Παρουσίαση του βιβλίου «Έλληνες στη Ζυρίχη»

Mεταξύ των συγγραφέων τα μέλη του Κοινού Ομ. Καθ. Γιώργος Γκέκος και Κάτια Φώσκολου-Καρύδη.

Book Presentation 2 (6)
Book Presentation 2 (4)
Book Presentation 2 (12)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση του βιβλίου «Ελληνες στη Ζυρίχη»

Το Κοινόν των Μαγνήτων, το παγκόσμιο σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Ελληνες στη Ζυρίχη», την Τετάρτη , 15 Ιουλίου , ώρα 2030,  στον κήπο του Λυκείου των Ελληνίδων, Κοραή 79.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Κάτια Φώσκολου-Καρύδη , μέλος της συγγραφικής ομάδας και θα σχολιάσουν ο Αχιλλέας Παπαρσένος, πρόεδρος του ΔΣ του Κοινού των Μαγνήτων και η Μαρία Σπανού, πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Το βιβλίο, έκδοση της Ελληνικής Κοινότητας Ζυρίχης, επικεντρώνεται στην ελληνική παρουσία στην μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας , από τη δεκαετία 1950 μέχρι σήμερα.Εκτός από το ιστορικό πλαίσιο και της αιτίες της μετανάστευσης στη Ζυρίχη, το βιβλίο περιλαμβάνει και τις προσωπικές μαρτυρίες Ελλήνων της πρώτης και δεύτερης γενιάς , που διηγούνται ιστορίες ατομικής και συλλογικής επιτυχίας, πολλές συγκινητικές και όλες διδακτικές.

Δύο από τους συγγραφείς του βιβλίου είναι εκλεκτά μέλη «του Κοινού των Μαγνήτων», διακεκριμένοι Βολιώτες, που κατοικούν για δεκαετίες στη Ζυρίχη. Η Κάτια Φώσκολου-Καρύδη, πρώην στέλεχος στο νομικό τμήμα της τράπεζας UBS ,που θα παρουσιάσει το βιβλίο και ο Γεώργιος Γκέκος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, που είχε και  τη γενική επιμέλεια της έκδοσης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Χαιρετισμός Αχιλλέα Παπαρσένου
ΒΟΛΟΣ, 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015.
Αγαπητοί φίλοι,
Λέγομαι Αχιλλέας Παπαρσένος και είμαι ο προέδρος του «Κοινού των Μαγνήτων», του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, με έδρα τον Βόλο. Βασικοί στόχοι του σωματείου μας είναι η συσπείρωση των απανταχού Μαγνήτων και η προσφορά τους στη γενέτειρα, η προβολή της Μαγνησίας στο εξωτερικό και η ανάδειξη της ιστορίας και των δυνατοτήτων της στον οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα.
Σας καλωσορίζω όλους στη σημερινή παρουσίαση του βιβλίου «Ελληνες στη Ζυρίχη», και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, που μας φιλοξενεί στον υπέροχο αυτό κήπο.
Ειμαι ιδιαίτερα ευτυχής που συμμετέχω στην παρουσίαση αυτού του βιβλίου για τρεις λόγους.
Ο πρώτος λόγος , γιατί στο πάνελ συμμετέχει η Μαρία Σπανού, μία δυναμική και άξια γυναίκα με την οποία το σωματείο μας συνεργάσθηκε αρμονικά και αποτελεσματικά , όταν διηύθυνε τις δημόσιες σχέσεις του Δήμου Βόλου, μέχρι τη συνταξιοδότηση της πέρυσι. Τώρα συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει με την ακάματη πολιτιστική δραστηριότητα της, ως πρόεδρος του ΛΕΒ.
Ο δεύτερος λόγος γιατί δύο από τους συγγραφείς του βιβλίου είναι εκλεκτά μέλη του Κοινού των Μαγνήτων, διακεκριμένοι Βολiώτες που είναι εγκατεστημένοι για δεκαετίες στη Ζυρίχη. Μία από τους συγγραφείς του βιβλίου, που βρίσκεται σήμερα μαζί μας , είναι η Κάτια Φώσκολου-Καρύδη , που ζει εδώ και 45 χρόνια στη Ζυρίχη ,αφού έκανε καριέρα στο νομικό τμήμα της τράπεζας UBS. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι την γενική επιμέλεια της έκδοσης είχε ένα άλλο μέλος του Κοινού και εκλεκτός Βολιώτης, ο Γιώργος Γκέκος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, που όμως δεν μπόρεσε να παρευρίσκεται σήμερα μαζί μας , αλλά μας έστειλε ένα μήνυμα, που θα διαβασθεί στη συνέχεια.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι και εγώ τα τελευταία τρία χρόνια ζω στη Ζυρίχη, ως συνταξιούχος πλέον, παντρεμένος με Ελβετίδα. Διαβάζοντας το βιβλίο έμαθα πολλά για τις εμπειρίες των Ελλήνων της Ζυρίχης τα τελευταία 60 χρόνια, που τις αποτύπωσα σε μία βιβλιοκριτική που έγραψα για την «Καθημερινή» και την οποία θα μοιρασθώ μαζί σας στη συνέχεια.
Μετά το δικό μου σχολιασμό, θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα Κάτια Καρύδη και θα κλείσουμε με συζήτηση για το περιεχόμενο του βιβλίου και ενδεχομένως άλλες εμπειρίες από τη μετανάστευση των Ελλήνων στην Ελβετία.


Φωτογραφικό υλικό

Book Presentation 2
Book Presentation 2 (1)
Book Presentation 2 (10)
Book Presentation 2 (11)
Book Presentation 2 (12)
Book Presentation 2 (13)
Book Presentation 2 (2)
Book Presentation 2 (3)
Book Presentation 2 (4)
Book Presentation 2 (5)
Book Presentation 2 (6)
Book Presentation 2 (7)
Book Presentation 2 (8)
Book Presentation 2 (9)

Διαβάστε το Δημοσίευμα στην Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Ellines sthn Zurich