Η «Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα σε κέντημα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 1.8.2021

DOC 20210729 14159792

Εκεί όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη χειροτεχνία υπάρχουν έργο και συγκίνηση, διάθεση προσφοράς και συνέχειας. Στον Βόλο, σε αυτή την πόλη με τον μεγάλο πολιτισμό, δώδεκα κεντήστρες με παραδοσιακές, λεπτεπίλεπτες βελονιές κέντησαν με υπομονή, γνώση και αγάπη τη «Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα και γέννησαν ένα νέο έργο, μια δημιουργία που εκτίθεται τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Είναι ένα χειροτέχνημα που απαρτίζεται από 12 φύλλα, όσες και οι κεντήστρες, σε διάσταση 1,93 x 2,01 μ. Είναι ένα έργο μεγάλης ομορφιάς αλλά και υψηλού συμβολισμού, καθώς δημιουργήθηκε για να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Αλλά πέραν αυτού είναι ένα έργο που τιμά τον Βόλο, τους πολιτιστικούς θεσμούς του και τους αφανείς ήρωές του.

 

Πρόσφατα, στο όμορφο προαύλιο του νεοκλασικού κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, γνωστό ως Αθανασάκειο, καθώς χτίστηκε το 1909 με χορηγία του Αλεξίου Αθανασάκη από την Πορταριά, έγινε η εκδήλωση για την παρουσίαση του πρωτότυπου κεντήματος. Πυλώνας της πολιτιστικής παράδοσης της Μαγνησίας, το Λύκειον Ελληνίδων Βόλου, που έχει συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής και σημαντικού έργου, είναι ο φορέας που είχε την πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί αυτό το πρωτότυπο έργο. Με πρόεδρο την κ. Μαρία Σπανού, το Λύκειον Ελληνίδων Βόλου, στεγασμένο σε ένα από τα ωραιότερα αρχοντικά της πόλης, είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού. Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς για να δει τις μόνιμες, μουσειακές προθήκες με τις φορεσιές, τη μοναδική ατμόσφαιρα του παλιού αρχοντικού και τα είδη που υπάρχουν προς πώληση. Σε αυτό το εξαιρετικό κύτταρο πολιτισμού οι κεντήστρες έγιναν μια ομάδα υπό την εποπτεία της εκπαιδεύτριας τμήματος κεντητικής των Παραδοσιακών Εργαστηρίων Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, κ. Ράνιας Παπακωνσταντίνου, και με την επιμέλεια στη διεκπεραίωση του χειροτεχνήματος της κ. Κατερίνας Δουλκέρογλου. Αξίζει να σημειώσουμε τα ονόματα της ομάδας των 12 που κέντησαν τη «Χάρτα» και αναβίωσαν αυτή την εξαίρετη τέχνη. Είναι οι κυρίες Γεωργία Ασπροπούλου, Σοφία Γκόρια, Ασπα Εγγλέζου, Αννα Νιπεριώτου, Στέλλα Μπακάλη, Μαρία Μούχα, Βιργινία Παλιούρα, Ράνια Παπακωνσταντίνου, Λεωνίτσα Παρίση, Μαρία Τζιαφέτα, Αριστέα Τζιώρτζιου και Βασιλική Τράκη.

DOC 20210729 14159795

Στη βραδιά, που οργανώθηκε στο μουσείο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας σε συνεργασία με το Λύκειον Ελληνίδων Βόλου, συγκεντρώθηκε η κοινωνία της πόλης, που παρακολουθεί τα πολιτιστικά δρώμενα. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, κ. Ανθή Μπάτζιου, μίλησε για τη μεγάλη αξία της «Χάρτας» του Ρήγα και εξήγγειλε ημερίδα με θέμα «Μνημεία και τέχνη στο Πήλιο στα χρόνια της Επανάστασης». Είναι σημαντικό ότι θα πραγματοποιηθούν δράσεις με το Γαλλικό Ινστιτούτο, τους Φίλους του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου καθώς και με το σωματείο «Το Κοινόν των Μαγνήτων». Η κ. Μαρία Σπανού εκ μέρους του Λυκείου Ελληνίδων και η λαογράφος κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021») μίλησαν για τη διάσταση αυτού του εγχειρήματος. Παρών και ως ομιλητής ήταν και ο δρ Δημήτριος Καραμπερόπουλος, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, ο οποίος είχε διαθέσει πιστό αντίγραφο της «Χάρτας» πάνω στο οποίο βασίστηκε το κέντημα. Το κέντημα τυπώθηκε στο ύφασμα από τον Ανέστη Κυριακίδη και η προσφορά των υλικών έγινε από την κλωστοβιομηχανία Μουζάκης Α.Ε.

Το χειροτεχνικό έργο της «Χάρτας της Ελλάδος» θα εκτίθεται στην αίθουσα 8 του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Και είναι ευκαιρία να περιηγηθεί κανείς σε αυτό το εξαιρετικό αρχαιολογικό μουσείο με τα μεγάλης σημασίας εκθέματα από την αρχαία Δημητριάδα και άλλους τόπους της Μαγνησίας. Eνας θαυμάσιος περίπατος είναι να ξεκινήσει κανείς από την παραλία του Βόλου, την οδό Αργοναυτών, και να καταλήξει στο μουσείο μέσα από τους ωραίους δρόμους της πόλης.

DOC 20210729 14159793

Αλλά η πρωτοβουλία αυτή του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου έρχεται να μας θυμίσει το πόσα πολλά και αθόρυβα συμβαίνουν στη χώρα μας χωρίς να τυγχάνουν ανάλογης προσοχής και υποστήριξης.

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr