντας ιδρύματα κοινωνικής προστασίας στη Μαγνησία.
Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Μαγνησίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο www.koinonmagniton.com/.  

https://e-thessalia.gr/ekdilosi-toy-koinoy-ton-magniton-gia-tin-axiopoiisi-farmakeytikon-idiotiton-ton-votanon/

 

Η αξιοποίηση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων και φυτών - Εκδήλωση του Κοινού των Μαγνήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο

 e-thessalia.gr, 4-8-2019

Η αξιοποίηση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων και φυτών της Μαγνησίας υπό το φως και των προσφάτων επιστημονικών ερευνών θα αποτελέσει το θέμα της φετινής κεντρικής εκδήλωσης του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, με έδρα τον Βόλο.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου αύριο Δευτέρα 5 Αυγούστου, ώρα 20.00, με είσοδο ελεύθερη.
Κύριος ομιλητής με θέμα «Ανάπτυξη νέων φαρμάκων από φυτά και βότανα της Μαγνησίας» θα είναι ο δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, ιδρυτής των εταιρειών βιοτεχνολογίας Athos Therapeutics Inc και Attica Sciences και της εταιρείας ιατρικής τεχνητής νοημοσύνης MedicusData, αντιπρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων.
Τον κεντρικό ομιλητή θα πλαισιώσουν ο δρ. Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών – Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα αναπτύξει το θέμα «χτίζοντας την προσωπική διατροφή με ροφήματα από ενδημικά φαρμακευτικά φυτά» και η Βάσια Καρκαγιάννη – Καραμπελιά, αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, που θα μιλήσει για την «αναγνώριση του ρόλου του Ιπποκράτη και των μεθόδων της θεραπείας με βότανα».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο Χαράλαμπος Τσιμάς, απόδημος ευεργέτης της Μαγνησίας και θα βραβευθεί η Σοφία Τσιροπούλου, φοιτήτρια της Ιατρικής Σχόλης Αθηνών.
Το ενδιαφέρον της Βάσιας Καρκαγιάννη Καραμπελιά – ως ιστορικού τέχνης και πολιτισμού – για τον Ιπποκράτη και τις θεραπείες με βότανα προέρχεται από τη μεγάλη εντύπωση που της προκάλεσε η σταθερή παρουσία του στην ευρωπαϊκή εικονογραφία και τις πλαστικές τέχνες από την αρχαιότητα έως σήμερα. Από τότε πληθώρα συγγραμμάτων αφιερώνονται στον Ιπποκράτη και στη σημασία της διά των βοτάνων ίασης, που στις μέρες μας πολλαπλασιάζονται.
Το γεγονός ότι η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο και στο Πήλιο, υπό τη «σκιά» του Κένταυρου Χείρωνα που θεωρείται ως ο κατ’ εξοχήν «διδάσκαλός» της κατά τον Ασκληπιό ιατρικής λόγω των γνώσεών του για τα βότανα και την ίαση, την οδήγησε και στο ενδιαφέρον της για τα 3.000 περίπου βότανα και θεραπευτικά φυτά της περιοχής μας, θεωρώντας απαραίτητη την αξιοποίησή τους τόσο στον επιστημονικό τομέα όσο και στο οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι χημικά μόρια που καταστέλλουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι βλαβερές για την υγεία του ανθρώπου. Η υπεροχή ελεύθερων ριζών σε σχέση με τα αντιοξειδωτικά του οργανισμού σχετίζονται με ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Ο δρ. Δημήτρης Κουρέτας θα παρουσιάσει τα τρόφιμα και τα ροφήματα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και επίσης τις συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών σε βότανα της περιοχής μας. Επίσης θα παρουσιάσει την πρώτη φορητή συσκευή που μετράει αντιοξειδωτικά επίπεδα στους ανθρώπους μόνο με μια σταγόνα αίματος.
Ο δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος θα περιγράψει τη διαδικασία που χρειάζεται ένα φάρμακο να μελετηθεί σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο, πριν γίνει διαθέσιμο στους ασθενείς. Επίσης θα αναφέρει νέα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, αλλά και σε φυτά του Πηλίου έχουν πιθανή θεραπευτική δράση σε αυτοάνοσα νοσήματα και σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για τον τομέα των φαρμακευτικών φυτών της Μαγνησίας, που μπορούν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες, νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας και στην προβολή της Μαγνησίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Απονομή βραβείων
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο συμπολίτης μας Χαράλαμπος Τσιμάς, εξέχων απόδημος της Μαγνησίας και σημαντικός ευεργέτης της περιοχής μας, σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του στη γενέτειρά του.
Το φιλανθρωπικό του έργο περιλαμβάνει δωρεές στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, στο Γηροκομείο Καναλίων, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και στις Ειδικές Δυνάμεις Μαγνησίας, τη χρηματοδότηση προτομών προσωπικοτήτων, την ανέγερση βιβλιοθήκης και παιδικής χαράς στη Μηλίνα, καθώς και χρηματικές ενισχύσεις στην Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π. Μαγνησίας, στην αποπεράτωση Ιερού Ναού στη Δράκεια και σε διάφορα σωματεία, ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες.

Απονομή βραβείου «Μαρία Ζουπανιώτη»
Θα απονεμηθεί επίσης από τον αντιπρόεδρο του Κοινού των Μαγνήτων καθηγητή Δημήτρη Ηλιόπουλο, βραβείο στη Σοφία Τσιροπούλου, που εισήχθη πέρυσι μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το βραβείο αυτό απονέμεται για έβδομο συνεχές έτος σε αριστούχο μαθητή του Ν. Μαγνησίας συνοδευόμενο με ένα συμβολικό χρηματικό ποσό. Η βραβευμένη φοιτήτρια θα έχει τη δυνατότητα να μετεκπαιδευθεί σε κλινικά και ερευνητικά κέντρα στην Αμερική, όταν ολοκληρώσει τις ιατρικές σπουδές της στην Ελλάδα.
Το βραβείο αφιερώνεται στη μνήμη της Μαρίας Ζουπανιώτη, συζύγου του πρώην προέδρου του Κοινού των Μαγνήτων Απόστολου Ζουπανιώτη.

Βιογραφικά ομιλητών
Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος είναι ιδρυτής και πρόεδρος δυο φαρμακευτικών εταιρειών, της Athos Therapeutics Inc., με έδρα τις ΗΠΑ και την Attica Sciences, με έδρα την Ελλάδα. Η ΑthosTherapeutics αναπτύσσει νέες θεραπείες για την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Κρον, ενώ η AtticaSciences αναπτύσσει νέα φάρμακα που προέρχονται από βότανα και φυτά της Ελλάδας. Επίσης, είναι ιδρυτής της εταιρείας Medicus Data, η οποία αναπτύσσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την οργάνωση ιατρικών δεδομένων των ασθενών.
Έχει διατελέσει διευθυντής του Κέντρου Συστημικής Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου UCLA, καθώς επίσης αν. καθηγητής Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του UCLA και επίκουρος καθηγητής Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard.
Διαθέτει επίσης, MBA από το School of Management του Πανεπιστημίου UCLA, πτυχίο στα μαθηματικά οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Stanford και πτυχίο στην τεχνητή νοημοσύνη από το ΜΙΤ της Βοστώνης. Έχει βραβευτεί από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, την Αμερικανική Αντικαρκινική Ένωση και την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρία για την πρωτοποριακή μεθοδολογία, που ανέπτυξε, με την οποία κατάφερε να επιταχύνει τη διαδικασία ανακάλυψης νέων φαρμάκων. Έχει δημοσιεύσει 150 ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με περισσότερες από 15.000 αναφορές. Ο δρ. Ηλιόπουλος ενδιαφέρεται να εφαρμόσει την μεθοδολογία του ώστε να αναπτυχθούν νέα φάρμακα προερχόμενα από φυτά και βότανα της Μαγνησίας.
Ο Δημήτρης Κουρέτας σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990 – 1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Σήμερα είναι καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 180 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά και πάνω από 6000 αναφορές (citations). Ήταν εμπειρογνώμονας στην ΕΕ στην τεχνολογική πλατφόρμα «Food for life» για την περίοδο 2007-2013 και στην περίοδο 2014 – 2020. Είναι ιδρυτής της νεοφυούς εταιρείας spin – off FoodOxys, η οποία έχει αντικείμενο τη λειτουργική διατροφή. Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και φέτος εξελέγη μέλος στην Παγκόσμια Ακαδημία Επιστημών (World Acedemy of Sciences). Από το 2018 είναι μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν για την διαχείριση των χημικών κρίσεων.

Η Βάσια Καρκαγιάννη Καραμπελιά γεννήθηκε στον Βόλο και έκανε πανεπιστημιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Τέχνης και Αρχαιολογίας της Σορβόννης. Δίδαξε Ιστορία της Ελληνικής Τέχνης στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης (Πανεπιστήμιο Paris IV) και έκανε σεμινάρια για τον Ελληνικό Διαφωτισμό στη Σχολή Ανωτέρων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales) στο Παρίσι. Η έρευνά της αφορά κυρίως τη Μοντέρνα και Σύγχρονη Τέχνη, καθώς και την Τέχνη και τον Πολιτισμό της Ελλάδας κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Έχει διοργανώσει πολλές εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών (π.χ. Φασσιανού, Κεσανλή, Φιλόλαου, Τσολάκη, κ.ά.), έχει συνεργαστεί με περιοδικά και εφημερίδες για θέματα Τέχνης (π.χ. ΑΝΤΙ, Το Βήμα, Καθημερινή, κ.ά.) και συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος διαφόρων συλλόγων (π.χ. της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτικών, της Ένωσης Γαλλόφωνων Νεοελληνιστών κ.ά.) και πρόεδρος του συλλόγου Logos A στο Παρίσι για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού

Το Κοινόν των Μαγνήτων
To Κοινόν των Μαγνήτων είναι παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων με έδρα τον Βόλο. Βασικοί σκοποί του είναι η συσπείρωση των απανταχού Μαγνήτων με σημείο αναφοράς τον τόπο καταγωγής τους και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων της Μαγνησίας στον πολιτιστικό, οικονομικό και τουριστικό τομέα. Τα μέλη του, που κατάγονται από τη Μαγνησία, ζουν και εργάζονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού ή έχουν παλιννοστήσει στη γενέτειρά τους.
Με την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών το «Κοινόν των Μαγνήτων» συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στις επιστημονικές, πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις της Μαγνησίας, με τη διοργάνωση συνεδρίων, επιστημονικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την παροχή επιστημονικών συμβουλών και τη γνώση καλών πρακτικών από τις χώρες, όπου δραστηριοποιούνται οι απόδημοι Μάγνητες.
Το σωματείο αναπτύσσει επίσης δράση κοινωνικής αλληλεγγύης ενισχύοντας ιδρύματα κοινωνικής προστασίας στη Μαγνησία.
Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Μαγνησίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο www.koinonmagniton.com/.

https://e-thessalia.gr/i-axiopoiisi-ton-farmakeytikon-idiotiton-ton-votanon-kai-fyton-ekdilosi-toy-koinoy-ton-magniton-sto-archaiologiko-moyseio/

 

Δημ. Ηλιοπουλος - Θεραπεία αυτοάνοσων με βότανα

Εφημ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, 6-8-2019

Σπουδαία έρευνα του Βολιώτη επιστήμονα Δημήτρη Ηλιόπουλου ο οποίος προτείνει την δημιουργία βοτανολογικού - βιοτεχνολογικού πάρκου στο Βόλο

Στην κατεύθυνση της δημιουργίας φαρμάκων από βότανα του Πηλίου με στόχο την θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων εστιάζεται η σπουδαία έρευνα που διεξάγει ο διακεκριμένος Βολιώτης επιστήμονας Δημήτρης Ηλιόπουλος, επικεφαλής μεγάλης ερευνητικής ομάδας. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να είναι ορατά σε βάθος 5ετίας, σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου, με το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τον πλούτο του Πηλίου να είναι έκδηλο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με αφορμή την χθεσινή εκδήλωση του Κοινού των Μαγνήτωνν στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, ο κορυφαίος Βολιώτης επιστήμονας παρουσίασε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πλάνο - πρόταση για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, στο περιθώριο της εκδήλωσης, τόνισε ότι «από τα φυτά μπορούμε να έχουμε καινούργια φάρμακα, που είναι σημαντικά για όλο τον κόσμο, διότι μπορούν να προσφέρουν πολλά στην περιοχή μας. Δεν έχουμε εκμεταλλευτεί αυτό τον πλούτο και για να αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος τομέας, χρειάζεται η συνδρομή πολλών φορέων», είπε.

Εκδηλο είναι, στο μεταξύ, το ενδιαφέρον για τα βότανα του Πηλίου, με τον Δημ. Ηλιόπουλο να κάνει λόγο για σχετικό δημοσίευμα στους «New York Times» που αποδεικνύει ότι είναι γνωστός στην Αμερική ο φυσικός πλούτος του Πηλίου. «Αν αναπτυχθεί ο τομέας αυτός, μπορούν να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο βασικός σκοπός και για την έρευνα για τα νέα φάρμακα που προέρχονται από τα φαρμακευτικά βότανα της περιοχής μας. Το ζήτημα είναι πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ανάπτυξης από το οποίο θα ωφεληθεί ολόκληρος ο νομός και ίσως ολόκληρη η Θεσσαλία», είπε.

Καινούργια φάρμακα

Ο διακεκριμένος Βολιώτης επιστήμονας αναφέρθηκε στην έρευνα που εστιάζεται στην παραγωγή καινούργιων φαρμάκων από βότανα της περιοχής, σημειώνοντας ότι «είναι σε αρχικά στάδια έρευνας φάρμακα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς. Υπάρχει δυναμική σε αυτό τον τομέα και μια περιοχή που είναι ανεκμετάλλευτη».

Παράλληλα ανέφερε ότι τα φάρμακα υπάρχουν σε μικροποσότητες μέσα στα φυτά, ενώ τόνισε ότι: «Υπάρχουν πάρα πολλές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σχετικά με τα βότανα, τις ιδιότητές τους, τι μπορούν να θεραπεύσουν, σε πολλά από τα οποία δεν υπάρχει επιστημονική βάση, υπάρχει μόνο εμπειρία. Οι ουσίες που απομονώνουμε, υπάρχουν σε μικροποσότητες στα φυτά, οπότε τα φάρμακα αυτά δεν μπορούν να έχουν την ίδια δράση με το βότανο. Αρα χρειάζεται προσοχή». Τα νέα φάρμακα θα βοηθήσουν κυρίως τα αυτοάνοσα νοσήματα, που αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα από τον καρκίνο, σύμφωνα με την επισήμανση του κ. Ηλιόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «νοσήματα που δεν έχουμε μελετήσει πολύ, δεν έχουμε πολύ καλές θεραπείες και προβλήματα όπως η κακή διατροφή, η μόλυνση του περιβάλλοντος, αυξάνουν πάρα πολύ τις ασθένειες αυτές». Ηδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα αποτελέσματα και σύμφωνα με την πορεία της έρευνας, τα συγκεκριμένα φάρμακα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως προαναφέρθηκε, σε βάθος πενταετίας.

Ερευνες στη Μαγνησία

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έρευνα διεξάγεται στην Ελλάδα, έχουν δημιουργηθεί εργαστήρια με επενδύσεις από το εξωτερικό, κυρίως την Αμερική, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό για την χρηματοδότηση παρόμοιων προσπαθειών που θα βοηθήσουν την παραγωγή νέων φαρμάκων που θα ωφελήσουν όλο τον κόσμο.

Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας είναι ο Δημ. Ηλιόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι η έρευνα διεξάγεται κυρίως στη Μαγνησία, την Αθήνα και την Λάρισα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες, υπάρχουν αξιόλογα εργαστήρια. Μπορούν να γίνουν επενδύσεις. Τα βότανα και τα εκχυλίσματα μπορούν να εξαχθούν στο εξωτερικό. Οι τιμές των βοτάνων και των φαρμακευτικών βοτάνων που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Αμερική είναι τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερες από ότι πωλούνται στην Ελλάδα, οπότε υπάρχει μεγάλη δυνατότητα κέρδους», είπε.

Βοτανολογικό πάρκο

Κομβικό ρόλο στην αναπτυξιακή πρόταση του κ. Ηλιόπουλου κατέχει η δημιουργία βοτανολογικού - βιοτεχνολογικού πάρκου, που προτείνεται να γίνει στο Βόλο. «Χρειάζεται η συνδρομή τριών παραγόντων, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, της έρευνας των Πανεπιστημίων, συνεργασία με την Περιφέρεια, το κράτος, τους δήμους, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση θα έχει σχέση με το εμπόριο, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό στην περιοχή» τόνισε ο Βολιώτης επιστήμονας.

Στο μεταξύ, έχουν γίνει τα πρώτα βήματα και οι πρώτες επαφές για την υλοποίηση της φιλόδοξης πρότασης που θα περικλείει παραγωγούς και ερευνητές. «Σημαντικό θα είναι το τουριστικό σκέλος, διότι θα προσελκύσει πάρα πολύ κόσμο. Υπάρχει άρθρο των «New York Times» που δείχνει το ενδιαφέρον των ξένων να έρθουν στην Ελλάδα και να δουν κάτι τέτοιο που δεν υπάρχει», όπως σημείωσε. Κλείνοντας, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι οι ξένοι ενδιαφέρονται για τα ελληνικά βότανα και είναι αναγκαίο να αρχίσουν να τα μαθαίνουν και τα παιδιά στα σχολεία. «Αν τα γνωρίζουμε αυτά τα φυτά από μικρή ηλικία, σίγουρα θα εκτιμήσουμε τι έχουμε και κάποιοι άνθρωποι που κάνουν έρευνα, θα ασχοληθούν περισσότερο και με αυτό τον τομέα».
https://www.taxydromos.gr/m/m_article.php?id=340935#.XUpL05NQ0VU.mailto

 

Το Κοινόν των Μαγνήτων τιμά το Χαράλαμπο Τσιμά

Εφημ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, 5-8-2019

Βράβευση αριστούχας μαθήτριας σε αυριανή εκδήλωση στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου

Η αξιοποίηση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων και φυτών της Μαγνησίας είναι το θέμα της φετινής εκδήλωσης του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, που πραγματοποιείται αύριο Δευτέρα 5 Αυγούστου στις 20.00 στον αύλειο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ—ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, με είσοδο ελεύθερη.

Κύριος ομιλητής με θέμα «Ανάπτυξη νέων φαρμάκων από φυτά και βότανα της Μαγνησίας» θα είναι ο δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, ιδρυτής των εταιρειών βιοτεχνολογίας, Athos Therapeutics Inc και Attica Sciences και της εταιρείας ιατρικής τεχνητής νοημοσύνης Medicus Data, αντιπρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων.

Τον κεντρικό ομιλητή θα πλαισιώσουν ο δρ. Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών - Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου στο τμήμα Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα αναπτύξει το θέμα «χτίζοντας την προσωπική διατροφή με ροφήματα από ενδημικά φαρμακευτικά φυτά» και η Βάσια Καρκαγιάννη – Καραμπελιά, αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, που θα μιλήσει για την «αναγνώριση του ρόλου του Ιπποκράτη και των μεθόδων της θεραπείας με βότανα».

Πλακέτα στον Χαρ. Τσιμά

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο συμπολίτης μας Χαράλαμπος Τσιμάς, εξέχων απόδημος της Μαγνησίας και σημαντικός ευεργέτης της περιοχής μας, σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του στη γενέτειρά του.

Το φιλανθρωπικό του έργο περιλαμβάνει δωρεές στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, στο Γηροκομείο Καναλίων, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας και στις Ειδικές Δύναμης Μαγνησίας, τη χρηματοδότηση προτομών προσωπικοτήτων, την ανέγερση βιβλιοθήκης και παιδικής χαράς στη Μηλίνα, καθώς και χρηματικές ενισχύσεις στην Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π. Μαγνησίας, στην αποπεράτωση Ιερού Ναού στη Δράκεια και σε διάφορα σωματεία, ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες.

Απονομή βραβείου «Μαρία Ζουπανιώτη»

Θα απονεμηθεί από τον αντιπρόεδρο του Κοινού των Μαγνήτων καθηγητή Δημήτρη Ηλιόπουλο βραβείο στη Σοφία Τσιροπούλου, απόφοιτη του 5ου ΓΕΛ Βόλου, που εισήχθη πέρυσι μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό πρόσβασης 19.340 μόρια.

Το βραβείο απονέμεται για έβδομο συνεχές έτος σε αριστούχο μαθητή του Ν. Μαγνησίας από τον κ. Δημήτρη Ηλιόπουλο συνοδευόμενο με ένα συμβολικό χρηματικό ποσό. Η βραβευμένη φοιτήτρια θα έχει τη δυνατότητα να μετεκπαιδευθεί σε κλινικά και ερευνητικά κέντρα στην Αμερική, όταν ολοκληρώσει τις ιατρικές σπουδές της στην Ελλάδα.

Το βραβείο αφιερώνεται στη μνήμη της Μαρίας Ζουπανιώτη, συζύγου του πρώην προέδρου του Κοινού των Μαγνήτων Απόστολου Ζουπανιώτη.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες

Το ενδιαφέρον της Βάσιας Καρκαγιάννη Καραμπελιά ως ιστορικού τέχνης και πολιτισμού για τον Ιπποκράτη και τις θεραπείες με βότανα προέρχεται από τη μεγάλη εντύπωση που της προκάλεσε η σταθερή παρουσία του στην ευρωπαϊκή εικονογραφία και τις πλαστικές τέχνες από την αρχαιότητα ως σήμερα. Από τότε πληθώρα συγγραμμάτων αφιερώνεται στον Ιπποκράτη και στη σημασία της δια των βοτάνων ίασης, στις μέρες μας πολλαπλασιάζονται.

Το γεγονός ότι η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο και στο Πήλιο, υπό τη «σκιά» του Κένταυρου Χείρωνα που θεωρείται ως ο κατ´ εξοχήν «διδάσκαλος» της κατά τον Ασκληπιό ιατρικής λόγω των γνώσεών του για τα βότανα και την ίαση, την οδήγησε και στο ενδιαφέρον της για τα 3.000 περίπου βότανα και θεραπευτικά φυτά της περιοχής μας, θεωρώντας απαραίτητη την αξιοποίησή τους τόσο στον επιστημονικό τομέα όσο και στο οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι χημικά μόρια που καταστέλλουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι βλαβερές για την υγεία του ανθρώπου. Η υπεροχή ελεύθερων ριζών σε σχέση με τα αντιοξειδωτικά του οργανισμού σχετίζονται με ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Ο δρ Δημήτρης Κουρέτας θα παρουσιάσει τα τρόφιμα και τα ροφήματα με την μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και επίσης τις συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών σε βότανα της περιοχής μας. Επίσης θα παρουσιάσει την πρώτη φορητή συσκευή που μετράει αντιοξειδωτικά επίπεδα στους ανθρώπους μόνο με μια σταγόνα αίματος.

Ο δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος θα περιγράψει την διαδικασία που χρειάζεται ένα φάρμακο να μελετηθεί σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο, πριν γίνει διαθέσιμο στους ασθενείς. Επίσης θα αναφέρει νέα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που υπάρχουν στο ελαιόλαδο αλλά και σε φυτά του Πηλίου έχουν πιθανή θεραπευτική δράση σε αυτοάνοσα νοσήματα και σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για τον τομέα των φαρμακευτικών φυτών της Μαγνησίας, που μπορούν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες, νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας και στην προβολή της Μαγνησίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
https://www.taxydromos.gr/m/m_article.php?id=340800#.XUfKfUcA-kA.mailto

 

Η αξιοποίηση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων και φυτών, εκδήλωση του Κοινού των Μαγνήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

 Εφημ. ΘΕΣΣΑΛΙΑ 4.8.2019

Η αξιοποίηση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων και φυτών της Μαγνησίας υπό το φως και των προσφάτων επιστημονικών ερευνών θα αποτελέσει το θέμα της φετινής κεντρικής εκδήλωσης του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, με έδρα τον Βόλο.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου αύριο Δευτέρα 5 Αυγούστου, ώρα 20.00, με είσοδο ελεύθερη.
Κύριος ομιλητής με θέμα «Ανάπτυξη νέων φαρμάκων από φυτά και βότανα της Μαγνησίας» θα είναι ο δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, ιδρυτής των εταιρειών βιοτεχνολογίας Athos Therapeutics Inc και Attica Sciences και της εταιρείας ιατρικής τεχνητής νοημοσύνης MedicusData, αντιπρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων.
Τον κεντρικό ομιλητή θα πλαισιώσουν ο δρ. Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών – Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα αναπτύξει το θέμα «χτίζοντας την προσωπική διατροφή με ροφήματα από ενδημικά φαρμακευτικά φυτά» και η Βάσια Καρκαγιάννη – Καραμπελιά, αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, που θα μιλήσει για την «αναγνώριση του ρόλου του Ιπποκράτη και των μεθόδων της θεραπείας με βότανα».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο Χαράλαμπος Τσιμάς, απόδημος ευεργέτης της Μαγνησίας και θα βραβευθεί η Σοφία Τσιροπούλου, φοιτήτρια της Ιατρικής Σχόλης Αθηνών.
Το ενδιαφέρον της Βάσιας Καρκαγιάννη Καραμπελιά – ως ιστορικού τέχνης και πολιτισμού – για τον Ιπποκράτη και τις θεραπείες με βότανα προέρχεται από τη μεγάλη εντύπωση που της προκάλεσε η σταθερή παρουσία του στην ευρωπαϊκή εικονογραφία και τις πλαστικές τέχνες από την αρχαιότητα έως σήμερα. Από τότε πληθώρα συγγραμμάτων αφιερώνονται στον Ιπποκράτη και στη σημασία της διά των βοτάνων ίασης, που στις μέρες μας πολλαπλασιάζονται.
Το γεγονός ότι η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο και στο Πήλιο, υπό τη «σκιά» του Κένταυρου Χείρωνα που θεωρείται ως ο κατ’ εξοχήν «διδάσκαλός» της κατά τον Ασκληπιό ιατρικής λόγω των γνώσεών του για τα βότανα και την ίαση, την οδήγησε και στο ενδιαφέρον της για τα 3.000 περίπου βότανα και θεραπευτικά φυτά της περιοχής μας, θεωρώντας απαραίτητη την αξιοποίησή τους τόσο στον επιστημονικό τομέα όσο και στο οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι χημικά μόρια που καταστέλλουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι βλαβερές για την υγεία του ανθρώπου. Η υπεροχή ελεύθερων ριζών σε σχέση με τα αντιοξειδωτικά του οργανισμού σχετίζονται με ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Ο δρ. Δημήτρης Κουρέτας θα παρουσιάσει τα τρόφιμα και τα ροφήματα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και επίσης τις συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών σε βότανα της περιοχής μας. Επίσης θα παρουσιάσει την πρώτη φορητή συσκευή που μετράει αντιοξειδωτικά επίπεδα στους ανθρώπους μόνο με μια σταγόνα αίματος.
Ο δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος θα περιγράψει τη διαδικασία που χρειάζεται ένα φάρμακο να μελετηθεί σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο, πριν γίνει διαθέσιμο στους ασθενείς. Επίσης θα αναφέρει νέα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, αλλά και σε φυτά του Πηλίου έχουν πιθανή θεραπευτική δράση σε αυτοάνοσα νοσήματα και σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για τον τομέα των φαρμακευτικών φυτών της Μαγνησίας, που μπορούν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες, νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας και στην προβολή της Μαγνησίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Απονομή βραβείων
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο συμπολίτης μας Χαράλαμπος Τσιμάς, εξέχων απόδημος της Μαγνησίας και σημαντικός ευεργέτης της περιοχής μας, σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του στη γενέτειρά του.
Το φιλανθρωπικό του έργο περιλαμβάνει δωρεές στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, στο Γηροκομείο Καναλίων, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και στις Ειδικές Δυνάμεις Μαγνησίας, τη χρηματοδότηση προτομών προσωπικοτήτων, την ανέγερση βιβλιοθήκης και παιδικής χαράς στη Μηλίνα, καθώς και χρηματικές ενισχύσεις στην Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π. Μαγνησίας, στην αποπεράτωση Ιερού Ναού στη Δράκεια και σε διάφορα σωματεία, ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες.

Απονομή βραβείου «Μαρία Ζουπανιώτη»
Θα απονεμηθεί επίσης από τον αντιπρόεδρο του Κοινού των Μαγνήτων καθηγητή Δημήτρη Ηλιόπουλο, βραβείο στη Σοφία Τσιροπούλου, που εισήχθη πέρυσι μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το βραβείο αυτό απονέμεται για έβδομο συνεχές έτος σε αριστούχο μαθητή του Ν. Μαγνησίας συνοδευόμενο με ένα συμβολικό χρηματικό ποσό. Η βραβευμένη φοιτήτρια θα έχει τη δυνατότητα να μετεκπαιδευθεί σε κλινικά και ερευνητικά κέντρα στην Αμερική, όταν ολοκληρώσει τις ιατρικές σπουδές της στην Ελλάδα.
Το βραβείο αφιερώνεται στη μνήμη της Μαρίας Ζουπανιώτη, συζύγου του πρώην προέδρου του Κοινού των Μαγνήτων Απόστολου Ζουπανιώτη.

Βιογραφικά ομιλητών
Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος είναι ιδρυτής και πρόεδρος δυο φαρμακευτικών εταιρειών, της Athos Therapeutics Inc., με έδρα τις ΗΠΑ και την Attica Sciences, με έδρα την Ελλάδα. Η ΑthosTherapeutics αναπτύσσει νέες θεραπείες για την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Κρον, ενώ η AtticaSciences αναπτύσσει νέα φάρμακα που προέρχονται από βότανα και φυτά της Ελλάδας. Επίσης, είναι ιδρυτής της εταιρείας Medicus Data, η οποία αναπτύσσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την οργάνωση ιατρικών δεδομένων των ασθενών.
Έχει διατελέσει διευθυντής του Κέντρου Συστημικής Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου UCLA, καθώς επίσης αν. καθηγητής Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του UCLA και επίκουρος καθηγητής Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard.
Διαθέτει επίσης, MBA από το School of Management του Πανεπιστημίου UCLA, πτυχίο στα μαθηματικά οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Stanford και πτυχίο στην τεχνητή νοημοσύνη από το ΜΙΤ της Βοστώνης. Έχει βραβευτεί από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, την Αμερικανική Αντικαρκινική Ένωση και την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρία για την πρωτοποριακή μεθοδολογία, που ανέπτυξε, με την οποία κατάφερε να επιταχύνει τη διαδικασία ανακάλυψης νέων φαρμάκων. Έχει δημοσιεύσει 150 ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με περισσότερες από 15.000 αναφορές. Ο δρ. Ηλιόπουλος ενδιαφέρεται να εφαρμόσει την μεθοδολογία του ώστε να αναπτυχθούν νέα φάρμακα προερχόμενα από φυτά και βότανα της Μαγνησίας.

Ο Δημήτρης Κουρέτας σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990 – 1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Σήμερα είναι καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 180 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά και πάνω από 6000 αναφορές (citations). Ήταν εμπειρογνώμονας στην ΕΕ στην τεχνολογική πλατφόρμα «Food for life» για την περίοδο 2007-2013 και στην περίοδο 2014 – 2020. Είναι ιδρυτής της νεοφυούς εταιρείας spin – off FoodOxys, η οποία έχει αντικείμενο τη λειτουργική διατροφή. Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και φέτος εξελέγη μέλος στην Παγκόσμια Ακαδημία Επιστημών (World Acedemy of Sciences). Από το 2018 είναι μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν για την διαχείριση των χημικών κρίσεων.

Η Βάσια Καρκαγιάννη Καραμπελιά γεννήθηκε στον Βόλο και έκανε πανεπιστημιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Τέχνης και Αρχαιολογίας της Σορβόννης. Δίδαξε Ιστορία της Ελληνικής Τέχνης στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης (Πανεπιστήμιο Paris IV) και έκανε σεμινάρια για τον Ελληνικό Διαφωτισμό στη Σχολή Ανωτέρων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales) στο Παρίσι. Η έρευνά της αφορά κυρίως τη Μοντέρνα και Σύγχρονη Τέχνη, καθώς και την Τέχνη και τον Πολιτισμό της Ελλάδας κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Έχει διοργανώσει πολλές εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών (π.χ. Φασσιανού, Κεσανλή, Φιλόλαου, Τσολάκη, κ.ά.), έχει συνεργαστεί με περιοδικά και εφημερίδες για θέματα Τέχνης (π.χ. ΑΝΤΙ, Το Βήμα, Καθημερινή, κ.ά.) και συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος διαφόρων συλλόγων (π.χ. της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτικών, της Ένωσης Γαλλόφωνων Νεοελληνιστών κ.ά.) και πρόεδρος του συλλόγου Logos A στο Παρίσι για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού

Το Κοινόν των Μαγνήτων
To Κοινόν των Μαγνήτων είναι παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων με έδρα τον Βόλο. Βασικοί σκοποί του είναι η συσπείρωση των απανταχού Μαγνήτων με σημείο αναφοράς τον τόπο καταγωγής τους και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων της Μαγνησίας στον πολιτιστικό, οικονομικό και τουριστικό τομέα. Τα μέλη του, που κατάγονται από τη Μαγνησία, ζουν και εργάζονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού ή έχουν παλιννοστήσει στη γενέτειρά τους.
Με την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών το «Κοινόν των Μαγνήτων» συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στις επιστημονικές, πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις της Μαγνησίας, με τη διοργάνωση συνεδρίων, επιστημονικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την παροχή επιστημονικών συμβουλών και τη γνώση καλών πρακτικών από τις χώρες, όπου δραστηριοποιούνται οι απόδημοι Μάγνητες.
Το σωματείο αναπτύσσει επίσης δράση κοινωνικής αλληλεγγύης ενισχύοντας ιδρύματα κοινωνικής προστασίας στη Μαγνησία.
Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Μαγνησίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο www.koinonmagniton.com/.